HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ezzel nincs egyedül. De lehet ezzel egy kis gond.

A fotószerkesztő technológia fejlődésével és terjedésével a tökéletes kinézet már nem csak a modellek és hírességek privilégiuma.

Akár a Snapchat és a Facetune alkalmazások adta lehetőségeknek köszönhetően a megszerkesztett tökéletes kinézet normává válik a közösségi média világában.

Mindez változásokat gerjeszt az emberek szépségészlelésében is, és kiváló táptalajt teremt az ún. testdiszmorfiás zavar terjedésének is.

Ennél a betegségnél az egyén kóros figyelmet fordít valamely vélt hiányosságra, tökéletlenségre a kinézetével kapcsolatban, és mindent megtesz annak elfedésére.

A JAMA Facial Plastic Surgery című lapban nemrég megjelent kutatásban ezt a témát járták körül a Boston Medical Center kutatói, és felhívták a figyelmet a Snapchat diszmorfiára mint új jelenségre.

A plasztikai sebészeteken ugyanis egyre gyakrabban találkoznak azzal az igénnyel, hogy a páciensek saját, filterekkel feljavított verziójukká szeretnének válni.

A testdiszmorfiás zavar nem oldódik meg a beavatkozások hatására, sőt súlyosbodhat is.

Mivel valójában az észlelés és a gondolkodás zavaráról van szó, így a szakemberek kognitív viselkedésterápiát javasolnak a probléma hatásos kezelésére.

Hasonló cikkeket a a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"