HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az ideális személyiségvonások elérésében leghatékonyabban a párkapcsolat tud segíteni, bár vannak, akik eleve előnnyel indulnak – derítette ki egy svájci kutatás.

Mindenki vágyik arra, hogy valamilyen szempontból jobb legyen. Van, aki szeretne kevésbé veszekedős lenni, más a megbocsátási képességét csiszolná, megint más érzelmi stabilitásra áhítozik. A Bázeli Egyetem kutatói négy éven át vizsgáltak több, mint 300 párt (18 és 88 éves kor között), hogy megtudják, vajon ebben a személyiségfejlődési munkában mennyit számít az érzelmileg közel álló partner jelenléte.

A kutatás egyik részében a kívánt személyiségvonásokat tárták fel. Ennek során fény derült logikus trendekre: az érzelmileg instabil emberek több stabilitásra vágytak. Az viszont meglepte a kutatókat, hogy a legtöbben a barátságosság tulajdonságát szerették volna fejleszteni magukban, ráadásul minél barátságosabbnak tartotta magát valaki, annál inkább. (A barátságosság az úgynevezett Big Five személyiségmodell egyik fő tulajdonsága, faktora.) Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy a barátságosság a felnőtt, érett emberek számára a jó természet, a kedvesség, a szociabilitás legfőbb megtestesítője.

A másik kérdése az volt a svájci, holland és német kutatókból verbuválódott csapatnak, hogy a párkapcsolatban a partnerek tényleg hatékonyabban hozzák-e ki egymásból a „jobbik ént”. Úgy találták, hogy igen, méghozzá a Michelangelo-hatás segítségével. Ezt a fogalmat nagyjából két évtizede a reneszánsz zseni nyomán használják a házastársakra, utalva a szobrász azon ars poeticájára, miszerint ő csak a „felesleget” fejti le a kőről, hogy napvilágra kerüljön a mű. Ugyanígy, a tartós párkapcsolatban élők egymást segítik, hogy a bennük lévő jó tulajdonságok minél nyilvánvalóbbak legyenek.

Természetesen ehhez az szükséges, hogy a pár tagjai támogassák egymást ebben, hiszen a szüntelen megerősítés hatására lehet igazán fejlődni. És fordítva: a kritikákkal, a másik erőfeszítéseinek figyelmen kívül hagyásával csak elkedvetlenítik a másikat.

Némileg árnyalja a képet, hogy a kutatók arra is felfigyeltek: a társaságkedvelőbb, lelkesebb, barátságosabb vagy érzelmileg stabilabb embereknek nagyobb esélyük van a növekedésre, mint az ezeknek híján lévőknek. Ezek a tulajdonságok ugyanis „öngerjesztő” hatásúak: hajlamosítanak a változásra, az őszintébb beszélgetésekre, a támogatóbb magatartásra. A párkapcsolati személyiségfejlődés lehetősége azonban mások elől sincs elzárva – emlékeztetnek a tudósok –, legfeljebb hosszabb út vezet hozzá, de mindenképpen megéri próbálkozni vele.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Megtorpant a lakások "zöldítése", ez meg is látszik az energiafogyasztáson

Megtorpant a lakások "zöldítése", ez meg is látszik az energiafogyasztáson

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe