HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A személyiség jellegzetességei meghatározó szerepet játszanak abban, hogy az emberek hogyan képesek átélni a flow-élményeket, azaz mennyire merülnek el tevékenységeikben. Jó azoknak, akik gyakran képesek a felfokozott állapotra: a flow-élmény gazdagabbá, jelentősebbé teszi az életet.

Az emberek gyakran számolnak be arról, hogy pozitív élményt élnek át, amikor belefeledkeznek egy-egy feladatba. Amikor nem jut eszükbe más érzés, probléma, tennivaló, elfeledkezhetnek enni is. Az ilyen tevékenységet önmagában az élmény kedvéért jó csinálni. Ön milyen gyakran él át ilyet?

A magyar származású Csíkszentmihályi Mihálynak, a pozitív pszichológia egyik vezéralakjának flow-elmélete szerint akkor leszünk a legboldogabbak, ha úgy tudjuk végezni a mindennapok során a különböző tevékenységeinket, hogy az önmagában örömet okoz számunkra. Nagy egyéni különbségek állnak fenn az emberek között a tekintetben, hogy milyen gyakran és milyen intenzíven élnek át flow-élményeket.

Mit nekik pénz, hatalom, presztízs
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szakirodalmi adatok szerint a különbségek nagyrészt a személyiségben eredeztethető jellegzetességekkel magyarázhatók. A flow-élményt gyakran átélő személyek belsőleg motiváltak– inkább a tevékenység végzésének öröme hajtja őket, mint az olyan külső jutalmak megszerzése, mint a pénz, hatalom vagy presztízs –, keveset szoronganak, érdeklődnek az új iránt.

Önmagában jutalom

Csíkszentmihályi Mihály, aki a flow-elméletet 1975-ben írta le, autotelikus személyiségként jellemezte azokat az egyéneket, akik az átlagosnál több flow-élmény átéléséről számolnak be. Az autotelikus szó arra utal, hogy a tevékenység élménye önmagában jutalmazó, és nem valamilyen külső cél vagy tárgy elérése teszi azzá. Az autotelikus személyek tehát magáért az öröm érzetéért végzik tevékenységeiket (az persze elképzelhető, hogy eredetileg valamilyen külső ok miatt kezdtek bele).

Csíkszentmihályi az 1970-es években sziklamászókkal, sakkozókkal, sebészekkel vett fel interjúkat, vagyis olyan személyekkel, akik belsőleg erősen motiváltak voltak a cselekvésre. Azt figyelte meg, hogy azok a személyek élnek át a legnagyobb gyakorisággal flow-élményeket, akik képesek uralni „pszichikai energiájukat”, vagyis akik rugalmasan tudják irányítani figyelmüket, valamint akikre nem jellemző a túlzott éntudat, tehát nem egocentrikusak. Az interjúadatok rámutattak arra is, hogy a kíváncsiság vagy a kitartás olyan személyiségjegy, amely kedvező a flow-élmény átélése szempontjából.

Nagy Henriett pszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, augusztus 18-án megjelent számában olvasható, mely a kreativitással, tehetséggondozással, önmegvalósítással, az izgalmassá tehető párkapcsolatokkal, a sokoldalú családi élettel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!