szerző:
hvg.hu

A balettcipők orrát idéző dizájn, telitalp és fémszínek, sportos elegancia – ezek lesznek a 2007-es tavaszi, nyári cipődivat jellemzői, legalábbis a világ egyik legnagyobb cipőkészítő cége szerint.

Puha bőrből készült, egyszerű, letisztult, sportos, mégis mindennapos utcai viseletre alkalmas formák és dizájn, valamint az 50-es és 70-es évek formavilága köszön vissza a Clarks, a világ egyik legnagyobb cipőgyártójának tavaszi/nyári kollekciójában. A férfiak részére tervezett elegáns darabokat a „tikkasztó latin-amerikai forróság” ihlette, és a női szandálok tervezésekor is figyelembe vették a klímaváltozást.

A báránybőrrel kezdődött

A Clarks-ot egy testvérpár alapította 1825-ben Angliában. Először báránybőrből készült papucsot árultak, majd cipőkészítésbe fogtak. Ma már a világ egyik legnagyobb cipőgyártójaként évente 45 millió pár cipőt adnak el 150 országban, 350 milliárd forint értékben.

A bemutatott női félcipők apró sarkaikkal lezserek és sportosak formájukat tekintve, de a színek élénkek, és a kiegészítők – masnik, varrások, pántok – nőiessé teszik a lábbeliket. A cég nemzetközi tervezőgárdája elővett néhány modellt 30 és 50 évvel ezelőttről, és ezeket újratervezve, megújítva dobták most piacra. Így a vastag talpú szandálok és sok-pántos felsőrésszel bíró cipőket ajánlják nyárra. Az élénk színek mellett megjelentek az úgynevezett fémszínek (arany, bronz, ezüst) is.

A Magyarországon tavasszal boltot nyitni készülő, 182 éve alapított Clarks egyik igazgatója, Melissa Potter a hvg.hu-nak elmondta, hogy véleményük szerint a magyar piacon van kereslet az igényes, szaktudással tervezett cipők iránt. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt is, hogy sokat emlegetett, és az Európai Unióban nem szívesen látott kínai cipők nem veszélyeztetik a cég termékeit, mert az ő szaktudásukkal és minőségükkel nem igen tud versenyre kelni a kínai piac. A cég magyarországi képviselője azonban elismerte, hogy ma Magyarországon jogos lehet az a félelem, hogy a vásárlók a pillanatnyilag olcsóbbnak tűnő cipőt választják. Az is tény, hogy a Clarks – a legtöbb vállalathoz hasonlóan – a kilencvenes években váltani kényszerült és a termelést az Egyesült Királyságon kívülre helyezte, az olcsóbb munkaerőt kínáló Brazíliába, Romániába és Vietnámba. (Ez utóbbi helyen egy magyar is dolgozik.)

MTI Gazdaság

Az EU-nak kell az olcsó kínai cipő

Az Európai Unió tagországai nem fogadták el az olcsó kínai és vietnami cipők behozatalának korlátozására nemrégiben kidolgozott brüsszeli javaslatokat. A tagországok szakértői szinten tartott megbeszélésein elhangzott: az egész ügyet, lehetőség szerint valamennyi érdekelt megelégedésére, újra kell tárgyalni.

MTI Gazdaság

Dömpingvám a kínai és vietnami cipőkre

Várhatóan dömpingvámot vezet be a kínai és vietnami bőrcipőkre az Európai Bizottság. A javaslat szerint a kínai cipőknél 19,4, a vietnámiaknál 16,8 százalékra emelik a vámot.

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Szervizeléskor összetört a kütyü, a cég mossa kezeit. Mi a teendő?

Szervizeléskor összetört a kütyü, a cég mossa kezeit. Mi a teendő?

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál