Tetszett a cikk?

Közel kilencszázezren nézték már meg az interneten Speak, a „magyar rapper” videoklipjét. A világbékéről sajátos stílusban éneklő Deák Tamás szerint valójában ő nem is rapper, inkább amolyan hírmondó. Webcelebeket bemutató sorozatunk első részében őt kerestük fel.

Speak, a béke angyala
Kevés magyar előadó mondhatja el magáról, hogy világszerte ismerik a nevét. Deák Tamás, a YouTube-on „magyar rapperként” ismert Speak ezen kevesek közé tartozik: a videomegosztó oldalra nyolc hónapja feltett videoklipjét és annak „mutációit” már közel kilencszázezer internetező nézte meg. Ha az ENSZ vezető munkatársainak vagy más, a világ sorsáért aggódó nemzetközi szervezetnek lett volna egy csöppnyi esze, már rég Speak klipjét használnák gerillareklámként. Deák ugyanis a világbékéről énekel, illetve szövegel: egy temetőben mászkálva, kopaszra nyírt fejjel, bőrkabátban, leginkább egy kelet-európai gengsztert idéző kinézettel fejti ki gondolatait – angolul – a terroristák viselt dolgairól, a háborúkról és arról, hogy mindez egyetlen egy okra vezethető vissza: a csúnya bizniszre. A klipben központi szerepet játszik még egy háttámaszként szolgáló Porsche, s többször elhangzanak olyan, a Speak-stílus hamisítatlan védjegyének számító zseniális kifejezések, mint a „jíííkámon” és a „csekk disz”.

„Ez egy szép dal. Nem buta és primitív, ellentétben azokkal a zenékkel, amelyeket sokszor a tévében látok. Az én számom nem a kábítószerezésről szól és nem a fegyvereket, a gengszterizmust propagálja” – magyarázza a jelenleg Cipruson, egy vendéglőben dolgozó Speak a hvg.hu-nak, miért bántja az, hogy sokan támadják a dal miatt, mondván: lejáratja Magyarországot. Utólag azért elismeri: lehet, hogy hiba volt a porschés-bőrkabátos imázst erőltetni, még akkor is, ha több helyen hangoztatta, a klipen szereplő luxusautó nem az övé volt. „A legszomorúbb, hogy a legrosszabb kritikákat a magyar honfitársaimtól kapom. Ennyit a magyar összetartásról, a magyar népemről” – teszi hozzá kissé szomorúan. Megtudjuk, a hozzászólásokra – legyen szó pozitív vagy negatív kritikákról – soha nem válaszol. Viszont a videoklipjére készült paródiaklipeket egytől egyig megnézi. Leginkább az tetszik neki, amelyben a készítők a Szökés című amerikai filmsorozat egyik jelenetébe helyezték el monológját.

Második oldal (Oldaltörés)

A világhír ellenére Speaket még senki nem ismerte fel Cipruson, bár a média érdeklődik iránta. Legutóbb két brit televíziós csatorna jelezte: riportfilmet készítenének a „magyar rapperről”. Speak viszont állítja: ő nem rapper. „Amit csinálok, az nem rap. Nem vagyok gengszter rapper. A híres klipemben még kopasz voltam, de most már van hajam is” - árulja el a stílusváltás részleteit. Megtudjuk azt is, hogy készülget a Speak-album. „Világzenét akarok csinálni. Popzene lesz, nagyon szép melódiákkal és normális, komoly dolgokról szóló szövegekkel” – avatja be a hvg.hu-t. Az biztos, hogy egy békedal is szerepel majd rajta. "Megihletett Cipruson a török-görög ellentét. Szeretném, ha középutat megtalálnánk a szembenálló felek. Ehhez talán hozzásegítené őket a békedalom" - mondja Kofi Annant megszégyenítő naivitással.

A magát „hírmondónak” tartó Speak legújabb dalaiban is csak szövegel majd, a refrént vokalistákkal énekeltetné. „Tudok énekelni, de nincs annyira jó hangom, hogy megálljam a helyem az énekesek között. Bohóckodni meg nem akarok” – ad tanúbizonyságot józan önkritikájáról. Ezúton is üzeni: várja énekesek, énekesnők jelentkezését Magyarországról, akik szívesen szerepelnének vele. Első számában ismert magyar előadókat – Varga Miklóst, Takács Tamást, Bebét (a Back II Black zenekar énekese) – nyert meg vokalistáknak. „Bebével tartom a kapcsolatot, jó barátok vagyunk. Ő lehet, hogy énekelni fog a következő klipemben, de Takács Tamás és Varga Miklós nem valószínű. Szeretnék új embereket behozni” – mondja.

„A zenei anyagom megvan, csak pénz kellene az új videoklip forgatásához, a stúdiómunkához. Szponzort keresek” – újságolja. Valószínűleg az interneten is gyűjt majd pénzt a nagy Speak-projekthez. „Nem szeretnék kijönni nagyon egyszerű, olcsó költségvetésű klippel, amilyen a magyar produkciók többsége. Nagyobb költségvetésű, komolyabb klipet szeretnék, világszínvonalút.” Speak ebben sosem volt szűkmarkú. Első klipjét is több millió forintból forgatta idestova négy éve, szó szerint csődbe juttatva magát. Meséli, azóta picit kilábalt az anyagi válságból, bár továbbra is szerényen él, s egyelőre nem is tervezi, hogy hazatér.

Dezső András

Nagyot ugrott a Mészáros-részvények értéke az Index-interjú után

Nagyot ugrott a Mészáros-részvények értéke az Index-interjú után

Itt a teljesen új, hibridként is támadó VW Multivan T7

Itt a teljesen új, hibridként is támadó VW Multivan T7

Reagált a Corvinus Karácsony Gergely nyelvvizsgája ügyében

Reagált a Corvinus Karácsony Gergely nyelvvizsgája ügyében