szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A Mojito eredetén régóta vitatkoznak a történészek.

A Mojito eredetén régóta vitatkoznak a történészek. Az egyik verzió szerint a XVI. században a Sir Francis Drake után elnevezett kubai El Draque nevű ital volt az őse, amelyet akkor még egy rumszerű, kezdetlegesebb szeszből készítettek, majd a spanyol rum elterjedésével az alapanyagot egyszerűen kicserélték. Egy másik teória szerint  a kubai cukornád ültetvényeken dolgoztatott afrikai rabszolgák - akik körében népszerű volt a cukornádból készült édes szirup - találták ki az italt.

A név eredete körül is vita van, az egyik teória szerint a kubai Mojo nevű, lime alapú szószból származik, egy másik elmélet szerint pedig a spanyol Mojado (nedves) szóból ered.


A cukorszirup

A recept részletes ismertetése előtt még egy gondolat a cukorszirupról: az elkészítése nagyon egyszerű. Bármekkora adagot készítünk, egyetlen szabály van: ahány deka cukrot használunk, annyi deciliter vízzel öntsük föl, és egy lábasban főzzük össze egészen addig, amíg egy gyümölcsszörphöz hasonló állagú, sűrű folyadékot kapunk. Ha van időnk felkészülni a kotélpartira, érdemes előre megfőzni egy nagyobb adagot, tölcsér segítségével üdítős vagy szörpös üvegekbe tölteni, és betenni a hűtőbe. Azért hasznos cukorszirupot használni a sima cukor helyett, mert a hideg italban sokkal könnyebben oldódik fel a kristálycukornál.


A menta

Nem teljesen közismert tény, hogy a mentának a szára sokkal intenzívebb ízű és illatú, mint a levelei. A koktélt csak szívószállal érdemes felszolgálni, mert kellemetlen, ha az ivása során az ember szájába kerülnek a levelek vagy a lime darabkái, ezért érdemes a szárat is beletenni az italba. Különösen a daiquiri változatnál.


Az eredeti mojito alaprecept

Az eredeti mojito

A mojito legegyszerűbb verziója a következőkből áll:

- 0,5 dl fehér rum
- 2 dl szóda vagy ásványvíz
- 2 teáskanál cukor vagy 0,5 dl cukorszirup
- 1/2 lime
- 1 dúsabb szál menta
- tört jég vagy jégkocka

A mentalevelet tört jéggel vagy jégkockával és a cukorsziruppal vagy a cukorral nyomkodjuk össze egy hosszú, keskeny pohárban. Minél jobban áttörjük a mentát, annál erőteljesebben lehet majd érezni az ízét a koktélban. Töltsük rá a rumot, csavarjuk bele a negyedekre vágott fél lime levét, és dobjuk bele a kicsavart limegerezdeket is. Keverjük össze, majd tegyünk még bele jeget és öntsük fel a szódával vagy szénsavas ásványvízzel. A végén még keverjük meg egyszer, és jöhet a díszítés. Díszíthetjük mentalevéllel, koktélcseresznyével vagy egy negyed gerezd (vagy egy karika) lime-ot bevágva a pohár szélére ültethetjük.

Menta daiquiri

Az alap mojitóhoz képest nagyon kevés a különbség, mégis sokkal intenzívebb íze van. Az egyik eltérés, hogy a daiquiribe nem kerül szóda, így töményebb ital készül az összetevőkből. Mivel kisebb térfogatú, ezt érdemesebb hagyományos, talpas koktélpohárban szervírozni. A másik különbség, hogy a daiquiribe nem tesszük bele a lime-ot, csak a levét facsarjuk bele.

Az elkészítése tehát a következő:
A rumot, a lime-levet, a cukorszirupot, a mentát és a jeget egy turmixgépbe tesszük, és az egészet egybe daráljuk. A végeredmény egy mentazöld jégkása lesz, ami különösen hűsítő a meleg nyári napokon. 

Gyümölcsös


Narancsos mojito

Magyarországon sok helyen a mojito narancsos verzióját kínálják. Ez annyiban különbözik az eredetitől, hogy a lime-on kívül narancslevet is facsarnak a pohárba, és narancsdarabokat is adnak hozzá.


Epres, szőlős és egyéb gyümölcsös mojito

A narancs mintájára bármilyen szezonális gyümölccsel kiegészíthető a mojito, akár többfélét is felhasználhatunk az előbbiekből. Nemcsak az eredeti koktélhoz, hanem a daiquiri verzióhoz is adhatunk gyümölcsöket. 


Bónusz recept: áfonyás-levendulás mojito

A Forbes.com oldalon jelent meg nemrég a következő mojito verzió, amelynek a pikantériáját nem annyira a gyümölcs, mint inkább a levendula adja. A következőképpen készül:

Áfonyás
forbes.com


A levendulasziruphoz szárított levendulát használunk, ezt gyógynövényboltokban vagy szerencsésebb esetben a kertben beszerezhetjük. A levendulából gyakorlatilag teát készítünk: forró vízben megfőzzük, majd átszűrjük. Tehetjük eleve ebbe a cukrot főzéskor, és akkor nincs szükség külön cukorszirupra.

A mentát, a cukorszirupot (ha a levendulaszirupba nem tettünk), néhány szem áfonyát és egy kevés jeget összenyomkodunk egy hosszúkás pohárban, hozzáadunk 2-3 cl levendulaszirupot és a rumot, újra összenyomkodjuk, majd felöntjük az ásványvízzel vagy szódával. Ebbe a verzióba nem kerül lime, az áfonya adja az ital savanykás ízét.

Ha Ön is ismer bevált mojito recept variációkat, ossza meg velünk kommentben vagy küldje el nekünk emailben!

„Mi az vagyunk a táplálékkiegészítésben, mint a Barcelona fociban”

„Mi az vagyunk a táplálékkiegészítésben, mint a Barcelona fociban”

„Nem hívtak el a castingra, úgyhogy azt mondtam, nem lesz műtét”

„Nem hívtak el a castingra, úgyhogy azt mondtam, nem lesz műtét”

Nyomozást rendeltek el a Bálnát ért bombafenyegetés után

Nyomozást rendeltek el a Bálnát ért bombafenyegetés után

Az USA-nak adja ki Montenegró a dél-koreai kriptokirályt

Az USA-nak adja ki Montenegró a dél-koreai kriptokirályt