szerző:
hvg.hu

A biztonság sokszor csak illúzió, akár egyszerű online vásárlásról, akár az amerikai elnök partijáról van szó – a német Stern magazin listája megmutatja, mi hibázott tavaly.

Még mindig előfordul, hogy visszaélnek személyes adatainkkal, lecsupaszítják bankszámláinkat, megfigyelnek, és a neten a nevünkben beszélnek. Az ügyeket közelebbről nézve még az is kiderül, e balhékból annyi van, hogy toplistát lehet felállítani belőlük. A Stern magazin listájából válogattunk, saját szánk íze szerint.

© sxc.hu
Az örök klasszikus - bankkártya
Mindeddig ez a legnagyobb hitelkártya-csalás az Egyesült Államokban: a huszonnyolc éves Albert Gonzalest vád alá helyezték, miután fény derült arra, hogy százharminc millió bankkártya-számot szerzett meg – ez tíz százaléka az összes, az USA-ban kiadott hitelkártyáknak. Az ügyészség szerint Gonzales két orosz bűntárssal hackerkedett. Az onlájn alvilágban Segvec néven ismert bűnöző akár huszonöt évet is kaphat.

Potus veszélyben
Meghívó nélkül jutott be egy amerikai párocska Barack Obama elnök díszvacsorájára novemberben. A felső tízezer köreihez tartozó és feltűnést kedvelő Michaele és Tareq Salahi saját magát leplezte le: Facebook oldalukon fotókat tettek közre az eseményről. Az amerikai titkosszolgálat vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan fordulhatott elő, hogy a pár átcsúszott a biztonsági ellenőrzésen, és egy teremben tartózkodott az amerikai elnökkel, valamint az est díszvendégével, Manmohan Szingh indiai kormányfővel és háromszáz hivatalos meghívottal.

© sxc.hu
Megfigyelés
A legnagyobb német vasúttársaság (Deutsche Bahn) megfigyelési botránya tavaly év elején robbant ki, amikor kiderült, hogy a vállalat 173 ezer munkatárs után kémkedett. A cég nemcsak az elektronikus levelezéseket olvasgatta, de e-maileket is törölt, merevlemezekben kutakodott, valamint belső fórumokat manipulált. Mint kiderült, a megfigyelések mögött Hartmut Mehdorn, a cég elnöke állt, akinek az állásába került az akció.

Twitter
Rövid időn belül harminchárom amerikai híresség twitterét törték fel, és csiripeltek a nevükben: Barack Obama körkérdést intézett, melyen 500 dolláros tankolási utalványt lehetett nyerni, a neves CNN-riporter, Rick Sanchez arról számolt be, hogy „kiütött a crack, ma nem megyek dolgozni”. A Fox News tévécsatorna oldalán pedig melegnek titulálták az egyik konzervatív műsorvezetőt. A Twitter szerint nem volt összefüggés a támadások között.

Terrorizmus
A nigériai Umar Faruk Abdulmutallabot azzal vádolják az amerikai hatóságok, hogy megpróbálta felrobbantani a testére erősített robbanószereket, amikor a Delta-Northwest légitársaság amszterdami gépe leszálláshoz készülődött Detroitban. A fedélzeten háromszáz utas ült. A december 25-i merényletkísérletért az al-Kaida egyik szervezetét nevezte felelősnek Barack Obama amerikai elnök. Obama szerint a férfit az al-Kaida jemeni szervezete képezte ki és fegyverezte fel.

Könyves
Több mint húszezer vásárló adataihoz gyerekjáték hozzájutni – derült ki a német Libri könyváruháznál. Az internetes oldalon többek között a név, a vásárolt termék és a fizetés módja kerülhet a kíváncsiak szeme elé. A malőrre ráadásul azután derült fény, hogy a cég honlapja a legnagyobb német minőségellenőrző vállalat által kiadott „biztonságos onlájn-shop” címkét is viseli.

Égő
Az Európai Bizottság karácsony előtt megvizsgálta a kontinensen kapható karácsonyfaégők állapotát, és katasztrofális eredményre jutott: minden harmadik közvetlen égés- és áramütésveszélyt rejt magában – áll a jelentésben.

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Varju László mentelmi eljárásával indul a Parlament őszi ülésszaka

Varju László mentelmi eljárásával indul a Parlament őszi ülésszaka

"Feszültségek és súrlódások helyett szép emberi találkozások" – befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

"Feszültségek és súrlódások helyett szép emberi találkozások" – befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket