szerző:
Kádár Mónika
Tetszett a cikk?

Manapság már kevés filmet készítenek kizárólag gyerekeknek, hiszen az alkotók tisztában vannak vele, hogy a kicsik nem egyedül mennek moziba, az egész családot szórakoztatni kell. Mégis, az animációk jelentős részét gyerekfilmként tartják nyilván, pedig nem kell óvodásnak lenni ahhoz, hogy élvezzük.

Még a rajzfilmek leghevesebb ellenzőit is megérinti némelyik gyerekeknek készült alkotás, de a heves rajongók száma sem kevés, hiszen akadnak kifejezetten felnőtteknek készült animációk is. A brit Times összegyűjtötte minden idők legjobb gyerekfilmjeit, amelyeket felnőtteknek is ajánlanak; ennek alapján készítettük el saját listánkat.

Bizonyos darabokat eleve kihagytunk, hiszen például a Coraline még a 18 év felettiekre is a frászt hozza és szerintünk a Karácsonyi lidércnyomást sem az óvodásokra gondolva készítette el Tim Burton. Az ET-t meg olyan elcsépeltnek érezzük, hogy képtelenség rá objektíven tekinteni. De azért találtunk jónéhány kedvencet is: íme a mi toplistánk, helyezések nélkül, mert erről nem tudtunk dönteni, csak úgy, egymásra ömlesztve.

A hihetetlen család
Az ember azt hinné, a szuperhősök témáját már addig facsargatták, hogy a lehetőség utolsó cseppjeit is eltávolították belőle a forgatókönyvírók, de mégse, és ez jó. Az egész furcsa családot kedveltük, de azért a kedvencünk mégis Edna volt, az excentrikus stylist.

Fel!
Ritka az ilyen együttállás, amikor a szakma is díjakkal halmoz el egy alkotást, a kritikusok is örülnek és még a pénztárban is teljesít, a Pixar ismét belenyúlt a legközepébe. Ráadásul úgy, hogy sikerült nem ismételniük saját magukat, ami nem kis teljesítmény.

Toy Story
Aki még nem látta, most bepótolhatja 3D-ben, a mozis újravetítések a harmadik, térhatású rész beharangozásaként indultak el, de otthon, a karosszékben is feledhetetlen élmény. Mert itt is az ötletek, a történet és a szereplők a lényeg, az animáció csak a hab a tortán. “A végtelenbe és tovább!”

A herceg menyasszonya
Tulajdonképpen most szembesültünk vele, hogy ezt az elképesztően vicces filmet van, aki gyerekfilmnek tartja, mi mindig is jól sikerült paródiaként tekintettünk rá, aminek humora túlságosan is kifinomult ahhoz, hogy a kiskorúak is értékelni tudják. Akinek kimaradt, angolul fent van a YouTube-on és részletekben is legalább annyit lehet rajta nevetni.


A titkos kert
Ez itt a mi rejtelmes választásunk, a Times ugyanis vérlázító módon kihagyta Agnieszka Holland gyönyörű meséjét, pedig igazi brit szerzőről és történetről van szó. Nem az a szokványos darab, az tény, de attól még andalító.


Shrek
Talán így az n+1-dik résznél már nem annyira izgalmas, de az első rész még lehengerlő volt, az egyértelmű. Különösen kedves dolog az antihősből Rómeót faragni, igazán értékeltük.

Csibefutam
Őszintén szólva nem vagyunk rajongói a gyurmafilmeknek, de jelen esetben a forgatókönyv annyira helyesre és viccesre sikerült, hogy nagy élvezettel néztük és nevettük végig.

Roger nyúl a pácban
Valójában szerintünk ez sem igazán gyerekfilm, ahhoz túl összetett és félelmetes, rajzfilmfigurától még nem nagyon féltünk így, aztán ott van Jessica pirospacsis jelenete, de mi szerettük és valahogy még mindig nem érezzük elavultnak. A YouTube-on fent van magyarul az egész, lehet ismételni.

Szörny Rt.
A Times listáján Boo és barátai kalandjai csak a 39. helyen szerepelnek, ami ellen itt és most szeretnénk tiltakozni, mivel ez, kérem, igazi szórakoztató alkotás. Már maga az alapötlet is pompás volt, de a sztori tényleg mindent vitt. “Anyus, nézd mán, megen begyütt egy krokodil!”

Babe
Az állatos meséknek sem vagyunk komoly barátai, főleg, hogy a nagy malacos legenda óta mennyi silány utánzat készült, de az eredetit pont nemrég néztük meg, és most is ugyanolyan jó mulatság volt.

Magyarország szívesen vállalná, hogy itt halmozzák fel az uniós egészségügyi készletek egy részét

Magyarország szívesen vállalná, hogy itt halmozzák fel az uniós egészségügyi készletek egy részét

Egy 14. századi olasz mű segíthet ép ésszel túlélni a járványt

Egy 14. századi olasz mű segíthet ép ésszel túlélni a járványt

A bezárt piacok kinyitását kéri az agrárminiszter

A bezárt piacok kinyitását kéri az agrárminiszter