szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak egy sci-fi vagy háborús film esetében lehetnek hasznosak a vizuális effektusok, a zöld háttér segítségével rengeteget lehet spórolni. Tudják ezt jól a tévésorozatok készítői is, a Stargate Studios például elképesztő bemutatók segítségével bizonyítja, hogy ma már minden lehet átverés, amit a tévében látunk.

1989-ben Sam Nicholson filmes szakember megalapította a Stargate Studios nevű, speciális effektekkel foglalkozó céget, amely mára óriási méretű sikervállalattá nőtte ki magát Los Angelesben és Vancouverben is. Nem is csoda, hiszen időben felismerték a lehetőségeket, és az utóbbi években főleg a televíziós sorozatok irányába haladtak - igen nagy sikerrel.

Például a Heroes című sorozat összes vizuális trükkje a Stargate keze munkáját dicséri, de a Lost és a Stargate látványelemei is innen kerülnek ki. A sci-fi terén eléggé jártas csapat tehát már komoly anyagokat tett le az asztalra, ez látszik legutóbbi munkájuk bemutató videóján is.

Azt azonban eddig nem sejtettük, hogy a neves trükkös csapat (amely több mint 150 programozót, grafikust és látványtervezőt foglalkoztat) nem csak látványorgiák esetében piszkál bele a sorozatokba, hanem hétköznapi felvételek készítésében is igen nagy munkájuk van. Olyan sorozatok, mint a CSI, a Betty, a csúnya lány, vagy éppen a Grace klinika viszonylag ritkán nevezhetőek látványos alkotásoknak, s - nyilván költségvetési okokból - az alkotók gyakran a külső helyszínek helyett inkább a zöld háttér előtt használják színészeiket. Ilyenkor a háttér később szabadon variálható, alakítható, egészen elképesztő dolgokat képesek utólag hozzáadni a felvett képsorokhoz a mai technika segítségével. A szavak helyett erről meséljen inkább a Stargate Studios saját promóciós videója, amelyben megdöbbentő kulisszatitkokat láthatunk kedvenc sorozatainkról.

A valósághű felvételek titkát igen jól ismerik a speciális trükkök szakértői; jól megmutatkozik ez a Las Vegas című sorozat felvételeit bemutató képsoron is, ahol éppen azt láthatjuk, hogyan érik el azt a hatást, hogy az álló autóban játszó színészek úgy nézzenek ki, mintha éppen nyolcvannal száguldanának a főúton a fények városában.

A képsorokat látva többekben felmerült a kérdés: vajon a fent látható bemutatók fényében még mennyire hihet az ember a saját szemének, ha a híradót nézi?

NB

 

 

 

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Hiába a tűzszünet, szakadatlanul szólnak a fegyverek Hegyi-Karabahban

Hiába a tűzszünet, szakadatlanul szólnak a fegyverek Hegyi-Karabahban

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt