szerző:
life-style.hu

Tapasztalataink szerint kétféle kávéfogyasztó van: aki a kávé aromája és szeretete miatt és aki édességként...

Tapasztalataink szerint kétféle kávéfogyasztó van: aki a kávé aromája és szeretete miatt és aki édességként, desszertként issza a fekete italt. Ennek megfelelően a fogyasztói szokások is különbözőek. Aki szereti a klasszikus, keserű kávéízt, általában röviden, feketén, tej és cukor nélkül kéri, értékeli és élvezi a frissen őrölt, minőségi válogatásokat, érzi a különbséget a közepesre vagy sötétre pörkölt kávészemek között.

Tudta-e?

Hogy a jelenleg fogyasztói forgalomban kapható koffeinmentes kávé ugyanabból a cserjéből kerül előállításra, a koffeint utólag, vegyszeres eljárással vonják ki belőle?

(Van, aki már kísérletezik a természetesen koffeinmentes kávécserje termesztésével.)

Aki édességként, lélekmelegítőként tekint rá, habosan, tejjel vagy tejszínnel, cukorral, mézzel vagy vanília fagylalttal issza, inkább a kevésbé aromás változatokat keresi és nyitottabb a különböző ízesítésű keverékekre.

Azt gondolnánk, hogy a kapszulás kávégépeket inkább nekik találták ki, ehhez képest tesztünk során kiderült: az igazi kávéimádóknak is készült megfelelő gép és kapszula, bár kétségtelenül nagyobb választékkal fog találkozni az, aki a lazább kávéra vagy a forró csokira esküszik.

A kapszulás kávé előnyei és hátrányai

Az első pillanatban értetlenül álltunk a jelenség előtt. Az irodánkban ugyanis van egy mindent tudó darálós-tejgőzölős kávégép, és bár gyakran villognak rajta mindenféle figyelmeztető jelzések, megszoktuk, megtanultuk kezelni. A használat során aztán megértettük, mi a céljuk a gyártóknak ezekkel a gépekkel. Ugyanis valóban sokkal könnyebb és kényelmesebb ezeket kezelni. Ha van benne víz, akkor csak be kell kapcsolni és már készen is áll a következő kávé lefőzéséhez, ami gyakorlatilag néhány másodpercet vesz igénybe. Nem kell különösebben tisztítani, az egyetlen szemét, ami keletkezik, az üres kapszula. Ezzel persze mindjárt el is érkeztünk a kapszulás gépek komoly hátulütőjéhez, ugyanis a kapszulák műanyagból készülnek, nem lehet őket (egyelőre) újra felhasználni, ezért eléggé környezetszennyezőek. A gyártókkal való beszélgetésünk során kiderült, hogy ezzel ők is tisztában vannak, és valószínű, hogy a további fejlesztések ennek a csorbának a kiküszöbölésére fognak irányulni.

A másik hátrány a kapszulák beszerzése. A gépeket a hipermarketek háztartási elektronikai osztályán és az elektronikai cikkekre szakosodott áruházláncakban kaphatók. A kapszulákat is leginkább itt lehet beszerezni, illetve a forgalmazók webáruházaiban - esetleg a forgalmazók szakboltjaiban. A hipermarketek kávé részlegén nem sikerült belebolanunk ezekbe, de gyanúnk szerint ez a kérdés összetettebb és remélhetőleg előbb-utóbb itt is megtalálhatóak lesznek.

Forgalmazók és gépek

Kapszulás kávéfőző gépeket több független gyártó is forgalmaz, de a mi tesztünknek tárgya volt maga a kávé is, ezért kifejezetten a kávéforgalmazók saját márkás készülékeire koncentráltunk. A tesztben szereplő gépeket és a hozzájuk tartozó kapszulákat a gyártók bocsátották rendelkezésünkre, a letesztelt típusokat ők választották ki.

Illy

©

Az Illy FrancisFrancis! X7 névre hallgató gépe mosolyt csalt az irodában mindenki arcára, mivel leginkább E.T-re, a kedves kis földönkívüli lényre emlékeztet. A gép az Illy Espressoshopjában kapható, jelenlegi fogyasztói ára 48.750 Ft. Négyféle kapszulát kínálnak hozzá, ám ezek mind ugyanabból a kávékeverékből állnak: 9 fajta különböző, prémium minőségű arabica kávé egyvelegéből, amit a piros tetejű kapszulacsomagban közepesre, a fekete tetejű csomagban sötétre pörköltek. A zöld tetejű csomagban található kapszulákban koffeinmentes kávé van ugyanebből a szelekcióból, a kék tetejűben pedig hosszú kávé.

A gép használata kellemes és egyszerű, 90 fokon lehet lefőzni a kávét (a melegítés során ezt jelzi is a kezelő felület), és lehet vele tejet gőzölni. Az egyetlen gyengesége - ami mindegyik tejgőzölős gépnél előjött, hogy egyszerre nem lehet tejet gőzölni és kávét főzni, de ezt a rendes kávéfőzők esetében is csak a nagyobb, komolyabb igénybevételre tervezett gépek tudják.

Egy presszó kávé ára átlagosan 138 Ft-ra jön ki, a kapszulákat ugyanitt, a webáruházban megrendelhetjük.

Lavazza

©
A Lavazza egy Guzzini tervezte géppel vett részt a tesztelésen. A gép a neronero.hu oldalon lévő webáruházban kaphatók, fogyasztói áruk 47.000 Ft. A Lavazza egyik fő szempontja a tervezésnél a design volt, így az egyik érdekessége ennek a géptípusnak az élénk színekből álló színpaletta, amit használtak hozzá. Ezzel a kávéfőző valóban egy modern konyha stílusos lakberendezési darabjává válik.

A webboltjukban kapható kapszulák között szerepelnek olasz espresso specialitások, különlegességek mint például az árpakávé (ezt nem kóstoltuk) és többféle tea is. Ez volt az egyetlen gép, amihez tea kapszulát is kaptunk. Nagyon kellemes, aromás ízviláguk volt. A tejgőzölő funkció mellett ehhez a géphez kapható tejkapszula is.

A kapszulák megrendelésénél a webáruházban nem találtunk árat. Egy másik online áruház kínálatában egy presszó kávé 118 Ft-ba kerül, 100 db-os csomagban rendelhető.

©

Tchibo

Magyarországon ezt a márkanevet egyértelműen a kávéval azonosítják, ezért nekem meglepetés volt, mennyi mindent árulnak a Tchibo-boltokban. Többek között tesztünk következő alanyát, a Tchibo Cafissimo gépet, ami 39.900 Ft-ba kerül (jelenleg épp akciósan 31.990-be). A gépet háromféle kávét készítésére programozták. A filter, hosszú és presszó kategóriákat színkódokkal jelölték, amelyek visszaköszönnek a kapszulákon is. Vagyis a kapszulákon jelzik, hogy melyik kapszula melyik kávétípusra a legalkalmasabb.

A gépnek tejgőzölő funkciója is van. A kapszulák beszerzését ennél a gépnél éerezzük a legnehézkesebbnek, mivel a Tchibo oldalán egyelőre nincs magyar nyelvű webshop, ezért ezek online nem rendelhetők.

A kapszulák ára 80 Ft/darab.

Nescafé Dolce Gusto

©
A Dolce Gusto fura alakjával egy csapásra beindította a kollégák fantáziáját. Mivel a nálunk landolt gép piros színű volt, végül úgy döntöttünk, leginkább egy pötty nélküli katicabogárra emlékeztet. A különös formájú masina ráadásul funkciójában is különbözött a többitől: nem volt rajta tejgőzölő és a gombokat egy csápnak kinéző kar helyettesítette. Itt térnénk vissza a tejkapszula jelenségre. A tejkapszulában értelemszerűen tejpor van. Mindez nem jelent problémát azoknak, akik amúgy is tejporral isszák a kávét, esetleg egyébként is veszik a 3 in 1 termékeket, de meglepő lesz azoknak, akik inkább a tejet preferálják. A kapszula kínálatot úgy állították össze, hogy az általában tejes verzióknál (pl. capuccino, forró csoki) felerész tejkapszulát és felerész ízkapszulát tartalmaz a csomag. Erre érdemes odafigyelni a vásárláskor. A tejkapszulák esetén egyébként nnincs szükség külön gőzölőre, mert eleve habos lesz a tej, ami kijön belőle. Akik továbbra is igazi tejjel innák, azoknak viszont nincs jó hírünk, mert ezzel a géppel nem fogják tudni felgőzölni.

A kedvencünk a Dolce Gusto ízek közül egyértelműen a forró csoki volt, de a klasszikus ízek kedvelői is elégedettek voltak a hagyományos eszpresszó kávéval.

A kapszulák a webshopban kaphatók, egy presszó kávé 90 Ft-ra jön ki, a tejes verziók pedig kb. 180 Ft-ba kerülnek. A gép ára 29.900 Ft-tól kezdődik.

Saját nyertesünk

Ahogy a leírásokból is látható, mindegyik gépnek megvan a maga egyedi versenyelőnye. A mi kedvenceink az édességként fogyaszott kávé kategóriában a Dolce Gusto és a hozzá kapható kapszulák, a klasszikus kávéimádó kategóriában az Illy és az ahhoz tartozó presszó kávé voltak.