Michelin csillagos mesterszakács ajánlata: ravioli tojással - recept
Egészen az utóbbi napokig a Chateau Visz éttermében volt az egyetlen Michelin csillagos szakács Magyarországon Erik...
Egészen az utóbbi napokig a Chateau Visz éttermében volt az egyetlen Michelin csillagos szakács Magyarországon Erik Schröter személyében, aki húsz éve azon dolgozik, hogy a vendégeknek maradandó élményt nyújtson. A Chateau Viszben a klasszikus magyar ízvilágot ötvözi a francia szakácsművészet könnyed eleganciájával, Ázsia fűszereivel és az új mediterrán konyha technikáival. Erőfeszítéseinek meg is van a jutalma, a szakma és a rajongók szerint Schröter úrnak köszönhetjük az egyik legjobb magyar konyhát, ha Somogyban vagy a Balaton déli partján járnak, feltétlenül nézzék meg a Chateau Viszt, nem csak az étterem figyelemreméltó.
Ravioli folyékony tojással, karfiolpürével és petrezselymes vajmártással (előétel)
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 tojássárgája
Tésztához:
- 250 g finomliszt
- 350 g daraliszt
- 5 tojás
- 5 tojássárgája
Karfiolpüréhez:
- 1 nagy fej karfiol
- 250 ml tej
- 250 ml csirke-alaplé
- 2-3 db salotthagyma
- 100 g vaj
- olívaolaj
- 250 ml tejszín
- só
Vajmártáshoz:
- 2 csokor petrezselyem
- 200 ml csirke-alaplé
- 100 g vaj
- só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Szétválasztjuk a két tojást és a sárgáját ráhelyezzük a tésztára, óvatosan ráhajtjuk a tészta másik felét és óvatosan lenyomkodjuk a tojássárgája mentén, majd kör alakúra kiszúrjuk. Enyhén forraló sós vízben 2 percig főzzük.
A salotthagymákat finomra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Egy edénybe olívaolajat és vajat teszünk, majd belerakjuk a hagymát és a karfiolt és lassan pirítjuk, vigyázva arra, hogy ne kapjon színt. Felöntjük csirke-alaplével és tejjel, majd sütőpapírral lefedjük. Addig főzzük, míg a lé el nem párolog és megfő a karfiol, majd turmixoljuk. Vajat, tejszínt és ízlés szerint sót adagolunk hozzá.
A petrezselymet leveleire szedjük, majd leforrázzuk. Az alaplevet felforraljuk, majd a petrezselyemmel turmixoljuk, tálalás előtt hozzákeverjük a vajat és sózzuk.
Tálalás:
A raviolit a tányér közepére helyezzük, mindkét oldalára egy-egy kanál karfiolpürét teszünk, majd a vajmártást frissen felhabosítjuk és a ravioli köré locsoljuk. Friss turbolyával díszítjük.