szerző:
Tóth Sándor

A hamburgi hajógyár dokkját elhagyó szuperjacht nem véletlenül került az érdeklődés középpontjába. Amellett, hogy tartalmaz minden olyan extrát, amelyet csak a világ leggazdagabbjai engedhetnek meg maguknak, igyekeztek gondosan eltitkolni megrendelőjének nevét.

A világ legnagyobb jachtját a német Blhom+Voss hajóépítő szakemberei építették. Az Eclipse (holdfogyatkozás, napfogyatkozás, elsötétedés) névre keresztelt vízicsoda 170 méter hosszú és hat szintes. A külföldi hírforrások szerint tulajdonosa nem más, mint az orosz milliárdos Roman Abramovics (43), aki 2003 óta az angol Chelsea FC futballklub birtokosa is. A Forbes magazin legutóbbi ranglistája szerint 11,2 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ 50. leggazdagabb embere. Már birtokol három jachtot: a Pelorust 140 millió dollárért építtette, az Ecstasea értéke 123 millió dollár, s a Sussuro 49 millió dollárt ér. Az orosz MK.ru hírportál szerint Abramovics „flottájának” legújabb tagja 400-800 millió dollárért készült el.

Nézzük, mi minden van az új csodahajón, a maga kategóriájában „világverő” Eclipse fedélzetén. A felfokozott vízi örömökhöz található úszómedence, a film- és szórakozási élményekhez külön-külön mozi és táncterem. Ha jachtról tengerre, vagy természetes vízre akarnak szállni Abramovics és vendégei, könnyen tehetik ezt, mivel húsz jet-ski és négy motorcsónak áll a rendelkezésükre. Az ilyen kaliberű jacht fedélzetének elengedhetetlen kelléke a helikopter-leszállóhely, az Eclipse-en kettő is van belőle, helikopterhangárral együtt. A felszerelésre váró tartozékok között egy 12 személyes, dízelmeghajtású tengeralattjáró is szerepel (a Nomad 1000-T 6 millió dollárba került), s mint védelmi eszközt, rakétaelhárító rendszert is kiépítenek a jachton.

Abramovics magánszférájának védelmére máris „telepítettek” egy olyan eszközt, amely újdonságnak számít. A legfejlettebb technikai-technológiai eljárások alapján működik az a lézerrendszer – nevezhetnénk akár „lézerpajzsnak” is –, ami arra hivatott, hogy megakadályozza a papparazzik kameráinak vagy fényképezőgépeinek működését. A rendszer képes arra, hogy „elfogja” a képrögzítő apparátus fényérzékelő elemeit, s a lézerfényt a teleobjektívra irányítva megelőzze a felvétel elkészítését. A lézerpajzsot a biztonsági személyzet irányítja.

Amíg a lesifotósok Abramovicsot illetően munka nélkül maradnak, addig a képzőművészeket bevételekkel pótolta a milliárdos nagyvonalú „bevásárlása”. Összesen 200 ezer fontot (326 ezer dollárt) költött arra a 35 képzőművészeti alkotásra, amelyeket nagy műgonddal válogatott össze. A jacht belső terének színvonalát emelni hívatott modern műalkotások a brit Millenium Galériából származnak. Közülük a legnevesebb Simon Allen szobrászé, akinek műveit egyaránt kedvelik a magán- és közgyűjtemények, Spanyolországban az új brit nagykövetség épületéhez is tőle rendeltek szobrokat. A másik modernista ász Trevor Bell, a minimalista absztrakt festészet nagy öregje, akinek képeit a legnagyobb amerikai, angol és francia múzeumokban, galériákban állították/állítják ki. Mindez bizonyítja, hogy a vagyonát olajexportból szerző, jelenleg a csukcsföldi parlament elnöki tisztét betöltő Roman Abramovics művészeti téren is ad magára, s elég magasan húzza meg a mércét.

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

11 000 000 000 éves titokra derült fény a Tejútrendszer múltjából

11 000 000 000 éves titokra derült fény a Tejútrendszer múltjából

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Megjelent Eminem új albuma

Megjelent Eminem új albuma

Mégis vannak amerikai sérültjei a múlt heti iráni légicsapásnak

Mégis vannak amerikai sérültjei a múlt heti iráni légicsapásnak

Szélvédőbe szorult sérülttel próbált meglépni a rendőrök elől egy BMW-s

Szélvédőbe szorult sérülttel próbált meglépni a rendőrök elől egy BMW-s