A legjobb pite receptek
Ha szeretünk sütögetni, érdemes beszerezni olyan sütőformát, aminek az alja kivehető, így nagyobb eséllyel marad...
Ha szeretünk sütögetni, érdemes beszerezni olyan sütőformát, aminek az alja kivehető, így nagyobb eséllyel marad egyben a csodás süteményünk, mikor megpróbáljuk leválasztani a formát a tésztáról. A kivehető aljú formákat könnyű használni, sütés után a süteményt helyezzük egy pohárra, és a tál pereme magától lecsúszik a tésztáról. Természetesen a következő receptek nagy sütőformákban is elkészíthetők, de az egyszemélyes süteményeket sokkal gusztusosabban lehet tálalni.
Almás Pite
Ez az almás pite egy nagyon egyszerű változata. Semmi különleges nincs benne, de néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. A szívecske formás megoldással igazán emlékezetessé varázsolhatjuk ezt az egyszerű süteményt.
Hozzávalók a tésztához (2 kis tortához):
200 g liszt
100 g hidegvaj
100 g porcukor
1 egész tojás+1 sárgája
egy csipet só
+1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
2 alma
1 púpozott evőkanál darált dió
1 púpozott evőkanál porcukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal.
A tojásokat és a két sárgáját verjük fel a cukorral és a sóval, majd adjuk a vajas lisztes morzsához és dolgozzuk el. Ha lehet, használjunk gépet az összedolgozáshoz, mert így a kezünk melege, nem olvasztja meg a vajat, ami nagyon fontos, hogy megfelelő omlós tésztát kapjunk.
Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ellenkező esetben, ha túl puha és ezért nem nyújtható, kevés liszttel segíthetünk a problémán.
Ha a tészta összeállt, pihentessük 30 percig a hűtőben.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat. A maradék tésztából szaggassunk szíveket egy mézeskalács-formával.
Villával alaposan szurkáljuk meg a tésztát.
Érdemes ilyenkor 5-10 percre berakni az előmelegített sütőbe a tésztákat, hogy a sütemény alja is átsüljön, és az alma leve ne áztassa azt el.
Az almákat tetszés szerint szeleteljük vékonyra, vagy reszeljük le. Amennyiben a reszelt változatot választjuk, nyomjuk ki kissé a reszelék levét, majd alaposan keverjük el a fahéjas porcukorral.
Az elősütött formákat kenjük meg a lekvárral, szórjunk a forma aljára darált diót és tömjük meg, amennyire lehet az almával. Ha a szeletelt almát választottuk, a fahéjjal elkevert porcukorral szórjuk meg a megtöltött formákat.
A kivágott szívekkel koncentrikusan fedjük be a süteményt.
Egy tojást verjünk fel és kenjük be a süteményeket, hogy fényes felületet kapjanak sütés közben.
Süssük a sütiket nagyjából 15 percig, illetve amíg szép aranybarna színt nem kapnak.
Gorgonzolás pite flambírozott hagymával
Ez a pite ízletes előétel, de salátával kínálva könnyű ebédnek is megfelel. A krémes töltelékben éppen megfelelő mértékben karakteres a gorgonzola íze, jól illik hozzá az édeskés hagyma. Vörösborral kínálva igazi ínyencség.
Hozzávalók a tésztához: (3 kis tortához)
75 g finomliszt
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g hideg vaj
kb. 30 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
2 tojás
220 g mascarpone
120 g gorgonzola
só, bors, szerecsendió
Hozzávalók a flambírozott hagymához:
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál vaj
4 evőkanál balzsamecet
csipet só
2 evőkanál konyak
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal.
Adjuk hozzá annyi hideg vizet, hogy összegyúrva nyújtható tésztát kapjunk.
Pihentessük a tésztát a hűtőben 30 percig.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat.
Villával alaposan szurkáljuk meg a tésztát, vagy tegyünk a kibélelt formákra sütőpapírt, majd szórjunk bele babot vagy lencsét nehezéknek, így az elősütés közben nem nő meg nagyon a tészta közepe és lesz hova tölteni a krémet.
10 percig süssük elő a kibélelt formákat, hogy a pite alja is jól átsüljön.
A tojásokat keverjük habverővel krémesre a mascarponéval és a gorgonzola sajttal.
A sajtos krémet sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele egy negyed szerecsendiót.
Az elősütött formákat töltsük meg a krémmel, majd mehetnek vissza a sütőbe 30 percre, hogy aranybarnára süljenek.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe és szeleteljük vékonyra.
A vajat olvasszuk fel serpenyőben, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk.
Adjuk a cukorhoz a hagymát és pirítsuk addig, amíg teljesen meg nem puhul.
Ha a hagyma megpuhult hozzáadhatjuk a balzsamecetet is, valamint kevés sót és borsot.
A konyakot tegyük merőkanálba, és nyílt lángon melegítsük nagyjából egy percig. Ha elég meleg kicsit oldalra döntve a kanalat gyújtsuk meg az alkoholt, majd a lángoló folyadékkal locsoljuk meg a hagymát. Amikor a lángok elalszanak, le is húzhatjuk a tűzről a serpenyőt.
Mascarpone krémes meggyes pite
Ez a piterecept már magában hordozza a nyár hangulatát, lágy könnyű krémjével és gyümölcsösségével. Legyünk kreatívak és a meggy helyett bátran használjunk más gyümölcsöket az idénynek, illetve a kamránknak megfelelően.
Hozzávalók: (2 kis tortához)
120 g liszt
1,5 evőkanál cukor
90 g hideg vaj
1 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:
jó minőségű meggylekvár
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
100 g fehércsokoládé
120 g mascarpone
200 g meggy (fagyasztott)
1 evőkanál cukor
szeletelt mandula
Elkészítés:
A lisztet és a cukrot morzsoljuk el a hideg vajjal.
Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy összegyúrva nyújtható tésztát kapjunk.
Pihentessük a tésztát a hűtőben 30 percig
A sütőt melegítsük elő 180 fokra
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat.
Tegyünk a kibélelt formákra sütőpapírt, majd szórjunk bele babot vagy lencsét nehezéknek, így a sütés közben nem nő meg nagyon a tészta közepe és lesz hova tölteni a krémet.
10 perc sütés után vegyük le a nehezéket és a sütőpapírt a formáról és további 5 perc alatt süssük készre a pitéket.
A kihűlt pitetésztákat kenjük meg meggylekvárral.
A habtejszínt habfxálóval verjük kemény habbá
A fehér csokit gőz fölött olvasszuk meg, majd keverjük el a mascarponéval. (Egy lábosba tegyünk vizet, majd arra helyezzünk egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érjen bele a vízbe.)
Keverjük a mascarponés keveréket a tejszínhabhoz, majd töltsük meg a krémmel a pitetésztákat.
A meggyet karamellizáljuk egy evőkanál cukorral majd tegyük a krém tetejére.
Pirítsuk meg a szeletelt mandulát üres serpenyőben. Ne használjunk fakanalat a kevergetéshez, inkább rázzuk a serpenyőt, így nem törjük szét a mandulaszeleteket. Ha kész szórjuk meg a kész süteményt vele és tálaljuk.