szerző:
Kuszkó-Kalovits Judit
Tetszett a cikk?

Tizenhét évesen a holland Esmée Denters csinos, hétköznapi fiatal lány volt, jó hanggal, egy webkamerával és az álmaival. Egy videomegosztóra feltöltött első dalainak hátterében néha édesanyja hangja hallatszik, miszerint „Esmée, kész a vacsora!” Húszévesen megéálte álmait. Dalainak hátterében pedig már nem édesanyja, de Justin Timberlake hallatszik.

Esmée nem is sejtette, hogy vesztesnek lenni milyen jó dolog. Amikor az akkor 17 éves lány jelentkezett az egyik holland sztárkereső műsorba, de már az előválogatáson kiesett, nemhogy kedvét szegte volna, de új lendületet adott neki. Esmée, aki az iskola mellett egy palacsintázóban pincérkedett, esténként leült számítógépe elé, és felénekelte kedvenc számait Beyoncétól Alicia Keys-en át Pinkig. A dalokat aztán feltette a YouTube-ra, mert kíváncsi volt, vajon másoknak is tetszenek-e. A válasz gyorsan jött. Nem egészen kilenc hónap múlva, amikorra 21 millióan (!) töltötték le dalait, ő lett a videomegosztó legnépszerűbb zenei előadója.

Ekkorra már gyakran csörgött a telefon Esmée szüleinek otthonában, de amire egyáltalán nem számítottak, az Justin Timberlake hívása volt. Pár héttel később a fiatal lány már Los Angelesben volt stúdiólátogatáson a sztár lemezkiadójánál, és még azon a nyáron részt vett Timberlake koncertturnéján. Lényegében az egyik nap otthon énekelt a webkamerának, a másikon pedig hetvenezer ember előtt lépett fel Justin Timberlake előzenekaraként. Mindeközben megőrizte közvetlenségét, és YouTube-os rajongóiról sem feledkezett meg, hiszen folyamatosan új videókat tölt fel életéről és mindennapjairól. A sztársághoz persze nem elég a gyönyörű hang – a holland lány csinos arcával, nagy kék szemeivel és elbűvölő természetével párosul dalírói tehetsége, melynek első tanúbizonysága a tavaly kiadott nagysikerű single. Kérdés, hogy idén megjelent albuma hogyan szerepel majd.

Szintén a YouTube-nak köszönheti karrierjét a kanadai tinisztár, Justin Bieber. A tizenéves lányok kedvence mára Usherrel forgat videót és ahova megy, ezrek várják autogramért, holott alig több mint egy éve még édesanyja tette fel a YouTube-ra otthoni felvételeiket. Justin igazi zenei tehetség: autodidakta módon tanult meg gitározni, zongorázni, dobolni és trombitázni, és már 12 évesen tehetségkutató versenyt nyert szülővárosában. Ennek ellenére a YouTube kellett a valódi áttöréshez..


A’94-es születésű Justin hangja és stílusa felkeltette egy atlantai zenei producer figyelmét, aki aztán összehozta a fiatal srácot az R’n’B világsztár Usherrel. A találkozóból 2009-ben megszületett Justin első videója, a One Time szinte azonnal a slágerlisták előkelő helyeire ugrott, megdobogtatva többmillió tinilány szívét, akik azóta is könnyes szemmel lesik bálványuk lépteit. Második slágere pedig platinalemez lett az USA-ban és Kanadában, valamint ezüstlemez az Egyesült Királyságban. Bieber részt vehetett a Haiti megsegítésére kiadott We Are The World-átirat feléneklésén is, sőt tavaly karácsonykor nem kisebb személyiségnek énekelt, mint Barack Obama amerikai elnöknek és családjának a Fehér Házban. Tavaly kiadott albuma Kanadában első lett a toplistákon, és hasonló helyezést várnak el legújabb, márciusban megjelent lemezétől is.

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük