A legjobb receptek túróból
A hagyományos magyar konyhának is kedvelt alapanyaga a túró, gondoljunk csak a kőrözöttre, a túrós csuszára vagy a...
A hagyományos magyar konyhának is kedvelt alapanyaga a túró, gondoljunk csak a kőrözöttre, a túrós csuszára vagy a túrógombócra, de mi most nem ezeket a jól ismert ételeket választottuk. Három egyszerű túrós recept következik, amelyek újabb színt vihetnek mindennapjainkba.
Sült zöldség túróval
A következő receptben az a jó, hogy kedvünk szerint variálhatjuk. Olyan zöldségeket használhatunk hozzá, amilyeneket csak szeretnénk, illetve amit a hűtőben találunk, ha az arányokat nagyjából betartjuk a végeredmény mindenképp ínycsiklandozó lesz. Az olaj mennyisége elsőre riasztó lehet, de ettől lesz az étel igazán ízletes, bár tény, hogy nem diétás.
Hozzávalók: (A képen látható variációhoz)
2 nagy fej vöröshagyma
3 répa
300 g kaliforniai paprika
200 g brokkoli
200 g karfiol
200 g cukkini
200 g zöldborsó
100 g ceruzabab
4-5 szem kisebb újburgonya
6-8 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2,5 dl olaj (használhatunk ét és olivaolajat is)
2 teáskanál só
bors
1 dl víz vagy húsleves
250-300 g túró
2 dl tejföl (elhagyható)
Elkészítés:
A hagymát karikázzuk fel, a zöldségeket vágjuk nagyjából ugyanakkora méretű darabokra.
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd fonnyasszuk meg a hagymát rajta.
Adjuk hozzá a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a kinyomott vagy lereszelt fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel, majd pároljuk 5-10 percig.
Tegyük az egészet mélyebb hőálló edénybe és öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel.
Az előmelegített sütőben süssük kb. egy órán keresztül, illetve amíg minden zöldség meg nem puhul. Ha a teteje nagyon hamar elkezd pirulni, fedjük le.
A sütőből kivéve morzsoljuk a zöldségre a túrót és tálaljuk melegen. Kínáljunk hozzá tejfölt is.
Túrótorta
Ettől a túrótortától nem kell félni, hiszen nem a szokásos zselatinnal elkészített sütiről van szó, amit általában csak a szerencse tart össze. A legjobb benne, hogy a tetejére szórt morzsák a sütés során ropogósra sülnek, amitől még élvezetesebb az édes krém és a savanykás gyümölcs. Idénynek megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük. A képen epres változat látható az eperszezonra való tekintettel.
Hozzávalók:
500 g gyümölcs (savanyú gyümölcsből finomabb)
150 g vaj
375 g liszt
225 g cukor
egy vanília rúd kikapart magja
2 tojás
250 g túró
egy citrom lereszelt héja
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A cukor felét keverjük el a liszttel és a vanília kikapart magjával, adjuk hozzá a vajat és dolgozzuk el morzsásra. A legegyszerűbb, ha a robotgép dagasztófejét használjuk erre a feladatra.
A morzsát osszuk két felé és az egyik részét jó alaposan nyomogassuk bele egy kivajazott tortaforma aljába.
A tojásokat válasszuk szét, és a sárgájákat keverjük el a maradék cukorral.
Adjuk hozzá a túrót és a reszelt citromhéjat is.
A fehérjékből verjünk kemény habot, majd forgassuk bele a túrós keverékbe.
Az elkészült krémet oszlassuk el a tortaformába nyomogatott morzsaalapon.
A gyümölcs felét szórjuk a krémre.
A gyümölcs másik felét forgassuk bele a maradék morzsába és szórjuk meg a krémet vele. Így biztosan mindenhova jut majd gyümölcs.
Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a torta tetején a morzsák aranybarna színt kapnak.
Kókuszos túró rudi
A túró rudi elkészíthető otthon is! Semmi különleges hozzávalót nem igényel, percek alatt megvan és nagyon -nagyon finom. Gyerekek és felnőttek is minden bizonnyal imádni fogják. Amennyiben komoly embereknek készítenénk el, a rudak helyett golyókat formálva elegáns túrós desszertként is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
500 g tehéntúró
4 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
150 g reszelt kókusz
4 evőkanál tejszín
100 g vaj
200 g étcsokoládé
Elkészítés:
A túrót egy kis lyukú szűrőn egy kanál segítségével nyomjuk át, hogy igazán krémes állagot kapjunk.
A kókusz reszeléket érdemes egy kávédarálóval tovább darálni, szinte pépesre, de ez a lépés elhagyható.
Adjuk a túróhoz a kókuszt, a porcukrot és a 2 tojássárgáját és keverjük jól el a masszát. Ha túl sűrűnek találjuk egy kevés habtejszínnel lazíthatjuk. A masszának könnyen formázhatónak kell lennie.
A túrós keverékből vizes kézzel formázzunk megfelelő nagyságú rudakat vagy golyókat, helyezzük őket tálra, majd tegyük 15-30 perce a mélyhűtőbe. Ettől a formák megdermednek és könnyebb bevonni őket csokival.
A csokit gőz felett olvasszuk fel a vajjal és a tejszínnel, majd hűtsük langyosra. (Egy lábosba vizet teszünk, és egy a lábos szájánál nagyobb tálat helyezünk rá úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízhez.)
Ha kihűlt a csoki forgassuk bele a rudakat és hagyjuk őket megkötni.
Tálalásig tartsuk hűtőben az édességet.