szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hagyományos magyar konyhának is kedvelt alapanyaga a túró, gondoljunk csak a kőrözöttre, a túrós csuszára vagy a...

A hagyományos magyar konyhának is kedvelt alapanyaga a túró, gondoljunk csak a kőrözöttre, a túrós csuszára vagy a túrógombócra, de mi most nem ezeket a jól ismert ételeket választottuk.  Három egyszerű túrós recept következik, amelyek újabb színt vihetnek mindennapjainkba.

Sült zöldség túróval

A következő receptben az a jó, hogy kedvünk szerint variálhatjuk. Olyan zöldségeket használhatunk hozzá, amilyeneket csak szeretnénk, illetve amit a hűtőben találunk, ha az arányokat nagyjából betartjuk a végeredmény mindenképp ínycsiklandozó lesz. Az olaj mennyisége elsőre riasztó lehet, de ettől lesz az étel igazán ízletes, bár tény, hogy nem diétás.

Hozzávalók: (A képen látható variációhoz)
2 nagy fej vöröshagyma
3 répa
300 g kaliforniai paprika
200 g brokkoli
200 g karfiol
200 g cukkini
200 g zöldborsó
100 g ceruzabab
4-5 szem kisebb újburgonya
6-8 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2,5 dl olaj (használhatunk ét és olivaolajat is)
2 teáskanál só
bors
1 dl víz vagy húsleves
250-300 g túró
2 dl tejföl (elhagyható)
 
Elkészítés:
A hagymát karikázzuk fel, a zöldségeket vágjuk nagyjából ugyanakkora méretű darabokra.
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd fonnyasszuk meg a hagymát rajta.
Adjuk hozzá a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a kinyomott vagy lereszelt fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel, majd pároljuk 5-10 percig.
Tegyük az egészet mélyebb hőálló edénybe és öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel.
Az előmelegített sütőben süssük kb. egy órán keresztül, illetve amíg minden zöldség meg nem puhul. Ha a teteje nagyon hamar elkezd pirulni, fedjük le.
A sütőből kivéve morzsoljuk a zöldségre a túrót és tálaljuk melegen. Kínáljunk hozzá tejfölt is.

Rapp Eszter

Túrótorta

Ettől a túrótortától nem kell félni, hiszen nem a szokásos zselatinnal elkészített sütiről van szó, amit általában csak a szerencse tart össze. A legjobb benne, hogy a tetejére szórt morzsák a sütés során ropogósra sülnek, amitől még élvezetesebb az édes krém és a savanykás gyümölcs. Idénynek megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük. A képen epres változat látható az eperszezonra való tekintettel.

Hozzávalók:
500 g gyümölcs (savanyú gyümölcsből finomabb)
150 g vaj
375 g liszt
225 g cukor
egy vanília rúd kikapart magja
2 tojás
250 g túró
egy citrom lereszelt héja
 
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A cukor felét keverjük el a liszttel és a vanília kikapart magjával, adjuk hozzá a vajat és dolgozzuk el morzsásra. A legegyszerűbb, ha a robotgép dagasztófejét használjuk erre a feladatra.
A morzsát osszuk két felé és az egyik részét jó alaposan nyomogassuk bele egy kivajazott tortaforma aljába.
A tojásokat válasszuk szét, és a sárgájákat keverjük el a maradék cukorral.
Adjuk hozzá a túrót és a reszelt citromhéjat is.
A fehérjékből verjünk kemény habot, majd forgassuk bele a túrós keverékbe.
Az elkészült krémet oszlassuk el a tortaformába nyomogatott morzsaalapon.
A gyümölcs felét szórjuk a krémre.
A gyümölcs másik felét forgassuk bele a maradék morzsába és szórjuk meg a krémet vele. Így biztosan mindenhova jut majd gyümölcs.
Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a torta tetején a morzsák aranybarna színt kapnak.

Rapp Eszter

Kókuszos túró  rudi

A túró rudi elkészíthető otthon is! Semmi különleges hozzávalót nem igényel, percek alatt megvan és nagyon -nagyon finom. Gyerekek és felnőttek is minden bizonnyal imádni fogják. Amennyiben komoly embereknek készítenénk el, a rudak helyett golyókat formálva elegáns túrós desszertként is tálalhatjuk.

Hozzávalók:
500 g tehéntúró
4 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
150 g reszelt kókusz
4 evőkanál tejszín
100 g vaj
200 g étcsokoládé
 
Elkészítés:
A túrót egy kis lyukú szűrőn egy kanál segítségével nyomjuk át, hogy igazán krémes állagot kapjunk.
A kókusz reszeléket érdemes egy kávédarálóval tovább darálni, szinte pépesre, de ez a lépés elhagyható.
Adjuk a túróhoz a kókuszt, a porcukrot és a 2 tojássárgáját és keverjük jól el a masszát. Ha túl sűrűnek találjuk egy kevés habtejszínnel lazíthatjuk. A masszának könnyen formázhatónak kell lennie.
A túrós keverékből vizes kézzel formázzunk megfelelő nagyságú rudakat vagy golyókat, helyezzük őket tálra, majd tegyük 15-30 perce a mélyhűtőbe. Ettől a formák megdermednek és könnyebb bevonni őket csokival.
A csokit gőz felett olvasszuk fel a vajjal és a tejszínnel, majd hűtsük langyosra. (Egy lábosba vizet teszünk, és egy a lábos szájánál nagyobb tálat helyezünk rá úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízhez.)
Ha kihűlt a csoki forgassuk bele a rudakat és hagyjuk őket megkötni.
Tálalásig tartsuk hűtőben az édességet.

Rapp Eszter
Béranyától született gyereke Vajna Tímeának, aki közben teherbe is esett

Béranyától született gyereke Vajna Tímeának, aki közben teherbe is esett

Nagy Márton: Mindent tudunk a nyugdíjasokról, anonim módon összekapcsoljuk őket a vásárlásaikkal

Nagy Márton: Mindent tudunk a nyugdíjasokról, anonim módon összekapcsoljuk őket a vásárlásaikkal

Mészáros Lőrinc cége és az MVM aláírta a mátrai gázerőműről szóló szerződést

Mészáros Lőrinc cége és az MVM aláírta a mátrai gázerőműről szóló szerződést

Amerika zsarolja Ukrajnát, az oroszok bele fognak nyúlni a magyar választásba is – Takácsy Dorka és Németh András a Fülkében

Amerika zsarolja Ukrajnát, az oroszok bele fognak nyúlni a magyar választásba is – Takácsy Dorka és Németh András a Fülkében