szerző:
life-style.hu

Kutatások támasztják alá azt a tényt, hogy azoknak, akik a szabadidejüket a családjuk és a barátaik körében töltik...

Kutatások támasztják alá azt a tényt, hogy azoknak, akik a szabadidejüket a családjuk és a barátaik körében töltik, ritkábban szenvednek a magas vérnyomás okozta betegségektől, alacsonyabb a stressz hormonnak hívott kortizol szintjük, a BMI indexük az ideálishoz közelít és nem mellékesen kisebbek a zsírpárnák a derekuk körül. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egészségünk megőrzés szempontjából elengedhetetlen, hogy élvezzük az élet örömeit. Ezek az apró élvezetek kifejezetten hasznosak is lehetnek, elmondjuk miért.

Feltöltődés jegeskávéval
Felejtsük el a kávéval szembeni előítéleteinket, a legtöbb amúgy is teljesen alaptalan. Semmilyen komoly érv nem szól az ellen, hogy egy fárasztó délutánon feldobjuk magunkat egy jeges vagy habos kávékülönlegességgel. A koffein segít a bőrrákot okozó károsodások regenerálásában, kedvenc főzetünk telis-tele van antioxidánsokkal. A napi 3-4 csésze kávét fogyasztóknak 25%-al kisebb esélyük van a második fokozatú diabéteszre. Olaszosan sötétre pörkölt kávét érdemes választanunk az sokkal több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. És ha a kapucsínó mellé még egy kocka keserű csokoládét is elmajszolnunk, biztosak lehetünk benne, hogy komolyan segítettük a keringési rendszerünket.

A steak nem bűn
A kis mennyiségben fogyasztott marhahús egészséges. Ha módunk van rá, válasszunk biogazdaságban tartott marha hátszínéből. Fogyasztása közben hozzájuthatunk a szív és agyi funkciókat segítő omega 3 zsírsavakhoz és cinkhez, ami segít, hogy erősek legyenek a csontjaink. Grillezés előtt érdemes marinálni a húst illetve elősütni és csak rövid ideig a grillen pirítani, így elkerüljük azt, hogy elszenesedjen a szeletünk.

Édes élvezet: sangria
A sangriában lévő vörösbornak köszönhetően nagy mennyiségű antioxidánshoz juttatjuk a szervezetünket, nem is beszélve a gyümölcslében lévő vitaminokról. És ha már amúgy is latinos hangulatban vagyunk, készítsünk mellé egy tál finom guacamolét. Az avokádó telis tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.

Moziba menni igenis jó
Ha már sikerült időt találnunk a filmezéshez, akkor válasszunk vígjátékot, vagy romantikus komédiát. A nevetésnél nincs jobb egészségvédő módszer: csökkenti a vérnyomást és a kortizol szintet is. Elég napi 15 perc nevetés ahhoz, hogy az érfalak rugalmasak maradjanak és elkerüljük a szív és érrendszeri betegségeket. És ki ne hagyjuk a pattogatott kukoricát! Igen magas a rost tartalma és sok antioxidáns van benne, persze a legjobb a csökkentet sótartalmú és biogazdálkodásból származó pattogtatni való lenne, de ezeket még a hazai mozikban nem nagyon erőltetik.

Bűntudat nélküli szieszta
Winston Churchill, John Fitzgerald Kennedy és Albert Einstein is nagy híve volt a délutáni pihenésnek. A délutáni alvás javítja a memóriánkat és fejleszti a tanulási képességünket. A kutatások szerint elegendő húsz perc szunyókálás, hogy élvezhessük a szieszta jótékony hatását. De ha nem szeretnénk feltétlenül aludni, hallgassunk nyugtató zenét, ami szintén segíthet a relaxálásban.

Edzés helyett séta
Valljuk be: a sétát jóval szórakoztatóbbnak tartjuk, mint az edzést, pedig a hatás lehet legalább olyan jótékony, mint egy izzasztó futás. Csupán három órát kell egy héten erre a mozgásformára szánnunk és nem csupán kalóriákat égetünk vele, de az agyműködésünket is serkentjük. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy a sétára szánt három óránkat barátaink vagy családunk társaságában töltsük el, akkor vigyünk magunkkal egy MP3-lejátszót és hallgassunk rajta ritmusos zenét. A zene segít a holtpontokon való átlendülésben és az unalmunkat is elűzi.

A szeretkezés mindent megold
Talán a legszexisebb egészségügyi tudnivaló, hogy a rendszeres orgazmus segít az állóképességünk megőrzésében. Nem csupán a magas vérnyomás, a szívroham és a kialvatlanság veszélye kerül el, de az immunrendszerünknek is jót tesz a gyakori kielégülés. Szóval csak hancúrozzunk bátran, sok haszna van, nem csak élvezet nyújt.

A tánc öröme
A tánc kombinálja a testmozgást és a szociális kapcsolatokat, és ha valóban követni szeretnénk a tánclépéseket, még az agyunkat is új kihívások elé állíthatjuk. Még szórakoztatóbbá tehetjük a táncóráinkat, ha néhány baráti házaspárt is beszervezünk a tanfolyamra, így az edzések helyett jó hangulatban, kiváló társaságban kényeztethetjük testünket és lelkünket egyaránt.

400 mumifikált szent íbiszt vizsgáltak meg kutatók és kiderült honnan jöttek

400 mumifikált szent íbiszt vizsgáltak meg kutatók és kiderült honnan jöttek

A német autóóriások a szívükhöz kaptak a Tesla berlini terve miatt

A német autóóriások a szívükhöz kaptak a Tesla berlini terve miatt

Holnap érkezik egy igazán olcsó és izgalmas telefon

Holnap érkezik egy igazán olcsó és izgalmas telefon

Hasít a magyar gazdaság, az elemzők is meglepődtek

Hasít a magyar gazdaság, az elemzők is meglepődtek

Feleslegesen szedjük, mit sem ér az omega-3?

Feleslegesen szedjük, mit sem ér az omega-3?

Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét és Szikora Róbertet

Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét és Szikora Róbertet