szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos helyekről az egész ország tud.

Bizonyos helyekről az egész ország tud. Némelyik a múltja miatt ismert (mint a Gundel például), másokat az elhelyezkedésük tesz központivá. Az Állatkert szomszédságában, a Városligeti nagy tóra épített Robinson étterem is elsősorban a helyszínnek köszönheti hírnevét, pedig a konyhája legalább olyan jó, mint a látvány. Éveken keresztül a kevés ajánlott magyar étterem közé tartozott a Michelin kalauzban, még Bib Gourmand-ra is érdemesnek találták. Aztán idén lekerült a listáról, de ez tapasztalataink alapján egyáltalán nem azt jelenti, hogy rosszabb lett, inkább azt feltételezzük, hogy a Michelin inspektorai végre rendesebben is körülnéztek Budapesten, és bizony időközben rendesen megerősödött a mezőny.

Robinson étterem

Kívülről tehát mindenki ismeri a Robinsont, a vélemények megoszlanak, mi kezdettől fogva erős vonzalmat éreztünk a vízre telepített faépület romantikája (vagy szolid giccse) iránt. A belső teret tekintve valami egészen mesterkélt luxusra számítottunk, de a tulajdonosnak határozottan van ízlése. Puha, meleg színek várják a vendégeket és egy igazi, működő kandalló, amitől valóban egyedivé válik a tér, még a Four Seasonsben se vállalták a macerát, pedig bőven megtérül. Az intim hangulatot és a luxus minőség érzését erősíti a kiszolgálás is, nem sok helyen láttunk még ennyire profi pincéreket, akik tolakodás nélkül képesek kedvesek lenni és határozottan élvezni látszanak munkájukat.

A Robinsont érő másik vád, hogy túlságosan “turistás”, tetten érhető az étlapon is, hát igen, ismerik az elsődleges célcsoportjukat, ezért igazán kár lenne őket kárhoztatni. Beke Zsolt, executive séf azonban a hetente változó napi ajánlat menüvel remekül ellensúlyozza a külföldieknek szóló kínálatot és a későbbiekben kiderül, hogy még a kötelező elemekből is képes varázslatosat alkotni.

Robinson étterem

Étkezésünk a kenyérrel indul, amelyet sokszor még a legelegánsabb éttermekben, ötcsillagos szállodákban is hajlamosak elhanyagolni, pedig egy egész estés élményt képes tönkretenni a bolti vacak. Tudnánk sorolni sajnos. A Robinson kenyere azonban első látásra is vonzó, és szokásunktól eltérően alig tudtunk vele leállni, különös tekintettel a finom szaftokra. Természetesen házi sütés, fehér és rozsos változatban is.

Hogy mit is ettünk az előre bejelentett degusztációs vacsorán, nehéz lenne felsorolni. Volt vajhal, souvidált libamáj, kacsamell, marhanyak, knédli, borjúpofa. A zseniális gorgonzolás burgonypüré mellett a libamáj tette ránk a legnagyobb hatást. Nem csak a kifogástalan alapanyag miatt, de a fogások koncepciója és a felhasznált technológia is tökéletes összhangban volt egymással. Olyan apróságok is feltűntek, hogy frissen őrölt, igen finom sót és borsot használnak, ami elvileg persze alap ezen a szinten, de máshol sokszor csalódtunk már. Mielőtt a desszertekre tértünk volna, még elirigyeltük a szomszéd asztalnál látott húslevest is, és milyen jól tettük, hogy nem álltunk ellen a vágynak! A húsleves szerintünk szent fogás, még ha bizonyos séfek érdektelennek is tartják, turistás helyen pedig nyilván kötelező elem. Legyen elég annyi, ha minden hozzánk látogató utazó a Robinson húslevesét kóstolná meg, jóval kevesebbet kellene országimázsra költeni.


A desszertekhez érve - hiába voltak a számunkra készült ételek aránylag kicsik - már alig pihegtünk (direkt megkérdeztük, a rendes méretek jóval nagyobbak, a borsos árakhoz passzolva). Ennek ellenére sem a vaníliaágyon érkező túrókrémből, sem a házi piskótamorzsán figyelő szilvafagylaltból nem maradt egy csepp sem. A számunkra kicsit túlcukrozott, bár egyébként kifogástalan csokoládé mousse azonban már kifogott rajtunk.

Hogy valami rosszat is mondjunk, a gépzene borzalmas volt, szerencsére az este későbbi részében egy kedves latin fiatalember éneke élőben szórakoztatta a vacsorázókat, úgyhogy összességében még erre sem lehet panaszunk. Az árak, igen, magasak, de legalább mind mennyiségben, mind minőségben megadják az ellenértékét és ez már önmagában is ok a boldogságra. A húsleves már csak a hab a tortán, még ha jelen esetben ez képzavar is.

Armando Iannucci: A Sztálin halálát Orbán Viktor és a hasonló politikusok miatt készítettem

Armando Iannucci: A Sztálin halálát Orbán Viktor és a hasonló politikusok miatt készítettem

Kigyulladt az Air Canada járatának bal szárnya – videó

Kigyulladt az Air Canada járatának bal szárnya – videó

Nemzetközi lapszemle: Nyugaton összeomlott a jobbközép, a mérsékeltek a populista demagógokat utánozzák

Nemzetközi lapszemle: Nyugaton összeomlott a jobbközép, a mérsékeltek a populista demagógokat utánozzák

Aggódik, mert sok edzést kihagyott? Egy új kutatás szerint nem kell, az izmai jól emlékeznek

Aggódik, mert sok edzést kihagyott? Egy új kutatás szerint nem kell, az izmai jól emlékeznek