szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A tökéletes hatás érdekében a legjobb, ha kávénkat tej és cukor nélkül készítjük el, és melegen, de nem forrón...

A tökéletes hatás érdekében a legjobb, ha kávénkat tej és cukor nélkül készítjük el, és melegen, de nem forrón ízleljük meg. Az orr a nyelv "előkóstolója": nem csak a kávé ízének legfinomabb árnyalatait tudja megkülönböztetni, de azt is megérzi az aroma intenzitásából, mennyire frissen pörkölt a kávé.

Majd a nyelv következik, amely segít felfedezni a kávé karakterét. Az első kortyhoz egy csepp levegőt is szippantsunk be, ezután görgessük végig a kortyot a nyelvünkön. Az első osztályú kávé szinte szétterül a nyelven, még a szájpadlás is bizseregni kezd tőle. A nyelv hegye képes megkülönböztetni a különféle aromákat: a kiváló ízt, a lágy befejezést és a hosszan tartó, mesés utóízt.

Davidoff Café

A kávé-sommelier a kóstolás során különleges figyelmet fordít a kávé négy dimenziójára: a testességére, savasságára, aromájára  és ízére, hogy segítségükkel le tudja írni az érzékeire gyakorolt hatást, és meg tudja határozni a kávé karakterét.

A kávé sűrűségét a kávé testességeként említjük. A kávé összetételét – annak megfelelően, hogy a nyelv mit érzékel – olyan szavakkal jellemezhetjük, mint például teljesség, nehézség, könnyedség, tejesség vagy vizesség.

A savasság – amely nem összekeverendő a keserűséggel – rendkívül fontos minőségi jegy a kávé esetében. Élővé és frissé teszi a kávét. Mozgásba hozza – épp úgy, ahogy a szénsav a vizet. A kávé savassága a nyelv külső szélein érezhető, a szájpadláson pedig szárazság érzetét kelti.

sxc.hu

A kávé aromája az orrban észlelhető, ahol az érzékeny szaglóreceptorok segítenek abban, hogy a szájpadlásunkkal virágos, gyümölcsös vagy borra emlékeztető ízeket különböztethessünk meg. Tehát a szaglás segíti a szájpadlás munkáját, így téve lehetővé, hogy édeset, sósat, savanyút és keserűt érezzünk.

Az emberi orr a nyelvvel "együttműködve" még a legrejtettebb aromákat is érzékeli. A könnyű, tiszta, gyengéd, telt, virágos, gyümölcsös vagy édes ízek mind érezhetőek, csakúgy, mint a kardamom vagy a merlot nyomai. Lássuk, hogyan is lehet egy illatot leírni!

Csokoládés
Ez az aroma a kakaópor és a csokoládé (értve ezalatt mind az ét- mind a tejcsokoládét) zamatára és illatára emlékeztet.

Virágos
A virágos aromájú kávé illata elválaszthatatlanul összefonódik bizonyos virágok – például jázmin, gyemekláncfű, csalánvirág – könnyed illatával.

Gyümölcsös / citrusos aroma
Gyümölcsök ízét és illatát idéző aroma, benne a bogyófélék természetes zamatával. A magasföldi eredetet is a citrusfélékre emlékeztető íz jellemzi.

Füves / zöld / növényi
Ez az aroma a frissen nyírt fű illatát idézi, vagy éretlen gyümölcs, növény ízére emlékeztet.

Boríz
Ezt a jelzőt akkor használjuk, ha kávéivás közben olyan érzetünk van, mint amikor a bor csodás illatát, ízét és zamatát érezzük. Ez rendszerint akkor jellemző, ha a kávé erősen savas vagy gyümölcsös jegyekkel rendelkezik.

Fás
Olyan aroma, amely eszünkbe juttatja a száraz fa, az öreg tölgyfahordó, a korhadt faág vagy a kartonpapír illatát.

Ha többet szeretne tudni a kávéról és a kávézásról, kattintson a Davidoff Café oldalára!

Bőven 1000 lóerő felett teljesít a V12-es legerősebb Lamborghini

Bőven 1000 lóerő felett teljesít a V12-es legerősebb Lamborghini

Már öt ember ellen emeltek vádat Liam Payne halálának ügyében

Már öt ember ellen emeltek vádat Liam Payne halálának ügyében

Menesztették az AC Milan edzőjét

Menesztették az AC Milan edzőjét

Galkó Balázs: "Sokkal jobb lenne gyorsan véget érni, mint ennyi szenvedés közepette élni"

Galkó Balázs: "Sokkal jobb lenne gyorsan véget érni, mint ennyi szenvedés közepette élni"