szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tegnap volt a “Gatya nélküli metrózás” napja, így New Yorkban több ezren várták a földalattit bugyiban. A kezdeményezés 2002-ben indult, idén már 24 ország 50 városában voltak követői a mókás eseménynek. A magyarok még nem csatlakoztak.

Nem hívta tegnap senki a rendőrséget szeméremsértés miatt, pedig állítólag 3500-an jelentek meg bugyiban a New York-i metrón. A mínuszok nem zavarták a vetkőzőket, a libabőrözés is legfeljebb kellemes bizsergést okozott. Január 9-én immáron tizedszerre rendezték meg a No Pants Subway Ride elnevezésű akciót, amikor nadrág illetve szoknya nélkül kell földalattira szállni. 2002-ben hét férfi bátorkodott nekivetkőzni New Yorkban, azóta nemcsak az Egyesült Államokban, de például Németországban is szívesen csatlakoznak a hiányos öltözékben tett túrához nők-férfiak, fiatalok és idősek egyaránt. A Spiegel például arról tudósít, hogy Hamburgban is felkerekedett mintegy ötven fő, hogy legálisan kiélje exhibícióit és megbotránkoztassa embertársait. Atrocitásokról nem tudósítottak egyik városból sem az idén, az utasokat nem különösebben zavarta a szabadosság, a felvételek legalábbis erről tanúskodnak.


A flashmob jellegű megmozdulást az Improv Everywhere indította, melynek szellemi atyja Charlie Todd, aki 2001 augusztusában úgy gondolta, szükség van egy kis káoszra és némi közösségi ökörködésre a lehetőségek városában. Úgy tűnik, van rá kereslet: a nadrágmentes akció archívumában böngészve kiderül, hogy évről évre egyre többen szabadulnak meg a januári hidegben deréktól lefelé az öltözéküktől. Nem tudni, miért pont a leghidegebb időszakra tették a No Pants Subway Ride akciót, talán, hogy elég feltűnő legyen a kontraszt: nagykabátban, bundás csizmákban, meleg kesztyűben szállnak be a vagonokba a résztvevők, felvonultatva parádés fehérneműjüket.

A szervezők beszámoltak olyan alkalmakról, amikor kitessékelték őket a szerelvényekből, de a 2008-as túrára érkező három rendőr már csak arra vigyázott, hogy mindenki jól érezze magát. Komolyan veszik a koordinátorok a megmozdulást, és eligazítás előzi meg a vetkőzést, ahol elmondják a résztvevőknek az alapszabályokat: például, hogy a nadrágjukat tegyék a hátizsákjukba, és ne szabaduljanak meg mindentől. "Nem illegális, amit csinálunk, viszont arra kérünk mindenkit, az alsónemű maradjon fent!"

Az akciónak 2006-ben volt a legnagyobb sajtóvisszhangja, akkor nyolc főt letartóztattak, és bilincsbe verve hurcolták el őket a helyszínről. A bíróság azonban ejtette az ügyet, nem létezik ugyanis olyan passzus a közrendészeti szabályok között, mely tiltaná az alsóneműben való flangálást. David Letterman erre paródiában emlékezett meg a félpucér eseményről.

A mozgalom számos más céltalan és értelmetlen ötletet is megvalósít a móka kedvéért, 2010-ben április 1-je alkalmából például tovább borzolták a kedélyeket, és úgy csináltak, mintha az alsóneműt is levennék, pedig a bugyi alatt testszínű alsót viseltek. Az utasok megrökönyödésére.

 

Magyarországon is van már hagyománya a flashmobnak, aminek definíciója a következő: Emberek egy csoportja egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozik, véghezvisz egy előre megbeszélt cselekményt, majd utána gyorsan, mintha mi sem történt volna, távozik - írja a flashmob gyűjtőoldala. Volt már Deák téri esernyőnyitás, Michael Jackson-koreográfia, de közösségi vetkőzésre a metróban még nem került sor.

Lukács Andrea Shake

Csipkebugyitól még nem leszel igazi pesti csaj

Tóth Eszter Zsófia Kádár leányai című könyvéből pontos képet kapunk arról, miként próbálták túlélni a diktatúra hétköznapjait a nők. A hvg.hu a szerzővel beszélgetett.

hvg.hu Shake

Bugyira vetkőzve a H1N1 ellen – videó

Egy nőmozgalmi csoport úgy gondolta, nem szabad hagyni, hogy az új influenza miatt mindenkinek csak negatív érzelmei legyenek. Ezért fogták a védőmaszkokat és fehérneműt készítettek belőlük, majd ország világ előtt megmutatták – hátha ettől felderül a közhangulat.

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Három év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező kecskeméti nő

Három év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező kecskeméti nő