szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A Channel4 nevű brit tévécsatorna általában jó érzékkel tenyerel bele a nézőket megmozgató témákba.

A Channel4 nevű brit tévécsatorna általában jó érzékkel tenyerel bele a nézőket megmozgató témákba. A vándorcigányok esküvői szokásait bemutató My Big Fat Gypsy Wedding (Az én bazi nagy cigány lagzim), amiről nemrég számoltunk be, is komoly nézettséget élvez, annak ellenére, hogy a megítélése nem mondható egyértelműen pozitívnak. A csatorna egy másik kezdeményezése az egyre menőbb témának számító testtudatra, testképre épít. A külső megjelenéssel kapcsolatos elvárásokat, előítéleteket egyébként a Channel4 már elemezgeti a Beaty and the Beast (A szépség és a szörnyeteg) című sorozatában, amelyről hamarosan írni is fogunk. A tévé most valami másra készül, legalábbis erre következtetünk a weboldalukon megjelent "test magabiztosság" tesztből. A bárki által kitölthető kérdőíven olyan kérdésekre kell választ adni, amelyek a saját testünkhöz, a média, a család, a barátok testünkkel kapcsolatos elvárásait, sugalmazásait vizsgálják.

©
Az első beérkezett, körülbelül 200 válasz alapján már készült is egy előzetes eredmény, amely nyilván nem mérvadó, mégis érdekes. Eszerint a válaszadó nők 41 százaléka ritkán érzi magát büszkének a külsejére, ami korábbi felmérésekhez képest talán mintha csökkenő tendenciát mutatna, de még mindig túl magas. A kérdőívet kitöltő nők több mint 45 százaléka gyakran érzi a média és a televízió részéről érkező nyomást a tökéletes testtel kapcsolatban, míg az ugyanezt gondoló férfiak aránya közel 24 százalék, ami korábbi értékekhez képest sokkolóan sok. az egészséges testkép kialakulásának támogatása érdekében a nők nagy része szerint változatosabbá kell tenni a médiában megjelenő testeket és arcokat és a témával kapcsolatos iskolai oktatást is jó ötletnek tartják. Ezek szerint az elmúlt évek mantrázása a média tudatformáló szerepéről egyáltalán nem volt hiábavaló, legalább a Channel4 női nézői tisztában vannak azzal, milyen módon manipulálják gondolkodásukat a tévék és a magazinok. A férfi válaszadók még nem tartanak itt, de ugye náluk még a saját testükkel való elégedetlenség is alacsonyabb, ők inkább a sportban látják a megoldást, ami szintén nem rossz ötlet, de nehezen ellensúlyozza a média képei által keltett Stockholm szindrómát. A külsejükkel kapcsolatban egyre bizonytalanabbá és elégedetlenné váló urak jó pár évtizednyi szorongást megspórolhatnak maguknak, ha esetleg tényleg sikerül elérni, hogy a nem túl távoli jövőben mindenféle testalkatú, bőrszínű, származású és korú férfi és nő címlapra kerülhessen.

Ön szerint lehet szép egy hájas nő? És egy férfi? A divat világában az elmúlt években történt, a testtudattal (is) kapcsolatos összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el. Szép, nagy fotókat is mutatunk.

Ron Mueck Big Man című szobra
©

 

Minden hetedik Ausztriában élő magyar dolgozó elveszítette az állását

Minden hetedik Ausztriában élő magyar dolgozó elveszítette az állását

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Egy ötéves gyermek is meghalt a koronavírus-járványban Nagy-Britanniában

Egy ötéves gyermek is meghalt a koronavírus-járványban Nagy-Britanniában