szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rick Steves a híres amerikai utazó a Seattle Times május 17-i kiadásában méltatta a budapesti romkocsmákat, ahol alkalma volt megismerkedni a magyar "posztkommunista" fiatalsággal.

Május elején az El Pais riportere járt Budapesten, majd részletesen taglalta a legnagyobb spanyol napilapban kellemes romkocsmás élményeit, tegnap pedig a híres amerikai utazó Rick Steves cikke jelent meg a Seattle Times oldalán a magyar főváros kevésbé "turistalátványos" szegleteiről.

Rick Steves asztaltársasága
©

Steves európai desztinációkra szakosodott utazó, televízióműsorainak, és utazási kiadványainak missziója, hogy rábeszélje a honfitársait: ne csupán turistaként látogassanak az öreg kontinensre, hanem váljanak időlegesen „helyiekké”. Budapesti vizitje során például nyakába vette a belvárost és három magyar fiatallal bejárta a régi zsidó gettót.

A beszámolójában a Szimpla Kertről majd az Instantról ír, és a lepukkant belterek, az eklektikus berendezés megkapó dizájnján és füstös hangulaton kívül a húszas éveikben járó fiatalok gondolkodásmódját is az olvasók elé tárja: „ezekben a bárokban fellelhetjük a kommunista éra giccseit is. A húszasok azért kedvelik ezeket [például a fröccsöt és a szörpöt], mert a kommunizmus utolsó éveiben még pici gyerekek voltak. Túl fiatalok ahhoz, hogy megismerjék a kor mélységeit, de a relikviákról eszükbe jutnak a régi szép idők, amikor még lassabb volt az élet, a családi kötelékek pedig szorosabbak” – írja az utazó.

Szimpla Kert: "romkocsmák mekkája"
©

Majd taglalja azt is, hogy vélekednek az új rendről a romkocsmák látogatói, akik kiválóan beszélnek angolul ezért könnyen szóba lehet velük elegyedni, főleg, ha a politikáról kérdezik őket: „a berlini fal leomlása után jött a társadalom spontán privatizációja, a kommunista vezérek inszájderként hozzájutottak a nemzeti tőke oroszlánrészéhez. Ma a volt kommunisták a privilegizált kapitalista osztály”- adja tovább Steves a hallottakat, és azt a következtetést vonja le, hogy a magyar fiatalok nem hisznek a politikusoknak, és elegük van abból, hogy „azt mondják, amit szeretnének hallani, de nem állják a szavukat”.

Kicsit savanyú, de magyar
©

Végezetül leszögezi, hogy mindenkinek kötelező meglátogatni legalább egy romkocsmát, ha Budapesten jár: "ilyet a Champs Elysée-n nem találni, de épp ez a lényeg."

 

 

Lukács Andrea Kult

DJ Infragandhi: "ami most zajlik, nagyon kártékony és életidegen"

A két héttel ezelőtti West-Balkán katasztrófa apropóján a hazai buliéletről kérdeztük a bevallása szerint "makacsul optimista" DJ Infragandhit, a budapesti parti szféra meghatározó alakját. Szerinte a celebrátoroknak igenis van felelősségük, ugyanis energiákat mozgatnak, a tömegek hangulatát befolyásolják. A népszerű dj úgy véli, az átgondolatlan hatósági szigor földrengésméretű károkat okozhat, és agyonnyomhat egy sikeres ágazatot.

T. S. Gasztro

Így látja a budapesti romkocsmákat a spanyol El País

Régi budapesti épületekben és udvarokban rejtőzködő, kultúrmissziót is felvállaló szórakozóhelyekre látogatott el az egyik legnagyobb spanyol lap, az El País riportere. Tudósításából érdekes összeállítás kerekedett ki a magyar főváros underground vendéglátásáról.

hvg.hu Kult

Milyennek látják Budapestet a turisták? – fotókkal

Lelkesen kattogtató turisták a Lánchídon, fényképezőgép előtt pózoló diákok a Hősök terén, villanó vakuk a Várban: a hazánkba látogató külföldiek többsége korrektül megörökíti a legfőbb turisztikai látnivalókat, épp úgy, ahogy mi is tennénk egy idegen országban. Utánanéztünk, hogy az egyik legismertebb fotómegosztó oldalon milyen képek jelennek meg Budapestről.

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban