szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Ezerkalóriás diéta, böjt, fogyókúra: sokakban összekeverednek ezek a fogalmak. Melyik mit takar valójában?

Ezerkalóriás diéta, böjt, fogyókúra: sokakban összekeverednek ezek a fogalmak. Melyik mit takar valójában?

A böjt sokkal inkább tisztítókúrát jelent, mint fogyókúrát. Bár többnyire csökken a böjt végére a résztvevők testsúlya, ilyenkor mégsem a fogyás az elsődleges célunk. A fogyókúra gyűjtőfogalom, a lényege, hogy adott idő alatt a kilóink számának egy részétől megszabaduljunk, ám ezt különböző módszerekkel érhetjük el. Az ezerkalóriás diéta valójában egy fogyókúra, ahol a bevitt energia mennyiségét maximáljuk.

Mindegy mit eszünk-iszunk, csak az a lényeg, hogy ezek napi mennyisége ne haladja meg a bűvös 1000 kalóriát?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, és az sem, hogy milyen napi elosztásban. Fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen ilyenkor is a táplálkozásunk, ezért jó, ha dietetikus állítja össze az étrendet. Ebben a diétában nem mondunk le a húsokról, az állati fehérjékről, csak éppen fehér húsokat fogyasztunk, halat, csirkemellet. Fogyasztunk tejtermékeket is, ám ügyelünk, hogy azok ne tartalmazzanak cukros adalékokat. Kiemelt szerepet kapnak a zöldségek, a magas nyomelem-, vitamin- és rosttartalmuk miatt. Napi háromszori étkezésre bontjuk az összes kalóriát, amit a konyhán a szakmai irányításom mellett készítenek el a vendégeinknek.

©

Mi történik akkor, ha valaki valamilyen ételt nem fogyaszthat vagy nem szereti azt?

Természetesen figyelembe vesszük az egyéni sajátosságokat. Ez nem egy állandó standard alapján elkészített és felszolgált ételsor. Amikor a vendég megérkezik a szállodába, akkor találkozunk és leülünk beszélgetni. Ilyenkor tájékozódom az étkezési szokásairól, az esetleges betegségeiről és azt is megbeszéljük, hogy melyek a kedvenc alapanyagai, illetve mi az, amit egyáltalán nem szeret. Az első étkezések alakalmával személyesen is jelen vagyok az étteremben, az asztalnál ülve praktikus tanácsokkal is ellátom a diétázót, és ilyenkor arra is lehetőség nyílik, hogy a tőle kapott újabb információk alapján tovább finomítsam a további étrendet.

Nem szoktak éhségre panaszkodni a diétázó vendégek?


Nem jellemző. Az első napok nehezebbek, ám amikor a gyomor már összeszűkül, akkor rendszerint megszűnik az éhsége mindenkinek. Gyakran előfordul, hogy amikor meglátják a tányérjukat ebédnél vagy vacsoránál, akkor elképednek azon, hogy mekkora adagot kaptak. Ilyenkor el szoktam mondani, hogy az alacsony kalóriatartalmú zöldségekből még egy ilyen diéta során is igen sokat lehet enni, ezzel biztosítjuk a jóllakottságérzést is. Mindig felhívom a vendégek figyelmét, hogy mennyre fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel. A diétázóink az étteremben és a szobájukban is kapnak ásványvizet. Egy-két pohár vízzel képesek vagyunk az éhségünket is csillapítani, ugyanis az elfogyasztása után mindenkinél megjelenik a teltségérzet.
©

Mennyit lehet fogyni ezzel a módszerrel?

Ez teljesen változó. Mindenkinek elkezd csökkenni a testsúlya már egy hét után, ám az, hogy mennyit, az függ a nemétől, a korától, a túlsúlyosságától is. Fontos, hogy legalább két hétig kell ezt a diétát tartani, természetesen minél tovább folytatjuk, annál kedvezőbb lesz a végeredmény. Aki eltölt nálunk két hetet, az ennek az időszaknak a végére már megtapasztalja az első sikerélményeket, megtanulja, hogy mit, mikor és mennyit ehet, így az otthonában is folytatni tudja a fogyókúrát.

Kinek ajánlja elsősorban ezt a diétát?

Mindenkinek, aki szeretne fogyni. Egyedül a kismamákat óvnám tőle. Az 1000 kalória mindenkinél fogyáshoz vezet és biztosan elegendő is egy kíméletes napirend mellett. Nem véletlenül hangsúlyozom a kíméletességet, ugyanis erős fizikai igénybevétel esetén ez a kalóriamennyiség nem biztos, hogy elegendő. Ha valaki a fogyás érdekében elkezd rendszeresen sportolni is, akkor szép lassan emelheti a bevitt energiamennyiséget. Ilyenkor ne az adagok méretét növeljük, ne a nyersanyagok összetételén változtassunk, hanem iktassunk be további étkezéseket a háromszori főétkezés mellé.

 

Kétezernél is több lélegeztetőgép érkezik a héten Magyarországra

Kétezernél is több lélegeztetőgép érkezik a héten Magyarországra

Virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot

Virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus