szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szexista mentalitású emberek gyakran rendelkeznek rasszista előítéletekkel - derült ki egy spanyol kutatócsoport felméréséből.

A szexizmus (az egyik nem előnyös vagy hátrányos megkülönböztetése) és a rasszizmus közti összefüggés megfigyelhető az "ellenséges szexistáknál", akik a nőket alacsonyabb rendűnek tartják, és a "jóakaratúan" szexistáknál egyaránt. Utóbbiak a nőket gyenge, védelemre és segítségre szoruló lényként tekintenek.

Maite Garaigordobil, a kutatást vezető pszichológus elmondta, a nőknél mind az ellenséges, mind a jóakaratú szexizmus kevésbé volt jellegzetes, mint a férfiaknál. A rasszizmus esetében viszont nem mutatkoztak statisztikailag releváns különbségek a nemeket illetően. A megkérdezettek 26 százaléka mutatta a szexizmus jeleit, ugyancsak 26 százalékuk pedig rasszista jellemvonásokat. A szakértők szerint minél magasabb az egyén szociokulturális és képzettségi szintje valamint anyagi forrásainak mértéke, annál kevesebb szexista és raszista előítélettel rendelkezik.

A szexizmus és rasszizmus valószínűleg a különböző szociális csoportok közti kapcsolatokról kialakított elképzeléseken alapszanak - hangsúlyozta Garaigordobil. A szexizmus a szociális dominanciára és a tekitélyelvűségre való hajlammal is összefüggésben áll. "Ez azt jelenti, hogy a szexista emberek elfogadják a hierarchiát és a társadalmi egyenlőtlenségeket. Úgy vélik, a különböző csoportok olyan státusszal rendelkeznek, amilyet megérdemelnek és az az osztály a legjobb, amelyben ők maguk is élnek" - fejtette ki a pszichológus.

A tanulmány a szexizmus és az alacsony interkulturális érzékenység közt is párhuzamot talált. A szexista emberek ugyanis kevesebb érdeklődést mutatnak a bevándorlókkal létrejövő kapcsolatok iránt, kevesebb tiszteletet tanúsítanak irántuk és kevésbé bíznak bennük.

A kutatók tanulmányukat a Psicodidactiva című szaklapban mutatták be. Vizsgálatuk során 425 nőt és 377 férfit kérdeztek meg a 18-65 év közötti korosztályban. Tesztek segítségével a többi emberhez való hozzáállásukról és önmegítélésükről is kikérdezték őket.

Hét magyar aranyérmet jósol Tokióra egy amerikai elemzés

Hét magyar aranyérmet jósol Tokióra egy amerikai elemzés

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző