szerző:
MTI

A kórustagok teljes összhangban énekelnek: a pulzusszámuk is egymáshoz igazodik ekkor – mutatta ki egy tanulmány.

Svéd kutatók különböző kórusművek előadása közben mérték az énekesek pulzusát. Megfigyelték, egyszerre emelkedik és csökken, amikor az énekesek a szólamot együtt éneklik - idézi a BBC a Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

A tudósok úgy vélik: azért alakul egy ütemre a karénekesek pulzusa, mert összehangolják a levegővételt.

"A pulzus gyorsul, ha belélegzünk, ha pedig kiengedjük a levegőt, lassul. Tehát aki énekel, kilégzéskor szólaltatja meg a dallamot, ilyenkor a pulzus lassabb. A dallamívek közti szünetek alatt az énekes levegőt vesz, a pulzus ekkor szaporább lesz" – magyarázta Björn Vickhoff, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatója.

A tanulmány szerint a kórustagok pulzusa a zenemű szerkezetét követi, ezt támasztotta alá a kutatás.

Különböző kórusművek előadása közben mérték 15 karénekes pulzusát. Minél strukturáltabb volt a mű, annál nagyobb összhangban nőtt vagy csökkent az énekesek pulzusszáma.

A lassú daloknál még teljesebb összhangot tapasztaltak. Azt is felfedezték, hogy a karéneklés lassíthatja a pulzust. Szerintük ez a tudatos levegővételnek köszönhető.

"Kilégzéskor működésbe hozzuk a bolygóideget, amely az agyat összeköti a szívvel. Hatására a pulzus lassul" – értelmezte Vickhoff.

A tudósok most a karének egészségügyi hatásait szeretnék megvizsgálni. "Az énekesek légvétele nagyon közel áll a jógalégzéshez és az irányított légzőgyakorlatokhoz. Ezekről már jelentek meg vizsgálati eredmények. Mind kimutatták a vérnyomáscsökkentő hatást. Azt szeretnénk megtudni, a közös énekléssel szintén javíthatunk-e az egészségünkön" – tette hozzá Vickhoff.