szerző:
Dömötör Tamás

Dánia csak nyerhet ezen a második körön, ha döntetlent játszik, akkor is. Ehhez Ronaldót kell kivenni a játékból, és akkor simán megtörténhet. Hollandia pedig Németország ellen eshet ki, de azért az meglepő volna.

Dánia - Portugália

Ha van tanulsága a kevéssé acélos első körös német-portugál meccsnek, az az, hogy Christiano Ronaldo elé kell állni egész meccsen, akár többen is, és a portugál csapat veszélyfaktora lecsökken. Ha nincs területe a Real Madrid sztárjának, akkor is képes penge dolgokra, de a győzelemhez - ezen a szinten - több kell néhány jó pillanatnál. A dánok számára ez a feladat, szervezettségüket tekintve simán összejöhet. A hollandok ellen szerencséjük volt, de ugyanakkor nyolcat rúgtak kapura és ebből nyolcszor el is találták, amit céloztak. Ez impozáns teljesítmény, még akkor is, ha ennek ellenére a legizgalmasabb játékosuk a cserecserekapus, Schmeichel, híres dán kapus volt az apukája régebben, azért. Nem mintha kapusban rosszul állna a dán csapat, Andersen csapata egyik legjobbja volt az első körben.

©

Ha Krohn-Dehli újra pályán lesz (és miért ne lenne), s valami hasonló ügyességgel előáll, mint a hollandok ellen, vagy egyenesen győztes gólt is szerezne megint, akkor végérvényesen megszabadulna az elkoplárovicsodás vádjától, mert olvasni ilyeneket szemtelen kommentekben...

Morten Olsen mesternek nincs oka változtatni a csapatán, nem is fog szerintem.

A dánoknak nagyon jót tenne, ha a meccs elejét elkerülnék kapott gól nélkül, sőt, minél tovább teszik ezt, annál könnyebb lesz a dolguk a pályán. Hidegvérrel sokra vihetik, mert Portugália győzelmi kényszerben van, még egy döntetlen sem ér nekik szinte semmit sem.

Az a Portugália, aki nagyon gyenge játékot vezetett elő a német válogatott ellen három nappal ezelőtt. Pedig a Nationelf is felismerhetetlen volt, a két évvel ezelőtti vébéhez képest mindenképpen, ahol olyan könnyű lábbal fociztak, és olyan könnyen lehetett őket szeretni. Most olyan volt a német csapat, mint egy nem túl izgalmas ipari darálógép.

Szóval a portugálok nem győztek meg senkit, hogy esélyesek volnának a végső győzelemre, de semmiképpen sem írnám le őket. Simán benne van ugyanis, hogy elkapják a fonalat, és akkor bármi lehet. Még ki is tömhetik a dán válogatottat, Ronaldo, Nani, Postiga tehet legtöbbet az ügy érdekében. Naninak úgyis ki kellene már ragyognia valamikor a karból, olyan régóta tehetséges már, hogy mindjárt megöregszik, és még nem volt igazi klasszis sosem.

©

A nagy ászok nem hagyhatják, már csak a személyes presztizsük megóvása miatt sem, hogy gól(ok) nélkül távozzanak az Eb -ről, dicstelenül. Paulo Bento mesternek pedig ki kellene találni, hogy hogyan tudja felgyorsítani csapata játékát, mert ha állóháborúba bocsátkoznak a dán válogatottal, akkor elvéreznek. Muszáj irányítaniuk a játékot, és muszáj nagy tempót diktálni, adott esetben kockáztatni.

A hibalehetőségüket ellőtték, egy volt.

Hollandia - Németország

Ha már átkot kell törni - mert a góltalanság huszonnyolc kapuralövés után annak tetszik - érdemes a legnagyobb mumus ellen megtenni, s ezzel két legyet ütni egy csapásra. Erre készülhetnek a hollandok a németek ellen.

©

Évtizedekig lehet emésztgetni, hogy még Cruyffnak sem sikerült, de az már mégiscsak nonszensz, hogy a legutóbbi vébéről is dicsőségesebben tért haza a Nationelf, pedig a Hollandok előbb végeztek egyel. Hiába, igaz a mondás, hogy a második a legelső vesztes, illetve az is, hogy a bronzéremnek jobban örül a tulajdonosa, mert győztes meccs után kapja, az ezüst csak idővel csillog szebben.

A hollandoknak muszáj győzni, mert a dánoktól kapott pofon rogyasztó volt. Nem végzetes, de ha bokszmeccs lenne és nem foci, most számolnának Hollandiára. Nem volt belekalkulálva, hogy az ellenfél is odaüt, illetve rúg, térjünk vissza a focihoz.

Van Persie jobban kell, hogy játsszon, illetve jobban kell koncenrálnia, de Sneijder például maximumon van. Robbennek mit lehetne mondani? Ne a kapufát lődd? Huntelaar szerintem kezdeni fog, vagy előbb lép pályára, mint az első meccsen. 

A holland csapatot - csakúgy, mint a portugált is - nyomasztani fogja az idő. Ha nem lőnek gólt az elején, akkor idegesek lesznek, és szétcsúsznak. Hajlamosak rá, a dánok ellen is ez történt, ahogy közeledett a meccs vége, úgy lettek a narancssárgák egyre bizonytalanabbak. Fizikai megsemmisítésről szó sem lehet, az ellenfél erős és szervezett, szóval a hollandoknak fineszből kell nyerni. Látszólag meg van mindenük, hogy sikerüljön, kivéve a szerencsét. Eddig.

©

A németeket nehéz bántani. Győztek, ha nem is sziporkáztak, de hát megszokhattuk, hogy "lassú kezdők". Klasszikus példa, amikor Beckenbauerék vébét nyertek, az első csoportmeccsükön beleszaladtak a betonfalba rendesen, kikaptak, ráadásul az NDK-tól. A kommunizmus egyik nagy győzelme volt, bár most gondolok csak bele, hogy végül is  németek nyertek akkor is.

Ehhez képest Gomez, aki darabos, mint egy zsák koktéljég, lőtt egy győztes gólt Portugáliának, a három pont meg három pont, magyarázni sem szokták. Rajta kívül még Hummels nyújtott átlagon felülit, a hátsó alakzatból, a hollandok ellen is elkel majd ez a forma.

Azért van hiányérzet az egyszerű, semleges, szurkolásmentes futballszerető nézőben mégis, mert az utolsó "összetett" emlék a német válogatottról, az a két évvel ezelőtti vébé szereplés volt, amely lenyűgözte a világot. Joachim Löw csapata a tinédzserkorból éppen csak kinőve a legérettebb, ugyanakkor a legkönnyedebb játékot mutatta Dél-Afrikában, nem egyszer, hanem végig a tornán.

©

Most nem fognak kockáztatni, az biztos, egy pont is elég Németországnak, ha megvan a mai meccsen egy szerény döntetlen, akkor Dánia ellen kell még valami morzsalék, és benn vannak a nyolcban. Lehet, hogy csak utána lesz a sportágbemutató.

Valami azt súgja, hogy ez lesz a nap meccse, és hogy jól fogunk járni, mi nézők. A tét agyon szokta nyomni a kiscsapatokat, de a nagyokat felvillanyozza. Általában. Hát most van tét, elég nagy. Még Hollandiában sem gondolták, hogy ilyen hamar az életben maradásért kell küzdeni.

Vérre megy.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszűnik az eva, a héten küldik erről a leveleket

Megszűnik az eva, a héten küldik erről a leveleket

Vizet biztosan nem szív a Tesla motorja, de attól még elég bátor víz alá menni vele – videó

Vizet biztosan nem szív a Tesla motorja, de attól még elég bátor víz alá menni vele – videó

Lassan, de 1000-szer biztosabban ölnek egyes e-cigaretták a hagyományosnál

Lassan, de 1000-szer biztosabban ölnek egyes e-cigaretták a hagyományosnál

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Itt az öt szám, ami 1,3 milliárd forintnál is többet ér

Itt az öt szám, ami 1,3 milliárd forintnál is többet ér

Zöld utat kapott a NASA történetének talán legfontosabb műholdja

Zöld utat kapott a NASA történetének talán legfontosabb műholdja