szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben könnyen lehet, hogy versenyellenességi vizsgálatot akasztanak z egész F1-ágazat nyakába a nyakába, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke csak nevet azon, hogy a költségvetési reformot megcsáklyázó nagy csapatok milyen költségcsökkentő javaslatokkal álltak elő.

A Forma-1 vezető csapatainak (mint a Ferrari, a McLaren, a Red Bull és a Mercedes) köszönhetően kútba esni látszik az a korábban már jó előre beígért drasztikus költségcsökkentési intézkedés. Az évi 200 millió dollár körüli költségvetési plafon elfogadásával radikálisan csökkenthették volna a kiadásokat, és így a jelenleg komoly, pénzügyi okokra visszavezethető problémákkal küzdő sportág sokkal több gyártónak és csapatnak lehetne érdekesebb, mint jelenleg.

A nagy csapatok kifarolása miatt a kicsik pár hete bemószerolták az egész F1-et irányító testületet az Európai Unió gazdasági versenyfelügyeleti szervezeténél. Most úgy látszik, szövetségesükre találtak ott, ahonnan nem is remélték: Jean Todt (a Ferrari volt csapatvezetője, aki második ciklusát tölti a FIA elnöki székében) kinevette mindazt, amivel a nagy csapatok a költségcsökkentést elintéznék. (A javaslatok között szerepel, hogy visszahozzák az aktív felfüggesztést és hogy több standard alkatrészt használna a sportág.)

Todt pontosan tudja, hogy mit lehet a csapatoktól komolyan venni
©

Ahogy azt a brit Autosport nyomán az f1-live.hu idézi: Todt viccnek titulálta az egész csomagot. Mint monda, "Tudjuk, hogy a költségek 100 és 400 millió dollár között mozognak. Úgy tűnik, hogy ezzel elégedettek. Ezekkel a javaslatokkal 2 millió dollárral tudnánk csökkenteni a költségeket, ami nevetséges”. A FIA elnöke szerint a költségcsökkentésről akkor lehetne beszélni, ha legalább 30-40 százalékos faragásról volna szó. És bár Todt hozzátette: erre is van pár ötlete. Részleteket azonban nem közölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást