Del Piero, Torino bálványa - a hétszázadik előtt

Del Piero, Torino bálványa - a hétszázadik előtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Lazio elleni bajnokin hétszázadszor léphet pályára tétmeccsen a Juventus színeiben a modern olasz futball egyik legnagyobb játékosa, Alessandro Del Piero.

A dallamos nevű San Vendemiano és a Padova voltak előző csapatai – még amatőrként és 22 évvel ezelőtt. Azóta csak egy klubot, a Juventust szolgálja. Alessandro Del Piero 700. tétmeccse következhet a zebráknál.

1993-ban állt be először, csereként a Juventusba. A következő meccsén már gólt is lőtt. Amikor először a kezdőbe rakták, hintett egy mesterhármast. A bálványokra oly fogékony olasz futballszurkolók alighanem már akkor sokat beszéltek róla. pedig akkor még Roberto Baggiónak hívták az olasz futball istenét.

Alessandro Del Piero és a Juventus frigyéről mindent elárulnak a számok: ha pályára küldi Conte a Lazio ellen, a 37 éves ikon hétszázadszor szerepel tétmeccsen a Juvéban – miközben a sorban utána következő torinói bálvány, Gaetano Scirea 552 meccsel áll a rangsor második helyén.

©

Del Piero a Juventussal mindent megnyert, 22 évesen olyan gólt lőtt BL-döntőben, amivel címlapra szokás kerülni, pechjére a Dortmund és Lars Ricken ellopta tőle a show-t. Igaz, Del Piero addigra már BL-győztes volt (1996-ban nyertek), a Juve akkoriban a világ egyik legerősebb csapatának számított.

Mégsem csak ettől lett belőle is bálvány, ugyanaz, ami a Milannak Maldini vagy a Romának Totti. Sőt, Del Piero még náluk is többet tett. Amikor 2006-ban a Juventust a Calciopoli miatt kizárták az első osztályból és a „mozdítható értékek” nyomban ott is hagyták a klubot, ő maradt, 32 évesen a másodosztályban vezényelte a csapatot.

©

Több mint 470 első osztályú bajnokijához képest az a 35, amit a Serie B-ben játszott, elenyésző, mégis, egy legendárium alapjait az ilyen tettek képezik.

Nimbusza csorbíthatatlan: játéka már nem olyan, mit fénykorában – de a szabadrúgásai és a szíve igen. Ha a Juventus – abszolút meglepetésként – megnyeri idén a Serie A-t, abban Del Pierónak meg lesznek a maga érdemei.

Noha eddig csak háromszor volt kezdő ebben a szezonban és 18 fellépéséből 15-ször csereként játszott, ő nem a kispadhoz, hanem a Juventus történelméhez tartozik.