szerző:
hvg.hu

Távozik posztjáról Josep Guardiola, az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője. A 41 éves szakember pénteken jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését. Guardiola - akinek vezetésével a klub egyik legsikeresebb időszakát élte meg - 2008 nyarán vette át a csapat irányítását, azóta három bajnoki címet, két Bajnokok Ligáját, egy Spanyol Király Kupát, három Spanyol Szuperkupát, két Európai Szuperkupát és két klubvilágbajnoki címet nyert az együttessel.

Nem a semmiből jött, de szinte senki nem számított arra, hogy ezt és így viszi végbe. Josep Guardiola játékosnak is fiatal volt, amikor a mélyvízben rögtön úszni, sőt, lubickolni kezdett. Edzőként is fiatalon alkotott azonnal maradandót – olyat, amihez foghatót nagyon kevesen az európai futball történetében.

©

Valahol Guardiola is – mint a modern kor minden barcelonai sikere – Johann Cruyff „eredménye”. A heroizálástól finoman fogalmazva sem ódzkodó katalán folklórban ők ketten mindörökre az isteneknek kijáró helyet foglalták el. Guardiola mindenben megfelelt a cruyffi mintának, csak közben – igazi zsenikhez méltóan – meg is haladta azt.

19 éves volt, amikor az akkori Barcelona edzője, Cruyff berakta a nagyok közé. Addig végigjárta a La Masiában a szokásos Barcelona-iskolát, aminek egységes, minden korosztályra kiterjesztett oktatási, filozófiai rendszerét éppen akkor dolgozta ki a holland fenomén. Guardiola már ilyen értelemben is „Cruyff-termék” volt.

A 90-es évek elején Dream Team-nek nevezték Cruyff Barcelonáját, korszakos zsenik és katalán szívemberek igazi elegye volt a csapat, amelyik négyszer egymás után nyerte meg a spanyol bajnokságot (ez az egyetlen fegyvertény, amit Guardiola valószínűleg nem tud megismételni edzőként).

Intelligens és rengeteget melózó középpályásként azon a poszton játszott, ahonnan folyamatosan tanulhatta is a szakmát a gyakorláson kívül. Azt mondják, a nem ösztönös, hanem tudatosan tanuló klasszisokból lesz a legjobb edző: Guardiola mindent ellesett, amit Cruyfftól, később pedig Bobby Robsontól lehetett.

Hatszor nyert bajnokságot a klubbal, kicsit kipróbálta magát Olaszországban is – az olasz futball még gyengébb periódusában is a taktikai csúcspont és a 2000-es évek elején nem is gyengébb periódusát élte –, tovább képezhette magát.

2006-ban vonult vissza – két évre rá a Barcelona vezetőedzője lett. Egyetlen szezont töltött a B-csapat kispadján. Kinevezése igazi dupla vagy semmi kockázat volt: a Frank Rijkaarddal BL-t nyerő, de már lassan az erjedés jeleit mutató Barcelona kispadjára ilyen minimális rutinnal leülni szinte elképzelhetetlen merészségnek tűnt.

Ott van mögötte a klub teljes vezetősége és persze az örök megmondóember, Cruyff, ennyiben bízhatott. Meg persze magában. Első két bajnokiján gólt sem lőtt a csapata, az ellendrukkerek kárörvendőn lődözték a patronokat. Ám Cruyff már ekkor olyat mondott, amire felkapták a fejüket: ez lesz a legjobb Barca, amit valaha látott.

A többi, ahogy mondani szokás, történelem: abban a szezonban mindent megnyert a Barcelona, hat címet söpörtek be. Telitalálat volt minden döntése, Ronaldinho elküldése éppúgy, mint Keita vagy Piqué beépítése: a Xavi, Iniesta, Messi tengely pedig Guardiola alatt nyerte el azt a formáját, ami a világfutball valaha volt egyik legnagyobb csapatává emelte a Barcát.

Guardiola a sikereket jól kezelte, szinte semmit nem foglalkozott a „manírral” – pedig ekkor már sztárkultusz övezte őt is, még a nők körében is. Mindig eggyel tovább lépni, de mindig csak eggyel tovább – ez volt a mottója. A következő szezonban elengedte Eto’ót Ibrahimovicért cserébe – ez lett az egyetlen igazán látványosan sikertelen húzása, bár a svéddel is bajnokságot nyert a Barca. Messi egyre csak emelkedett, ezzel persze a Guardiola-csodát vitatók érvei is gyarapodtak: örök vitatéma lett, mennyiben az ő alkotása az űr-Barca, illetve mennyiben csak tehetséges kihasználója egy kivételes generációnak.

©

Guardiola a folyamatos progresszióval válaszolt: a legnagyobb klasszisokat sem betonozta be, új pozíciókat, új felállásokat alkotott – tehette, mert az állomány képességei a bukás kockázata nélkül lehetővé tették. A 2010-es BL-elődöntőt ugyan elvesztették Mourinho Interével szemben, de eddigre az egész világ az ő Barcelonáját akarta legyőzni.

2011-ben ismét megnyerték a BL-t és a bajnokságot, miközben új terepen, a José Mourinhóval vívott presztízsharcban is győzelemre állt. Guardiolával a Barcelona rúgott hatot is, ötöt is a Real Madridnak, kétszer verte meg Ferguson Manchesterét BL-döntőben, miközben már három hátvéddel játszva állította új irányba az európai futballt.

Viszont közben sosem hosszabbított egy évnél tovább. Iszonyatos nyomás alatt élt, minden újabb győzelem csak növelte ezt – és talán azt is érezte, hogy világsztár edzővé érve létezhetnek új kihívások számára, máshol is.

Johann Cruyff a Barcelona-stílus megteremtője volt, de szerelmese is. Guardiola sosem mondaná, de talán nem akar egy másik Cruyffá, egy másik barcelonai intézménnyé válni. A világ ott hever a lábainál, Olaszországtól Angliáig most valóban kipróbálhatja, más közegben, más filozófiák mentén hogyan tud alkotni.

Hiszen még mindig csak 41 éves.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Az EU-s pénzek jelentős részét ellopják itthon - így véli a többség

Az EU-s pénzek jelentős részét ellopják itthon - így véli a többség