„Nem lesz egy körmenet” – vízilabda BL-t nyerne a Vasas

„Nem lesz egy körmenet” – vízilabda BL-t nyerne a Vasas

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nagyváradon rendezik a vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét a hét végén. Négy év után ismét ott van a legjobbak között a Vasas is, amely az abszolút favorit olasz Recco ellen játssza az elődöntőt. A közönségben és magukban bízhatnak a játékosok.

Jó passzban érkezik Romániába a magyar bajnok: épp a bajnoki cím visszahódítása az Egertől az a plusz, ami nagyon megdobhatja a hangulatot, az elszántságot. Kell is, mert míg a másik párban a Mladost és a Rijeka hasonló esélyekkel vág neki a horvát belharcnak, a Vasas-Pro Recco meccs favoritjai egyértelműen az olaszok.

„Azért lettek összevásárolva, hogy BL-t nyerjenek”

Földi László, a TEVA-Vasas-UNIQA  edzője és Steinmetz Ádám, a kétszeres olimpiai bajnok center nem beszélt össze, mégis szinte szóról szóra ugyanazt mondták kérdésünkre, mi lehet a megfelelő harcmodor a Recco ellen.

„Ha csak úgy leállunk velük egy jót játszani, akkor biztosan nyernek. Mert abban jobbak. Megalkuvást nem ismerő darálás kell ellenük, olyan ritmust kell diktálnunk, amihez talán nincsenek hozzászokva.”

Nem lesz könnyű. A Pro Recco a vízilabda Real Madridja: azt vesz meg, akit akar, tele van szerb, horvát, montenegrói , olasz és persze magyar sztárokkal. Afféle világválogatott. Madaras Norbert és Kásás Tamás ráadásul a Vasast is jól ismeri, igaz, az angyalföldiek is őket.

Nagy Viktor és Dr. Kiss Gergely védekezik
©

„Két csapatuk van tulajdonképpen, az egyik a hazai bajnokságban játszik, a másik az Adria Ligában és a BL-ben. Azért lettek összevásárolva, hogy BL-t nyerjenek, nincs olyan, hogy nem lesznek motiváltak. Ne legyenek illúzióink” – vázolja az egyszerű alaphelyzetet Földi László.

Mégis meg kell próbálni legyőzni őket, hiszen az igazi sportembert a kihívás élteti. És a közhely ezúttal is nagyon igaz: egy meccsen minden megtörténhet.

„Esély mindig van. Most nem öttel kell nyernünk, mint a Jug Dubrovnik ellen, egy gól is elég lehet. A csapat ereje az, amiben leginkább bízhatunk, az egység. Hogy mindenki hozzátesz annyit, amennyit tud, nem csak a sztárok" – mondja a tréner.

Elkapni a fonalat

A Jug elleni csodatétel óta tudjuk, minden megtörténhet. A negyeddöntőben négy gólos hátrányban volt a visszavágó előtt a Vasas, aztán fesztivált rendezett a címvédő ellen. Csak hát…

„Minden meccs más – hűt le Steinmetz Ádám – a Jug ellen annyit játszottunk, amennyit engedtek nekünk, a Recco kevesebbet fog engedni. Minden poszton két egyforma klasszisuk van, életveszélyesen lőnek mindenhonnan. Talán kevésbé edződtek idén éles meccseken, mi jobban hozzá vagyunk szokva. A szezonban számos alkalommal megmutattuk, hogy ha elkapjuk a fonalat, ha úgy jön ki a lépés, bármire képesek lehetünk.”

A fonal elkapását utólag nem könnyű rekonstruálni. Mi lehet az a töltet, ami a BL-elődöntőben esetleg megadja a löketet a bravúrhoz? Edző és játékos sem tud varázsszót mondani, de valahol hátul kell keresni a kiindulópontot.

„Védekezésben stabilitás, támadásban kockázat, talán ennyi röviden – ad receptet Földi László – többet kell bevállalnunk, mint az itthoni meccseken. A bajnoki döntő ugyan nagy pluszt ad lelkileg, de nem fogja önmagában eldönteni a javunkra a Bl-elődöntőt.”

©

Steinmetz Ádám: „Ha a védekezésünk stabil és a kapuban Nagy Viktor a maga fanatizmusával, meg pár védéssel felhergel minket, akkor talán elöl is jönnek a dolgok. Más úgy nekiindulni egy támadásnak, hogy előtte gólt kaptál és a félpályáról úszkálsz fel, mint ha esetleg egy kivédekezett hátrányból, egy kontrából hasítasz előre.”

Hogy mennyi hátrány lesz, egyáltalán milyen játékvezetői felfogásra készüljenek, azt a vízilabda világában bevett szokások szerint senki sem tudja előre. A brusztolós, verekedős játék elvileg nem fekszik annyira a magyar csapatnak, márpedig a Recco tele van délszláv játékosokkal, akik ebben (is) jók.

„Nem lesz egy körmenet, nem valami békés, barátságos partira készülünk, kőkemény csata lesz, ami pszichésen is, fizikálisan is megterheli a csapatot” – prognosztizál Földi, míg játékosa nem akar előre a bírókkal foglalkozni, tapasztalt játékvezetők lesznek, felnőnek a feladathoz, mondja Steinmetz.

A sportágért is megmutatnák

Két tényezőben bízhat még az angyalföldi gárda. Az egyik mindenképpen a helyszín: Nagyváradon – hazai alakulat híján – a négyes döntő közönsége többségében a magyaroknak fog szurkolni. Várhatóan sok Vasas-drukker érkezik a helyszínre (vérmességben nem kell félteni őket a délszláv drukkerekhez képest sem), és hát a helyi magyarok is kieresztik a hangjukat.

„Komjádi-közeli hangulat lesz” –  ironizál Földi László. A magyar póló nimbusza miatt is fontos, hogy hangulatban, eredményben jól sikerüljön a négyes döntő, ha nem is nyeri meg a trófeát a Vasas. Steinmetz Ádám szerint nem csak a klubot képviselik.

„A magyar vízilabdát is. A válogatott sikerei ellenére sajnos klubszinten ritkán jut el magyar csapat a csúcsra, mondtam már a játékostársaimnak, hogy itt most a sportágért is meg kell mutatnunk. Kétségtelen, hogy ez, ha édes teher is, de teher.”

Steinmetz Ádám (balra)
©

Egy négyes döntőben már mind a négy résztvevő nyerhet, ide csak így érdemes kimenni. A TEVA-Vasas-UNIQA frontemberei is így gondolják. A végszó megint közös, összebeszélés nélkül nagyjából ugyanazt fogalmazza meg edző és játékos:

„Bitang nagy kihívás, de mi szeretjük ezeket. Ezért csináljuk. Ezért szeretünk edzeni. Minél nagyobb a tét, annál jobban érzem magam.  Akkor lennék teljesen elégedett, ha megnyernénk a BL-t.”

Aki teheti és van kedve, menjen Nagyváradra és szurkoljon, először is az elődöntőben. Hátha lesz a győri és fradista női kézilabdázókon kívül még egy magyar klubcsapat európai kupa fináléjában.

És ne higgyük, hogy a Recco verhetetlen: pár éve épp a BL döntőjében lepte meg őket nagyon a Primorac Kotor, egy esélytelennek gondolt csapat. Soraiban Kiss Gergellyel, Drasko Brguljannal és Steinmetz Ádámmal – ők mindannyian ott lesznek most a medencében a Vasas csapatában.