szerző:
hvg.hu

Elege lett Lance Armstrongnak: a kerékpáros nem akar tovább harcolni a doppingvádak ellen, amely az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége szerint egyet jelent azzal, hogy megfosztják mind a hét Tour de France-győzelmétől - számolt be a The New York Times.

"Minden ember életében elérkezik az a pont, amikor azt mondja: ami elég, az elég. Számomra most jött el az idő" – így kommentálta a hétszeres Tour de France győztes kerékpáros, Lance Armstrong azokat a doppingvádakat, amelyeket több mint tíz éve próbálnak rábizonyítani. A sportoló honlapján bejelentette: nem harcol tovább. (Teljes nyilatkozatát itt olvashatják el.)

A meglepő kijelentés az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint egyet jelent azzal, hogy megfosztják hétszeres Tour de France győzelmétől, a 2000-ben szerzett olimpiai bronzérmétől, és az összes díjától, amelyet 1998 után szerzett. Armstrongot emellett egész életére eltiltják attól, hogy sportolóként, edzőként, vagy bármilyen hivatalos pozícióban olimpiai sportágak közelébe kerüljön.

©

Az idén 41 éves sportoló döntését többek között azzal indokolta, hogy az elmúlt évek "boszorkányüldözése" túl sokat vett ki a családjából, és a rákellenes alapítványában végzett munkáját is hátráltatta. A sportolónál 1996-ban hererákot diagnosztizáltak, ami áttéteket képzett az agyában és a tüdejében, de végül teljesen felépült és kigyógyult a betegségéből. 1997-ben saját rákellenes szervezetet hozott létre Lance Armstrong Alapítvány néven.

Armstrong ezzel együtt továbbra sem ismeri el, hogy doppingolt, szerinte erre semmilyen kézzelfogható bizonyíték sincs, hiszen soha egyik tesztje sem lett pozitív.

Travis Tygart, az USADA vezetője úgy kommentálta a történteket: "Szomorú nap ez a mai mindannyiunknak, akik szeretjük a sportot és sportolóinkat."

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke azt nyilatkozta, Armstrong gyakorlatilag elismerte bűnösségét azzal, hogy a továbbiakban nem küzd az ellene felhozott vádakkal szemben.

"Biztos vagyok abban, hogy az USADA a WADA által előírt szabályoknak megfelelően reagált" - fogalmazott Fahey. "Most kiszabhatóak azok a büntetések, amelyek érvényesítésére ilyen esetekben a WADA előírásai szerint lehetőség van" - közölte.

A doppingszövetség legutóbb 2012 júniusában indított hivatalos eljárást a sportoló ellen, holott a szövetségi főügyész februárban már ejtette a kerékpáros elleni doppingvádakat. A vádak között szerepelt többek között doppingolás, illetve doppingszerekkel való kereskedés, továbbá 2009-es és 2010-es vérmintáin állítólag manipuláció nyomai voltak kimutathatók.

Armstrong és elismerései

1999-től 2005-ig Tour de France-győztes volt, ő az egyetlen, aki hétszer nyerte meg egymás után a francia körversenyt. 2005. július 24-én, a 2005-ös Tour de France végén visszavonult a sportágtól, de 2009 januárjában ismét nyeregbe ült, és a 2009-es Tour de France-on harmadik lett.

1999-ben az American Broadcasting Company Wide World of Sports című sorozatában Év Atlétája-díjat kapott. 2000-ben Asztúria Hercege-díjat kapott Sport kategóriában. 2002-ben a Sports Illustrated az Év Sportolójának nevezte. 2002 és 2005 között Az Év Férfisportolójának nevezte ki az Associated Press. 2003, 2004, 2005 és 2006-ban A Legjobb Férfisportoló kategóriában ESPY-díjat kapott az ESPN-től, 2003-ban pedig megnyerte a BBC Tengerentúli Év Sportszemélyisége-díjat.

Tiszteletére a 12373 Lancearmstrong kisbolygó viseli a nevét.

(Forrás: Wikipédia)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak