Magyar Eb-érmes súlyemelő bukott le egy doppingteszten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európa-bajnoki bronzérmes Magát Krisztina súlyemelő doppingvétség miatt 2015. szeptember 22-ig nem versenyezhet.

Magát tavaly augusztusban az IWF közbenjárására versenyen kívüli ellenőrzésen esett át - idézte fel Trombitás Magdolna, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingügyekben illetékes jogi tanácsadója. 

Az IWF - miután megkapta a vizsgálat eredményét, miszerint a sportoló szervezetében oxandrolont találtak - 2013. szeptember 23-án arról értesítette Magátot, hogy felfüggeszti versenyzői engedélyét. 

Ezt követően a súlyemelő nem kért B próbát, hanem orvosi dokumentációkat adott be. Az IWF úgynevezett gyógyászati méltányosságot (TUE-engedélyt) kiadó bizottsága felülbírálta a kérelmet, de nem fogadta el azt.

Ez a testület megfelelő orvosi leletek és diagnózisok mellett kiadhat TUE-engedélyt, amely a kezelések idejére mentességet biztosít a megadott tiltott listás szerek használatára. Így ha a sportoló az adott időszakban fennakadna az ellenőrzésen, akkor sem büntetik, mert van engedélye.

Magát a felülbírálat után meghallgatást kért a szövetségtől, amelynek háromtagú bizottsága idén augusztus 6-án eltiltotta két évre, 2013. szeptember 23-tól 2015. szeptember 22-ig. Ezt követően még 21 napja volt Magátnak, hogy fellebbezzen a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), de erről nem kell tájékoztatnia az IWF-et.