szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 1988-ban megjelent könyv szerint Kiss László egyik akkori tanítványának édesapja falhoz állította az edzőt, amikor kiderült, hogy a gyerekekkel szteroidot szedetnek a teljesítményük növelése érdekében. Csikány József megvizsgáltatta a tablettákat, amelyeket a lánya hazavitt, és kiderült, hogy Nerobolt kaptak. Kiss László akkor azt mondta az édesapának, hogy nincs semmi különös ebben, aki eredményt akar elérni, az szedi a tablettákat.

Az elveszett ezüst címmel írt könyvet a szöuli doppingbotrányról 1988-ban az akkori Magyar Hírlap két riportere, Lépesfalvi Zoltán és Pilhál György. A kötetből a Nyugat.hu idézett.

Gyakorlatilag nyílt titok volt már akkor is, hogy az élversenyzők egy része kérdés nélkül szedte azokat a tablettákat, amelyeket az edzőjük eléjük rakott. Hatalmas nyomás volt a sportolókon, hajtották őket az eredményekért. Ebben a gyilkos hajszában bukott el két magyar súlyemelő a szöuli olimpián, ami a magyar élsport első komolyabb doppingbotránya volt – idézik fel a körülményeket.

A könyvben megszólalt a Darnyi Tamás korosztályába tartozó úszó világbajnok, Csikány Csilla édesapja is. Akkoriban lánya edzője Kiss László volt, aki a napokban mondott le az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról, miután kiderült, hogy 1961-ben börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt.

A jogász végzettségű Csikány József azt mesélte az oknyomozó riportereknek, hogy megkérte annak idején a lányát, vigyen haza azokból a tablettákból, amelyeket az edző nyeletett le velük az uszodában. A gyógyszereket nem volt szabad hazavinniük, csak a vitaminokat. Csillának azonban sikerült néhány tablettát hazacsempésznie.

Édesapja megvizsgáltatta azokat az egyik gyógyszerész ismerősével, és kiderült, hogy a Nerobol nevű szteroidtartalmú készítményt szedették a fiatalokkal. Csikány József bement Kiss Lászlóhoz, és az asztalra borította a tablettákat. Az edző a könyv szerint úgy reagált: "nincs ebben az egészben semmi különös, mindenki, aki eredményt akar elérni, szedi az anabolikát". Sőt, mindehhez még a Sportkórház és a szövetség is asszisztált.

Csikány Csilla édesapja felháborodott, és azonnal át akarta igazolni lányát egy másik klubba, a Spartacus azonban ezt nem akarta engedni. Próbált bejutni Pazár Sándor klubelnökhöz, de ő nem fogadta, végül a budapesti sporthivatal akkori elnöknője engedélyezte Csilla átigazolását a BVSC-be.

Még egy nerobolos eset

A hétfői Blikk írt egy másik lányról, aki a nyolcvanas években úszott az egyik patinás fővárosi klubnál, és az ő édesapja szintén felfigyelt a sportolóknak adott gyanús tablettákra.

A gyógyszerkutatóként dolgozó Gyurán János a lapnak azt mesélte: a 14-15 éves gyerekeknek azt mondták, hogy vitamint kapnak. Ő azonban bevizsgálta a tablettákat, és azokban szteroidot, doppingnak minősülő Nerobolt talált.

Ezek után lánya klubjának vezetőjénél jelezte a problémát, de az ügynek csak a gyermeke szempontjából lett következménye. Nemcsak verést kapott a lánya az edzőktől, hanem miután Gyurán János másik egyesülethez vitte gyerekét, másfél évre eltiltották a versenyszerű úszástól – olvasható a cikkben.

Az apa ezek után úgy döntött, hogy elhagyják az országot: előbb Ausztriába, később Kanadába költöztek lányával, aki később sikeres úszó lett. Itt egy korabeli cikk az egyik ottawai versenyről, ahol már Elizabeth Gyuran néven úszott az itthon eltiltott lány.

A Nerobol egy methandienone nevű hatóanyagot tartalmazó készítmény volt. A hatóanyag egy anabolikus szteroid, az izomtömeg növelésére szedték, de súlyos mellékhatásokkal járt. Ilyen például a bőr fokozott zsírosodása, az agresszió, a szőrzet fokozott növekedése, férfiaknál a mell megnövekedése (gynecomastia). Hiába veszélyes és illegális, anabolikus szteroidokat a mai napig használnak egyes sportolók, elsősorban a testépítők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!