szerző:
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

Forradalmasítaná, show-szerűvé, a közönség sportjává szeretné tenni az úszást az International Swimming League (ISL), amelynek életre hívója, Konstatin Grigorishin a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával vázolta fel terveiket Budapesten.

Az ISL-hez, bár még egyetlen versenyt sem rendeztek az égisze alatt, máris rengeteg klasszis csatlakozott, Hosszú mellett nagykövete a brit Adam Peaty, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Ryan Murphy és az ausztrál Cate Campbell. Valamennyien olimpiai bajnokok.

A kezdeményezés neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly télen már megpróbált egy versenyt tető alá hozni, Torinóban, ami végül a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet fenyegetése miatt elmaradt: a FINA belengette, hogy kétéves eltiltással sújthatja azokat az úszókat, akik elindulnak az ő rendezésében zajló világkupának riválist teremtő sorozat eseményén. Azóta valamelyest változott az álláspontjuk, igaz, maguk is bejelentették egy meghívásos elitsorozat indítását. Hosszú szerint ezt kapkodva hozták össze, és bár tavasszal indulna, a versenyzőknek még alig van információjuk róla.

Ne a rokonoknak legyen esemény

Az ISL mögött állók szerint, bár a sportág rendkívül népszerű sporttevékenység, kereskedelmileg nem sikeres. Ennek részben az az oka, hogy a versenyek ma még elsősorban az úszók rokonságának, és kevésbé a szurkolóknak szólnak, a felépítésük pedig XIX. századi rendszert követ. Az események túl hosszúak a sok selejtező, az elnyújtott díjkiosztók miatt, a versenyzőket pedig csak nagyon rövid ideig lehet látni, nem tudnak igazán közel kerülni a közönséghez, amely ráadásul szívesebben drukkol csapatoknak, mint egyéneknek. És kevés is az olyan verseny, amelyen az igazán nagyok megmutatják magukat.

©

Ezekre válaszul az ISL olyan rendszerben gondolkodik, amelyben a versenyzők csapatokba tömörülnek, és nem maguknak, hanem a csapatnak szereznek pontokat gyors, pörgős versenyeken – egy-egy alkalommal több számban indulva –, amelyekbe show-elemeket is vegyítenek.

Az is fontos Grigorishin szerint, hogy a szezonnak legyen eleje és vége, legyen egy jól azonosítható végső győztes, mint a Formula–1-ben vagy az amerikiafutballban. Emiatt ők selejtező-rájátszás modellt terveznek, a döntőt pedig Las Vegasban fogják megtartani.

Próbaidény

Az első szezon idén indul – a versenyek időpontjai egyelőre képlékenyek, mert több egyelőre ütközik a FINA Világkupájának dátumaival –, ez azonban csak afféle bemutató, teszt lesz, főleg a 2020-as tokiói olimpiára való felkészülés miatt. Grigorishin szerint három-öt éven belül már teljes formáját tudja majd futni a sorozat. Ebben az évben négy nemzetközi európai és négy amerikai csapat mérkőzik majd egymás ellen, 2020 szeptemberétől 2021 tavaszáig azonban már hat-hat – összesen 24 fős – egység úszik a végső győzelemért.

©

Hosszú Katinka elárulta, nem csak úszóként, hanem az egyik európai csapat tulajdonosaként is szerepet vállal majd az ISL-ben. "Ez nagy lehetőség a hazai úszóknak" – mondta, hiszen a szabályok szerint magyarként elsőként ő kérheti fel honfitársai közül a legjobbakat, a többi klubtulajdonos csak azután invitálhat magyar versenyzőt a csapatába, ha az Hosszúnak már nemet mondott.

A háromszoros olimpiai bajnok "a legjobbakat" szeretné meghívni a csapatába, szívesen úszna együtt például Milák Kristóffal, Cseh Lászlóval, Késely Ajnával és Verrasztó Dáviddal.

Az egyes klubok maguk is szerveznek majd versenyeket, így Hosszúék is terveznek egy ISL-fordulót Budapestre, a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínének épült Duna Arénában, várhatóan novemberben.

Hosszú azt még nem tudja, hogy a csapata milyen néven versenyez majd az ISL-ben. Kézenfekvő lenne, hogy klubja, az Iron Swim nevét viselje, ez azonban furcsa volna, hiszen Milák vagy Cseh nem ennek a klubnak az úszója. "Ezen még dolgozni kell, érzékeljük a konfliktust" – jegyezte meg.

Átalakítja a felkészülést

Hosszú a legjobb eredményeit azután érte el, hogy akkori edző-férjével, Shane Tusuppal alaposan átalakították a felkészülését, és az egyes versenyeket edzéslehetőségnek használták. Nem csoda, hogy amikor a FINA úgy döntött, limitálja Világkupán azoknak a versenyszámoknak a mennyiségét, amelyben egy-egy úszó egyéniben indulhat, Hosszú hangosan kritizálta a döntést.

©

Az ISL most Hosszú speciális felkészülésének intézményesítése lehet, hiszen az első teljes szezonban már két-három hetente követhetik egymást a versenyek. "Most aztán lesz lehetőség, hogy annyit versenyezzek, amennyit akarok. Tele van a naptáram, rengeteget fogok utazni, de egy profi sportolónál ez természetes" – magyarázta a klasszis.

Szerinte az ISL hatására a többiek felkészülése is meg kell, hogy változzon. "A sorozat sikeréhez az úszóknak és az edzőknek is akarni kell a változást. Ha továbbra is szeretnék tartani magukat a mostani rendszerhez, az edzőtáborozáshoz, hosszú felkészüléshez és az évi egy nagy versenyhez, akkor nem fog működni" – vélekedett, edzője, Petrov Árpád pedig megjegyezte: a profi sportok mindegyike hasonló utat jár be, a versenyzőknek egyre többet kell versenyezniük, szerepelniük, ehhez pedig alkalmazkodni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Szaniszló Jánost választották Szendrő polgármesterévé

Szaniszló Jánost választották Szendrő polgármesterévé

Az év legjobb árupiaci befektetései

Az év legjobb árupiaci befektetései