szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Labdarúgó-szövetség azt szeretné, ha a jövő nyárra tolt kontinenstornát az eredeti helyszíneken rendeznék, de a járvány közbeszólhat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A nemzeti bajnokságok júliusi folytatásával számol az Európai Labdarúgó-szövetség: az UEFA azt szeretné, ha a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett pontvadászatokat mindenhol befejeznék. Az iránymutatásról szóló levelet csütörtökön küldték szét tagszövetségeiknek, e szerint az utolsó esélyig ragaszkodni kell ahhoz, hogy a bajnokságok a pályán elért eredmények alapján dőljenek el. A folytatás szorgalmazásában egyetért az európai klubok szövetsége (ECA) és az európai ligák szervezete (EL). Az európai szövetség most az elnyújtott idény jogi, szabályozási és pénzügyi vonzatait vizsgálja.

Eddig egy ország szövetsége mondta ki, hogy befejezettnek tekinti az idényt: Belgiumban a tabellát vezető Club Brugge nyerte a bajnokságot egy fordulóval az alapszakasz vége előtt.

Az még márciusban eldőlt, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságok jövő nyárra halasztják. Probléma lehet ugyanakkor a helyszínekkel is – írja a DPA hírügynökség és a Welt am Sonntag nyomán a Westdeutsche Zeitung. Philipp Lahm, az UEFA német nagykövete arról nyilatkozott, hogy a bajnokság mind a 12 helyszínének ismét meg kell erősítenie, hogy vállalják a rendezést. Ha egy város nem tudja vagy nem akarja befogadni a meccseket, helyettesíteni kell. Lahm szerint sok forgatókönyvet vizsgálnak, de ezeket nem részletezte. A szövetség azt szeretné, ha az eredeti helyszínek maradhatnának.

Az eredeti tervek szerint a kontinenstorna mérkőzéseit Budapesten, valamint Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendeznék meg.

Az esemény jövő június 11-én kezdődik, és július 11-én ér majd véget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!