szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg egy MotoGP-pályát, amelyen már három év múlva versenyt rendezének.

A magyar autó- és motorsport kilátásairól adott interjút a Nemzeti Sportnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki egyben a két terület fejlesztésének kormánybiztosa is. Szerinte a Ferjáncz Attila, Drapál János, Talmácsi Gábor megalapozta múltra és a Michelisz Norbert fémjelezte jelenre lehet és kell építeni. Arról beszélt, hogy széles utánpótlásbázisra van szükség, hiszen a mostani négy-ötévesek közül kerülhetnek ki a jövő nagy versenyzői.

Palkovics azt is elmondta, hogy MotoGP-pályát terveznek építeni, amiről már egyeztettek a Nemzetközi Automobil-szövetség és a MotoGP-t rendező Dorna elnökével is. Több helyszín felmérése után úgy döntöttek, hogy

a Nyíregyháza–Debrecen–Miskolc-háromszög lenne a legmegfelelőbb.”

Azon a részen találtak ugyanis olyan területet, amely megközelíthető, ám nincs túlságosan közel településekhez, így nem zavarná a környékbelieket, a három nagyváros közelsége miatt viszont megoldott a szurkolók szállása és ellátása.

Az új pályára 2023-ra már futamot terveznek.

A kormánynak a miniszter szavai szerint többlépcsős stratégiája van az autó-motor sport fejlesztésére, amelynek végrehajtására ügynökséget hoz létre. Ennek az a feladata, hogy megteremtse a kapcsolatot az állam és a piac szereplői között, ami lehetővé tenné a pályaépítést, de azt is, hogy

Magyarországnak nemzetközileg ismert és elismert versenyzője legyen a Formula–1-ben és a MotoGP-ben. Ennek szerinte a statégia indulása után öt-tíz évvel kellene bekövetkeznie.

Palkovics szerint a stratégia első eleme mindenképpen a Hungaroring felújításának megtervezése és elfogadtatása kell, hogy legyen, „mert első hallásra megnyugtatónak tűnik, hogy 2026-ig van szerződésünk a Formula–1-es futam megrendezésére, ez nem is olyan sok idő, ha át kell alakítani az egész főépületet és depóterületet, a nézőtérről már nem is beszélve. Úgyhogy a tervezésnek nagyon gyorsan meg kell történnie.”

Arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei F1-es Magyar Nagydíj zárt kapus lehet. Erre úgy felelt: „támadt egy ötlete”, ebben az esetben is interaktívvá lehetne tenni a versenyt, méghozzá az 5G-hálózat segítségével, amelyen keresztül a szurkolók „versenyezhetnek is a viadal résztvevőivel. Nem hallják az autók hangját, nem érzik a benzingőzt, mégis tevékeny részesei lehetnek a futamnak.”

Az idei F1-es idénynek a járvány miatt még mindig nem jelölték ki a kezdődátumát, ám várhatóan az Osztrák Nagydíjjal indul majd, amelyet a Brit és a Magyar GP követ. Korábban az is felvetődött, hogy több helyszínen, köztük a Hungaroringen is két futamot rendeznek két egymást követő héten. Az már biztos, hogy ha lesz is verseny, nézőket nem fognak beengedni rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren