szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint nem kiugróan magas a szám, a használt szerek széles skáláján azonban el kell gondolkozni.

A magyar jogszabályokat is át kell alakítani annak érdekében, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által elfogadott, január 1-től életbe lépő szabályozás szerint büntessék a sportolóknál a kábítószer-használatot – közölte Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pénteken az M4 Sport Sporthíradóban arról beszélt, hogy a jelenlegi szabályok szerint a legkeményebb kábítószerek használata – például a kokainé vagy az amfetamin-származékoké – négyéves eltiltással jár, a THC és a marihuána pedig kétéves eltiltást von maga után, ami felezhető abban az esetben, ha a versenyző bizonyítani tudja, hogy nem a teljesítmény növelésére használta.

A WADA új szabálya szerint azonban már egészségügyi kérdésként is kell kezelni ezt a problémát, és ha például abúzus vagy hozzászokás áll fenn, akkor a büntetés csak három hónap. Ezzel együtt viszont kezelésen, rehabilitációs programon is részt kell vennie a vétkesnek. Hozzátette Tiszeker, hogy már megkezdték az egyeztetéseket a sportért felelős államtitkársággal a kormányrendelet módosításáról.

A MACS vezetője az olimpiára készülő sportolókról elmondta: nem változtak a szabályok, vagyis azoknak a magyar versenyzőknek, akiknek van esélyük indulni Tokióban, a játékokat megelőző évben legalább egy, a következő során pedig minimum három doppingteszten kell részt venniük, amelyek eredménye természetesen nem lehet pozitív.

Azt még nem tudja Tiszeker, hogy Tokióban milyen létszámban lehetnek majd jelen magyar doppingellenőrök, hiszen a jelenlegi helyzetben arról sincs információ, hogy egyáltalán utazhatnak-e majd a játékokra külföldi kollégák. Megjegyezte, ugyanakkor, hogy nagy figyelem irányult Budapestre a Nemzetközi Úszóliga (ISL) 44 napos, buborékrendszerben lebonyolított versenysorozata miatt. A rendszer szerinte sikeresen működött, az alkalmazására pedig jó esély lehet a japán fővárosban is.

Tiszeker tíz magyarországi doppingesetről számolt be, ami önmagában szerinte nem kiugróan magas szám. A tiltott szerek skálája viszont széles: többek között anabolikus szteroidokkal és EPO-val is buktak meg sportolók, ami elgondolkoztató egy olyan évben, amikor a világjárvány miatt rengeteg versenyt töröltek, a versenyzőknek pedig még kiemeltebben kellene védeniük az egészségüket – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Szolid dubaji tuningot kapott a 10. szülinapját ünneplő Lamborghini Aventador

Szolid dubaji tuningot kapott a 10. szülinapját ünneplő Lamborghini Aventador

Egy ITM-es prezentáció alapján nem választható lehetőség a további egyetemek magánosítása

Egy ITM-es prezentáció alapján nem választható lehetőség a további egyetemek magánosítása