szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakmai együttműködésről egyezett meg az MLSZ és hat közép-ázsiai, illetve kelet-európai ország futballszövetsége.

Interkontinentális társulást hozott létre a Magyar Labdarúgó Szövetség és hat másik állam futballszövetsége – büszkélkedett el az MLSZ. Mint írták, „a megállapodás azért kiemelkedő a maga nemében, mert kontinenseken és konföderációkon túlmutató szakmai együttműködés lehetőségét alapozza meg a következő időszakra”. A dokumentum „felsorolja a labdarúgás különböző területeit, melyek esetében az együttműködés és közös gondolkodás kölcsönös előnyökkel járhat”.

Az interkontinentális társulás hét tagja közül Magyarország a legnyugatabbi, a többi hat állam

  • Törökország,
  • Azerbajdzsán,
  • Kazahsztán,
  • Kirgizisztán,
  • Türkmenisztán
  • és Üzbegisztán.

Egy olyan futballtársulást létrehozni, amelyben Magyarország a második legerősebb focinemzet, nem kis bravúr: a török válogatott 29. a világranglistán, mi a 37. helyen állunk. Az üzbég válogatott a 86., a kirgiz a 98., az azeri a 110., a kazah a 124., a türkmén a 130.

A magyar kormány több tagja, élükön Orbán Viktorral, az elmúlt pár hétben látogatott el Közép-Ázsia több országába. Ennek látványos része volt a megállapodás az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központról, de a magyar kormány sok más téren is keresi az üzleti lehetőségeket arrafelé. Ennek egyik kiemelt szereplője lehet az OTP, amelynek első embere, Csányi Sándor az MLSZ elnöke is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyenis Ágnes, Németh András hvg360

Az OTP is Üzbegisztán felé kacsingat

Az OTP szuverén nagyvállalatnak mondja magát, amelynek terjeszkedésébe nem szól bele az állam, ám most a kormány egyik „zászlóshajó” befektetőjeként jelenik meg Üzbegisztánban.

Sztojcsev Iván Gazdaság

Miért annyira fontos a magyar kormánynak az üzbég krumpli?

Nagy magyar kormánydelegáció utazott Üzbegisztánba, hogy együttműködésről tárgyaljanak, ekkor alapították meg az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot. A brutális infláció, a járvány és egy elszabaduló élelmezési krízis miatt az üzbég kormánynak egyre égetőbb feladat, hogy javítsák valahogyan a mezőgazdaság teljesítményét, a magyar vezetők pedig azt remélik, hogy az itteni cégek kapnak majd jobb üzleti lehetőségeket a közép-ázsiai államban, ha most segítenek. Az eddigi tapasztalatok alapján mérget erre azért nem vennénk.