szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Öles léptekkel halad az Európai Szuperliga a széthullás felé vezető úton.

Mind a hat angol csapat visszalépett a vasárnap bejelentett Európai Szuperligában való részvételtől - írta a BBC szerda hajnalban.

A Manchester City volt az első klub, amely hivatalosan is visszalépett, a Chelsea másodikként jelezte szándékát. Ezt követően a másik négy angol csapat - az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham - is követte példájukat.

A Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson a közösségi médiában megírta, hogy csapata "kollektív álláspontja" szerint nem akarják, hogy a Szuperliga létrejöjjön. Az Arsenal nyílt levélben kért bocsánatot a szurkolóitól, és azt közölte, hogy hibát követett el. A Tottenham elnöke, Daniel Levy azt mondta, hogy a klub sajnálja a javaslat által okozott „aggodalmat és zaklatottságot”.

Az Európai Szuperliga megalapítását a hat angol klub mellett három spanyol (Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid) és három olasz (AC Milan, Inter, Juventus) jelentette be múlt vasárnap. A The New York Times szerint az Atletico Madridnál és a Barcelonánál is fontolgatják a visszalépést, akkora a szurkolói felháborodás. A The Athletic pedig arról írt, hogy az Inter sem venne részt így a sorozatban.

Az eredeti terv az volt, hogy a 12 alapító mellé csatlakozik még három nagy klub (további öt résztvevő pedig évről évre változott volna). A Borussia Dortmund, a Bayern München és a Paris Saint-Germain is jelezte, hogy nem csatlakozik a kezdeményezéshez.

Az, hogy a kontinens néhány élcsapata saját ligát alapítson, régóta meglévő ötlet volt, de az így is teljesen váratlanul ért mindenkit, hogy múlt vasárnap 12 elitklub vezetői bejelentették, nagyrészt már a tárgyalásokon is túlvannak, a nyáron elindítják az Európai Szuperligát. A járvány okozta gazdasági válságban sürgősen szükségük van pluszbevételre, ráadásul mint azt bemutattuk, az elmúlt egy év arra is rávilágított, hogy üzletileg a tévénézők igényei fontosabbak, mint a helyszíni szurkolóké, reális elvárás lehet azt gondolni, hogy sok problémát megold, ha minél több meccset mutatnak, ahol a nagyok egymás ellen játszanak.

Azzal viszont nem számoltak, hogy az ötlet ekkora felháborodást fog okozni a szurkolók között. A terv – amely üzletileg lehet, hogy életképes lett volna, de páros lábbal szállt bele az európai foci hagyományaiba – szokatlan egységbe kovácsolta a szurkolókat, játékosokat és a szövetségeket is, szinte mind egységesen ítélték el, egy ilyen ellenszélben pedig egyre nehezebb helyzetbe kerültek azok a klubvezetők, akik meg akarták magyarázni, miért küldenék be a csapatukat az új ligába. Az UEFA is bejelentette, hogy a liga elindítása esetén kizárják az érintett klubokat a nemzeti bajnokságokból és a nemzetközi tornákról is, a FIFA pedig belengette, hogy a válogatott szerepléstől is eltiltja a játékosokat, akik a Szuperligában pályára lépnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Soha nem volt még akkora kihívás az európai futball vezetői előtt, mint most, amikor tizenkét nagy klub vezetői bejelentették, hogy saját bajnokságot hoznak létre. De elmennek-e a szakadárok a falig, és hagyják, hogy az UEFA kizárja a részt vevő játékosokat a válogatottból, a klubokat pedig a saját hazájuk bajnokságából? Vagy csak minden eddiginél komolyabban szemléltetik, hogy nagyobb beleszólást akarnak a pénzügyekbe? Jönnének-e közvetítési bevételek, ha minden évben csak ugyanaz a pár elitcsapat játszana egymással, és mi várhatna egy kisebb liga, például a magyar bajnokság szurkolóira így?