szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

Gyakran esünk abba a hibába, hogy elhamarkodott döntéseket hozunk a szükséges ismeretek nélkül. Ezáltal vagy plusz költségekkel terheljük vállalkozásunkat, vagy jogos juttatásoktól esünk el. Dr. Viszló László ügyvéd és munkajogi szakértő, állandó tanácsadónk most a színlelt szerződés lehetséges következményeire, a munkaviszony és a minimálbér növekedésének összefüggésére hívja fel a figyelmet.

Három éve  mobiltelefonokat  importálok külföldről. Van néhány alvállalkozóm, akiket a jövőben szeretnék bejelenteni,  mint munkavállalót, de nem szeretném, ha ez nagyon megdobná a kiadásaimat. Ezért tanácsot kérnék, hogy milyen időtartamra és hogyan érdemes alkalmaznom őket ahhoz, hogy minél kevesebb járulékot fizessek?

Ha a cél a költségek optimalizálása, sem a fővállalkozónak, sem az alvállalkozónak nem érdeke az eddigi polgári jogi jogviszony munkaviszonnyá alakítása. Ahhoz ugyanis, hogy a munkavállaló teljes körű társadalombiztosításra jogosult legyen, legalább heti 36 órát kell dolgoznia. Azonkívül a mindenkori minimálbér, és az ehhez kapcsolódó közterhek fizetésére a munkáltató lesz köteles. További hátrány lehet, hogy a munkaviszonyt rendes felmondással csak indokolt esetben, felmondási idő és végkielégítés fizetésével lehet megszüntetni. Abban az esetben, ha csak a valós munkaidő töredékére jelenti be a munkavállalóit, és ezt egy munkaügyi felügyeleti vizsgálat felderíti, akár több millió forintos bírság megfizetésére is kötelezhetik.
 
Sokat hallani a színlelt szerződések büntetésének szigorításáról. Mit neveznek pontosan színlelt szerződésnek és mennyivel büntethetnek meg érte?

Színlelt munkaszerződésnek hívjuk azokat a jogviszonyokat, amelyekben a munkáltatók munkaszerződés helyett a potenciális munkavállalóval formálisan megbízási vagy vállalkozási szerződést kötnek. Az ilyen jellegű polgári jogi szerződések fő célja, hogy a munkáltató a közterheket a dolgozóra hárítsa. A kényszervállalkozó, hogy minél több díjat tarthasson meg magának, a lehető legkevesebb közterhet fizeti, ezzel lemondva a magyar törvény által biztosított jogairól, mint például a szabadság vagy a végkielégítés.

Amennyiben kiderül valamely szerződésről, hogy munkaszerződést leplez,  színlelt szerződésnek minősül, melynek jogkövetkezménye semmisség, illetve ez a színlelt szerződés munkaszerződésnek minősül. A munkaügyi felügyelő jogosult arra, hogy a felek között létrejött jogviszonyt minősítse, és ha a bíróság által kimunkált ismérvek alapján munkaviszonynak felel meg, a magyar törvény megkerülése miatt szankciót szab ki, amely bírság mértéke a vizsgált körülményektől függően hatmillió forintig terjedhet. További következmény, hogy a felügyelő a színlelt szerződés megkötésének napjától létrejöttnek tekinti a munkaviszonyt.

Azt olvastam, hogy 10 százalékkal nő a minimálbér. Ez vonatkozik a 4, illetve 6 órában foglalkoztatott alkalmazottakra is?

A minimálbért a napi 8, illetve a heti 40 órás munkaidő vonatkozásában állapították meg. Ha a munkaidő kevesebb, a törvényes munkaidő és a részmunkaidő arányában kell a minimálbérre vonatkozó rendelkezések betartását vizsgálni az adott munkavállaló esetében. Azaz, ha a minimálbér például 60 ezer forint, akkor a napi négy órában foglalkoztatott munkavállaló alapbére nem lehet kevesebb 30 ezer forintnál havonta. Kérdéseit tegye fel a Vállalkozó Szellem fórumában.

Az amerikai sátántól félti a magyar babákat a Demokrata

Az amerikai sátántól félti a magyar babákat a Demokrata

A semmiből vált sürgőssé és kiemelt beruházássá a győri vízi élménypark

A semmiből vált sürgőssé és kiemelt beruházássá a győri vízi élménypark

Nagy nap lesz március 25. az Apple rajongóinak, de talán az utálóinak is

Nagy nap lesz március 25. az Apple rajongóinak, de talán az utálóinak is

Így lopta a pénzt a trükkös vírus az androidosoktól

Így lopta a pénzt a trükkös vírus az androidosoktól

Hiánycikk a szerelemcukorka

Hiánycikk a szerelemcukorka

Börtönbe kerülhet a lány, aki az Instán közvetítette, ahogy egy széket dob ki a 45.-ről

Börtönbe kerülhet a lány, aki az Instán közvetítette, ahogy egy széket dob ki a 45.-ről