Németh András
Szerzőnk

Németh András

Németh András Világ

Oroszországban állítólag elkészült az első Covid-orrspré – az áttörés azonban még közel sem teljes

Az illetékes orosz hatóság megadta a szabadalmi védelmet a világ első Covid-19-orrspéjének, a MIR-19-nek. Ez a szer – ha működik – nem oltás, hanem gyógyszer, a kórokozók szaporodását megakadályozva megelőzi a koronavírus okozta betegség kialakulását. Azért akad egy kis gond: a kísérletek még az első fázisban tartanak és a szert eddig csupán hörcsögökön próbálták ki.

Németh András HVG Hetilap

A határon vannak

Mindkét oldalról áramlanak a fegyverek az ukrán–orosz határ térségébe, a két fél egymást vádolja a 2014-ben kirobbant válság forróvá tételével. Az újabb háború veszélye akkor nőtt meg, amikor a Nyugat és Oroszország viszonya mélypontra hűlt. 

Németh András Világ

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Irán bosszút fog állni Izraelen a natanzi urándúsító üzem elleni támadás miatt – jelentette be a teheráni külügyminisztérium, néhány nappal az után, hogy az iráni fővárostól 250 kilométerre délre található létesítményben felrobbant a telepet energiával ellátó központ. Az akcióval legalább kilenc hónappal visszavetették az iráni atomprogramot, s bár Tel-Avivban nem kommentálták a támadást, biztosra vehető, hogy a sikeres szabotázsakcióban benne volt a zsidó állam titkosszolgálata. A robbantás megnehezítheti a nyugati államok és Teherán közötti tárgyalásokat, s ha így lesz, Izrael két legyet ütött egy csapásra.

Németh András Világ

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Szombat hajnalban is folytatódtak Észak-Írország több városában a több mint egy hete tartó zavargások. Az utóbbi évek legsúlyosabb válsága mögött több ok is rejtőzik, ám mindegyik visszavezethető arra, hogy a Nagypénteki Egyezmény 1998. április 10-ei aláírása óta eltelt több mint két évtized sem volt elég ahhoz, hogy valódi bizalom alakuljon ki az Egyesült Királyságot támogató protestánsok és a függetlenséget vagy inkább az Írországhoz való csatlakozást kívánó republikánus katolikusok között.

Németh András Világ

Újra a háború küszöbére jutott Ukrajna és Oroszország

Régóta nem tapasztalt feszültség alakult ki Ukrajna és Oroszország határán: ismét gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerőket és a Moszkva-párti szakadárokat elválasztó frontvonalon, a határ orosz oldalán pedig az orosz hadsereg egyre több katonát von össze. A helyzetet súlyosbítja, hogy Ukrajna a NATO-val közös hadgyakorlatra készül, ami igencsak nyugtalanítja Moszkvát.

Németh András HVG Hetilap

Krumplik és fejek

Tovább mélyíti barátságát a rokonnak vélt türk népekkel Orbán Viktor, aki azzal pótolta a testület Kazahsztánba tervezett, de a koronavírus-járvány miatt online megtartott csúcstalálkozóját, hogy személyesen meglátogatta Üzbegisztánt.  

Németh András HVG Hetilap

Hűtőszekrény fordítva

Magyarországon is terjednek a hőszivattyús fűtési és hűtési megoldások, a környezetkímélő módszerrel hosszabb távon jelentős megtakarítás érhető el. Sokaknak kedvét szegheti, hogy a kezdeti beruházás meglehetősen drága.

Németh András HVG Hetilap

Hajsza közben

Minden legyártott koronavírus elleni vakcina gazdára talál, mert valóságos harc folyik értük, a több helyen fenntartással kezelt AstraZenecáért éppúgy, mint az orosz vagy a kínai oltóanyagért.

Németh András Világ

Putyin barátkozik Kínával, de közben joggal fél tőle

Az Oroszország és Kína elleni nyugati szankciók ismét közelebb hozták egymáshoz Pekinget és Moszkvát, ám a nagy barátságról szóló nyilatkozatok ellenére a két ország továbbra is bizalmatlanul néz egymásra. Oroszország és Kína számtalan területen verseng egymással, és nem múlnak azok az orosz félelmek sem, amelyek szerint a kínaiak szívesen visszavennék az elvesztett szibériai területeket.

Németh András Világ

150 év sem volt elég minden fejlesztésre, jó időre bedugulhat a Szuezi-csatorna a szerdai baleset után

Ismét beigazolta az élet, hogy működnek Murphy törvényei: a tajvani Ever Given (Evergreen) nevű óriási konténerszállítót a Szuezi-csatorna azon szakaszán állította keresztbe egy szokatlanul erős széllökés, ahol csak „egy sávon”, azaz felváltva közlekedhetnek az észak, illetve dél felé haladó hajók. A 400 méter hosszú és hatvan méter széles vízijármű megfeneklett, a világ egyik legfontosabb víziútján megállt a forgalom, az olajár pedig megindult felfelé.

Németh András HVG Hetilap

Tartós hullám

Egymás után negyedik parlamenti választását nyerte meg Mark Rutte holland kormányfő pártja, és megerősödött koalíciós partnere, a D66 is. Hollandia aktívabb szerepet játszhat az EU-ban.

Németh András Világ

A gyermekek szenvedik meg a legjobban a tíz éve tartó szíriai polgárháborút

Közel félmillió ember halt meg és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a tíz éve kitört szíriai polgárháború miatt. A harcok folytatódnak, emiatt egy egész generáció veszhet el: több mint kétmillió gyermek nem járhat iskolába évek óta, százezrek menekültek el, több mint tízezren vesztették életüket a harcok és a nélkülözések miatt.

1 2 3 4 5 6 7
28