Németh András
Szerzőnk

Németh András

Németh András Világ

Kezd több mint kellemetlenné válni a koronavírus a hadseregek számára

Kevés olyan hely van, ahol gyorsabban terjedhetnek a járványok, mint a hadseregekben: a katonák a laktanyákban és a támaszpontokon összezárva élnek, egymás mellett ülnek a harckocsikban és a repülőkben, s nem tarthatják be a másfél méteres távolságot, miközben az ellenség tüzel rájuk. A harckészültséget az is csökkenti, hogy a katonáknak egyre több országban kell segíteniük a polgári hatóságokat.

Németh András Világ

Hiába a kijárási tilalom, India retteghet a koronavírus-járványtól

Bár Indiában eddig csak alig több mint ötszáz koronavírus-fertőzést regisztráltak és tízen haltak meg a kór következtében, a kormány közel teljes, három hétig tartó kijárási tilalmat rendelt el. Az intézkedés előrelátásról és félelemről tanúskodik, s mindkettőnek van alapja: az 1,3 milliárd lakosú ország egyáltalán nincs felkészülve a járvány kezelésére.

Németh András hvg360

Már csak a korona hiányzik Putyin fejére

Egykori KGB-ügynöktől elvárható ügyességgel keveri a kártyákat Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki a napokban elfogadott alkotmánymódosítások értelmében akár 2036-ig is hivatalban maradhat. Már ha akar, sokan ugyanis úgy vélik, még újabb meglepetések is várhatók.

Németh András Világ

Oroszországban alig van koronavírusos – vagy mégis?

Oroszországban – legalábbis a hivatalos adatok szerint – csupán közel százötven embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, s még egy emberéletet sem követelt a világjárvány. Ahogy a világ legnagyobb országában általában lenni szokott, senki sem hiszi el a számokat. A különbség a bürokrácia útvesztőiben tűnik el.

Németh András Világ

Március végére dőlhet el, hogy megússza-e Magyarország a koronavírus-járványt

Az új koronavírus által terjesztett járványos betegség, a Covid-19 általában 3-5 héttel az első megbetegedés után szabadul el az érintett országokban. Az első hetekben általában alacsony az esetszám, s naponta egy-két új megbetegedést tapasztalnak. Ezt követően viszont jellemzően drámaian beindul a járvány és a „duplázós napok” sem ritkák. A terjedés azonban mégsem fátumszerű, a Kína szomszédságában lévő Tajvanon például jelenleg is csak ötvennél tart a betegek száma. A korlátozó intézkedéseknek mindenképpen van értelme, a fő cél az, hogy a betegek ne egy hullámban árasszák el a rendelőket és kórházakat, és ezzel ne terheljék túl az egészségügyi rendszert.

Németh András Világ

Putyin elintézte magának, hogy még jó sokáig hivatalban maradjon

A duma, az orosz parlament alsóháza megszavazta az orosz alkotmány módosításáról szóló törvénycsomagot, majd úgy ítélte meg, hogy a változtatás annyira jelentős, hogy újra kell kezdeni az államfő, Vlagyimir Putyin mandátumainak a számolását. Így a politikus még két hatéves ciklust is eltölthet a Kremlben, miután 2024-ben lejár a mostani mandátum.

Németh András Gazdaság

Trump, a koronavírus és a központi bankok mozgatják a piacokat

A koronavírus-járvány következményeit egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, ám az a valószínű hogy annak nem lesznek tartós gazdasági következményei, mert a kínai hatóságok készek támogatni a gazdaságot – véli Andrea Iannelli, a Fidelity International nemzetközi alapkezelő fix kamatozású értékpapírokkal foglalkozó üzletágának befektetési igazgatója.

Németh András Világ

Miért pont Irán a második legveszélyesebb koronavírus-gócpont?

Iráni állampolgárok a Magyarországon elsőként regisztrált, koronavírussal fertőzött betegek. Az eredetileg Kínából kiindult kórt Iránból már több más országba is tovább vitték, egyebek mellett Afganisztánban, Katarban, Kuvaitban, valamint USA-ban és Kanadában találtak beteg irániakat. Nem véletlen, hogy éppen Iránból terjed gyorsan a kór: miközben a perzsa államban működő diktatúra akadályozza az információáramlást és rontja az intézmények hatékonyágát, a nemzetközi utak metszéspontjában lévő országban súlyos gondokkal küszködik az egészségügy. Egy kint élő magyar szerint a hétköznapok igencsak megváltoztak.

Németh András HVG Hetilap

Török áfium

A szíriai kormányerők ellen offenzívát kezdett Törökország, és azzal próbál nagyobb támogatást kizsarolni az EU-tól és a NATO-tól, hogy bejelentette: kiengedi az unióba tartó menekülteket.

1 2 3 4 5 6 7
17