Gyükeri Mercédesz

Gyükeri Mercédesz

Hogyan ne haljunk bele a gombapaprikásba: jótanácsok kezdő gyűjtőknek és gyakorló fogyasztóknak

Az őszi esők nagyon gazdag gombatermést hoztak a magyarországi erdőkben, boldog-boldogtalan szedi is fel a termőtesteket. Van azonban néhány dolog, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a gombafogyasztásból ne legyen tragédia. Miért ne higgyünk a gombafelismerő appoknak? Mire ügyeljünk, ha az út szélén veszünk gombát? Miről lehet felismerni a gyilkos galócát?


„Elég furán nézett volna ki Beetlejuice a kezében egy Fantával, nem?”

A halloween az az ünnep, aminek sokan még a létezését is vitatják Magyarországon, miközben egyre több embert ez nem érdekel: töklámpást faragnak, jelmezeket vesznek fel és buliznak ilyenkor. A Coca-Cola pedig nem lenne a világ egyik legnagyobb globális márkája, ha nem próbálná kivenni a részét ebből a buliból. Ha kell, ehhez egy filmet is bevetnek, amiben még csak meg sem jelennek. Erről az együttműködésről beszélgettünk Ibrahim Khannal, a világcég Fantáért felelős alelnökével.




Van élet a fapadosokon túl: Európa Amazonasa és hipermodern múzeum az erdő közepén

A Balaton túl drága, az Adrián túl sokan vannak, a fapadosok túl sokat késnek, és egyáltalán: nyáron túl meleg van. Véget nem érő problémahalmazzá változott az elmúlt időszakban a turizmus, amiről mi is tehetünk. Most induló sorozatunkban alternatívákat kínálunk a megszokott nyaralások helyett, Magyarországról könnyen elérhető helyeket, ahol akár egy hétvége alatt, kevesebb stresszel ugyanannyi élményt tudunk gyűjteni. Először Szlavónia kevéssé ismert helyeit jártuk be.




Megpróbálkoztunk a lehetetlennel, ami csak Schwarzeneggernek sikerült: elkészíteni a világ kedvenc instant kajáját

Nincs híresebb gyorsétel az instant rámennél, amelyből évente 120 milliárd adag fogy. A szárított tésztatömbök Japánból hódították meg a világot, így Magyarországot is, titkuk az, hogy az előkezelésnek hála pofon egyszerűen meleg ételt lehet varázsolni belőlük – cserében jóval drágább bármilyen más tésztánál. Vajon az elkészítése megy otthon is? Konyhai kísérletezésünk második részében a tésztagubanc reprodukálásával próbálkoztunk.



Miért imádjuk ennyire a vegetát? És tudunk ugyanolyat készíteni otthon?

Nincs még egy olyan imádott és gyűlölt fűszere a magyar konyhának, mint az ételízesítő, vagy, mondjuk ki, a vegeta. Nemrég még nem létezett konyha nélküle, elsöprő sikere egyszerre új és mégis otthonos ízének tudható be. Zöldséget viszont sokkal kevesebbet tartalmaz, mint azt várnánk. Tudunk ezen javítani otthon? Megpróbálkoztunk a lehetetlennel.