szerző:
hvg.hu

Módosult tudatállapot figyelhető meg a női agyban orgazmus során, és ez a tudatállapot igen erős fájdalomcsillapító hatással bír. A legújabb kutatási eredményekről a New Scientist is beszámolt.

Kissé szokatlan kutatásra szánta el magát a Rutgers Egyetem kutatója, Barry Komisaruk, aki arra vette rá a vizsgálatban részt vevő nőket, hogy maszturbáljanak, miközben ő fMRI-készülékkel megpróbál belelátni az agyukba. (A vizsgálat során készült képeket itt megnézheti).

Barry Komisaruk amúgy már huszonöt éve foglalkozik a női orgazmus kutatásával. A vizsgálatok során rájött arra, hogy a női nemi szervből szeretkezés vagy maszturbáció (vagy akár a fantáziálással elért örömszerzés) során többféle "útvonalon" szállítódnak az ingerek az agyba, és ezek mind közreműködnek az orgazmus kialakulásában. Ahogy az is világossá vált, a nő ilyenkor egy módosult tudatállapotba kerül, s ez a felfedezés a fájdalomcsillapítás területén is hasznos lehet.

©

A kutató úgy találta, hogy amikor a nők elérik a csúcspontot, a prefrontális kérgek – amelyekről úgy gondolják, hogy ez szabályozza a "végrehajtó funkciót", így például a döntéshozatalt is – fokozott aktivitást mutattak. De nem a prefrontális kéreg az egyetlen része az agynak, amely aktív ilyenkor. Az agy mintegy 30 területén észleltek aktivitást, olyan részeken is például, amelyek a tapintással, memóriával, jutalmazással és a fájdalommal állnak kapcsolatban. Ugyanezeket a területeket aktiválták a fantáziaképek, azaz az elképzelt érintések is, csak enyhébb mértékben. Az egyedüli kivétel a prefrontális kéreg volt, amely pont az elképzelt szituációban lett aktívabb. A szakember szerint ez a fantáziálással vagy a saját kényeztetésünket szolgáló úgynevezett top-down – azaz az agyból kiinduló – szabályozással állhat kapcsolatban.

A cikk megemlíti, hogy érdekes módon, egy másik tanulmány – a holland Groningen Egyetem munkatársai által végzett kutatás –, amely szintén az orgazmust vizsgálta funkcionális MRI-készülékkel, csökkent aktivitást mutatott a prefrontális kéregben. Jogosan vetődik tehát fel a kérdés, mi lehet a magyarázat az eltérő eredményekre. Valószínűleg az – ahogy a cikk is megállapítja –, hogy az orgazmus elérésének különböző módjait vizsgálta a két csapat. Míg Komisaruk alanyai maszturbációval, vagy ha úgy tetszik önstimulációval érték el a kívánt állapotot, addig a holland kutatók vizsgálati alanyait partnereik juttatták el a gyönyörökig. Egy partner mellett pedig könnyebben ki lehet kapcsolni a kontrollt, és elérni az orgazmust.

Egy korábbi infografika is érdekes, a fentieknek ellentmondó információkat foglal azonban össze a női orgazmusról. Ebből többek között az is kiderült, hogy a tengerentúli nők 10-15 százaléka még sohasem élt át orgazmust, míg 33-50 százalékuk saját megítélésük szerint ritkán – derül ki az összeállításból. De az is világossá vált, hogy míg társukkal átlagosan 10-20 perc alatt jutnak el a csúcsra, ugyanez egyedül hozzávetőlegesen 4 perc alatt sikerül. Tehát ez a statisztika nem igazolja, hogy a partner jelenléte megkönnyítené az orgazmust.

hvg.hu Shake

Nyolc női orgazmus egymás után - videó

Egy óvszergyártó a női kéj hangjaival próbálja népszerűsíteni termékét Kínában, képet természetesen nem mellékeltek, hiszen akkor már pornográfia lenne. És így?

hvg.hu Plázs

Infografika a női orgazmusról

Milyen mértékben vannak tisztában a nők saját testükkel? Melyek a női test legérzékenyebb pontjai? Többek közt ezeket a kérdéseket válaszolja meg a témakört körbejáró izgalmas infografika.

Shake

Akar ön 40 ezer forintot az orgazmusáért? - videó

A közösségi oldalak egy része teljesen ingyenes minden résztvevő számára, akadnak azonban olyan szolgáltatások, amelyekért fizetni kell, illetve pénzt lehet kapni. Természetesen szexről van szó, bár egészen más formában, mint elsőre gondolnánk.