Tetszett a cikk?

Egy prágai jogászt, aki egy internetes fórumon – állítólag alaptalanul – megvádolt egy helyi politikust, százötven óra közmunkára ítéltek. Az elítélt elutasította a büntetést, amit teljesen jogtalannak tart, a cseh internetezők és jogvédők körében pedig fellángolt a vita: mi a tény, mi a vélemény és mennyiben sérti a drákói szabályozás a szólásszabadságot?

"Alkotmányos jogaimmal élni fogok, és elmegyek a legfelsőbb fórumokig. S ha nem találok megértést, akkor Strassbourghoz fordulok. Meggyőződésem, hogy igen szép összegű kárpótlásra számíthatok" - fakadt ki a prágai Petr Partyk jogász azt követően, hogy a városi fellebviteli bíróság enyhített a kerületi bíróság korábbi döntésén, s a kétszáz óra közmunkát a minap százötven órára változtatta. A férfinak azért kell bűnhődnie, mert az interneten közzétett véleményével a bíróság szerint alaptalanul megvádolt egy köztisztviselőt.
Az eset még három éve történt. Petr Partyk 2000-ben egy internetes fórumon elolvasta a prágai 7. kerület polgármesterének, Jíri Chournak a dicsekvő nyilatkozatát, melyben a köztisztviselő azt fejtegette, hogy hivatala milyen jól oldotta meg a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank prágai ülésekor lezajlott ellentüntetések miatt felvetődött gondokat. Partyk akkoriban egy olyan 7. kerületi bérházban lakott, amely egy idő óta tető nélkül állt. Az áldatlan állapot hátterében a polgármester és a műemlékvédelmi hivatal állt: noha az utóbbi az építkezés leállítását követelte, Chour úgy döntött, megengedi a beruházóknak a munkálatok befejezését. Az internetes fórumon Partyk megírta, hogy a polgármester az mondta, "ő meg tudja kerülni a műemlékvédelmi hivatalt". A jogász ehhez még hozzátette, hogy "Chour csak a saját anyagi érdekeit nézi". A polgármester olyannyira felháborodott az általa alaptalan vádnak minősített hozzászóláson, hogy az ügyet a kerületi bíróság elé vitte, rágalmazással vádolva az internetezőt. A bíróság tavaly ősszel végül a polgármesternek adott igazat, s Partykot kétszáz óra közmunkára ítélte. Az ügyben eljáró bíró szerint Partyk állításai alaptalanok, bár az ellenkezõjüket sem lehet bebizonyítani.
A Partyk fellebbezése nyomán nemrégiben csökkentett bírósági ítélettel sem zárult le az ügy, mert a jogász a fellebbviteli bíróság döntését is elutasította. Ha tovább makacskodik, akár 75 napos szabadságvesztéssel is jutalmazhatják, amiért nem veszi tudomásul a bíróság döntését. Az ügy éles vitákat váltott ki az internetezők körében is, mivel Csehországban ez az első eset, hogy a világhálón nyilvánosságra hozott véleményéért büntetnek meg valakit. Többen úgy vélik, a cseh büntetőtörvénykönyvből teljesen törölni kellene a "rágalmazás" kategóriáját, hogy ehhez hasonló, a szabad véleménynyilvánítást sokak szerint brutálisan sértő ítéletek ne születhessenek. A Partyk-ügy apropóján fellángolt vita igen aktuális, a törvénymódosítás kérdése ugyanis jövőre a cseh parlament elé kerül. A jogvédő szervezetek szerint lenne mit módosítani a törvényen: Csehországban vezető politikusok és köztisztviselők a rendszerváltás követően rágalmazás címén számtalan alkalommal fordultak a bírósághoz. Néhány politikus a kétségkívül szigorú szabályozást arra használja, hogy elhallgattassa kritikusait, bírálóit - vélik a jogvédők. A legdurvább esetként Frantisek Zamencnik, a Nove Bruntalsko egykori főszerkesztője ügyét említik: őt 2001-ben hat hónapos szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amiért egy újságírót és egy politikust rágalmazott meg. A legtöbb rágalmazási perben azonban pénzbírságot vagy felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság, így ezek - Zamencnik perével ellentétben - nem váltottak ki nemzetközi visszhangot.
Magyarországon az Alkotmánybíróság 1994. június 24-én döntött arról, hogy megsemmisíti a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 232. paragrafusát, amely hatóság vagy hivatalos személy megsértése miatt szigorúbban rendelte büntetni a nevezettek becsületének csorbítására alkalmas tény állítását, híresztelését, mintha ugyanezeket a cselekedeteket magánszemélyekkel szemben követték el. Ráadásul - ahogy arra Molnár Péter jogász egyik tanulmányában rávilágít - az ominózus paragrafus ugyanígy büntetni rendelte azt, "aki a hatóság vagy hivatalos személy működésével kapcsolatban a hivatalos személy becsületének vagy a hatóságot képviselő hivatalos személy megsértésén keresztül a hatóság becsületének csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy ilyen cselekményt követ el". A már eltörölt jogszabály tehát egy kalap alá vette a becsület csorbítására alkalmas tényeket nem tartalmazó éles bírálatokat az ilyen tényeket tartalmazó kijelentésekkel; azóta Magyarországon az ilyen típusú vétségek miatt csupán magánindítvány benyújtásával lehet rágalmazás vagy becsületsértés címén büntetőeljárást kezdeményezni. Molnár Péter a hvg.hu-nak ugyanakkor hangsúlyozta: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata szerint a politikai élet szereplőinek a személyüket, emberi méltóságukat ért támadások során többet kell tudni elviselniük, mint a magánszemélyeknek. Így a "szókimondó" Partyknak ha Prágában nem is, Strasbourgban még vannak esélyei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!