Tetszett a cikk?

Hogyan hat majd a globális felmelegedés Földünk növény- és állatvilágára? Erre a kérdésre keresi a választ Bill Hare, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója, aki a klímaváltozás apokaliptikus vízióját vázolta fel.

Az 1750-es évek, azaz az ipari forradalom kezdete óta az éves átlaghőmérséklet 0,7 Celsius fokkal emelkedett, s a következő negyedszázadban további 0,3 fokos emelkedés várható. Ennek hatására némely országban csökken a termés, s hiány mutatkozhat majd ivóvízben is.

Amikor az éves átlaghőmérséklet még egy fokkal emelkedik, ami a jövő évszázad közepére tehető, a felmelegedés még nagyobb sebességre kapcsol. Következményeként gyorsabb ütemben olvad majd az Északi és Déli sarkot borító jégpáncél. A folyamat lényegesen szűkíti a jegesmedvék és rozmárok életterét, ami létszámukra is visszahat. A felmelegedés nem marad következmények nélkül a melegégövi élővilágra sem, ahol például végveszélybe kerülnek a korallzátonyok lakói.

A Földközi-tenger térségében gyakoribbá válnak az erdőtüzek, ami számos rovarfajta eltűnéséhez vezet. Észak-Amerika folyóinak felmelegedése a pisztráng és lazac tömeges pusztulásához vezet. Dél-Afrikában, Ausztráliában és a hegyvidékeken sokféle virág tűnik majd el, Kínában pedig kiszáradnak a lomberdők. Növekszik az ivóvízhiány, s akár másfél milliárd ember is éhen hallhat.

A következő évszázad elejére az átlagos hőmérséklet már három fokkal haladja meg az 1750-es évek értékét. A tudósok szerint teljesen eltűnnek az Amazon-vidéki trópusi erdők, Ausztrália, Új-Zéland és Európa magashegyvidéki növényzete, s kihalnak a korallzátonyok is. Az éhínség akár 5,5 milliárd életet követelhet. Jelenleg a Föld lakossága 6,5 milliárdra tehető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Sivatagi klíma köszönthet be Magyarországon

Módosulnak az évszakok Magyarországon a klímaváltozás hatására, nyáron kevesebb, télen pedig az eddiginél több csapadék várható - jósolják a hazai kutatók. A megállíthatatlan globális felmelegedésnek gazdasági hatásai is vannak, főképp az energiafogyasztás és az egészségügyi ellátás terén. A következő 50 éven belül akár több mint 11°C-kal is emelkedhet Földünk átlaghőmérséklete.

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

Robert De Niróval készít Forma-1-es filmet a Netflix

Robert De Niróval készít Forma-1-es filmet a Netflix