szerző:
hvg.hu

Európai és amerikai tudósok azt állítják, először sikerült megörökíteniük egy a naprendszeren kívül található bolygót közvetlen fényképen.

A vörös folt a 2M1207b
Az European Southern Observatory kutatócsoport a 2M1207b jelzésű égitestet fotózta le. A Jupiternél ötször nagyobb bolygó kétszer akkora távolságban kering naprendszerének központi csillagától mint a Neptun a Naptól.

A 2M1207b kétszáz fényévnyire tőlünk a Hidra csillagképben található. A csillagászok már egy ideje versengenek egymással, hogy ki kapja először lencsevégre az exobolygót. Végül az ESO csoport járt sikerrel, amikor a tavalyi év szeptemberében publikáltak egy fényképet az égitestről.

Ekkor azonban a szakma még szkeptikusan fordult az új jövevény felé, ugyanis kétségek merültek fel azt illetően, hogy a bolygó valóban kering a csillag körül. Azonban a chilei Very Large Telescope (Nagyon Nagy Teleszkóp) segítségével sikerült bizonyítani, hogy a két égitest együtt mozog.

„Az új képek már elég meggyőzőek” – nyilatkozta a BBC-nek Gael Chauvin az ESO csoport egyik munkatársa. „Ez valóban egy bolygó, méghozzá az első bolygó, amelyet a naprendszeren kívül megörökítettek.

A jelenleg elérhető technikai berendezések nagyon megnehezítik az exobolygók észrevételét, ennél már csak egy tiszta, éles felvétel készítése bonyolultabb feladat.

A szakemberek jelenleg mintegy 130 feltételezett exobolygót tartanak nyilván, ezek létezését eleddig csupán indirekt módszerekkel sikerült igazolni. Ilyen esetekben a csillagok tulajdonságainak változását figyelik – fényerő, mozgás iránya – amelyeket csak bolygó(k) jelenlétével lehet magyarázni.

Az ESO csoport által bemért bolygó a 2M1207A jelzésű csillag körül kering. A nagyobbik égitest egy úgynevezett barna törpe, vagy „bukott csillag”, amelynek hidrogén és héliumtartalma olyan alacsony, hogy nem indul meg benne az a fajta maghasadás mint például a Napban.

Amikor a 2M1207b-t felfedezték a technika még nem tette lehetővé, hogy hitelt érdemlően igazolják, hogy a vörös folt nem egy távolabb lévő objektum, például egy szokatlan galaxis vagy egy úgynevezett hideg csillag.

Az új megfigyelések azonban bizonyítják, hogy a két égitest egymással összhangban mozog, amely gravitációs kapcsolatot feltételez a kettő között

„A két objektum – az óriásbolygó és a fiatal barna törpe – együtt mozognak, ezt egy éves megfigyeléseink is alátámasztják” nyilatkozta Benjamin Zuckerman, a University of California Los Angeles (UCLA) csillagász-fizikus professzora. „Az új képek alátámasztják 2004-es felfedezésünket.”

„A felfedezésünk az első lépés a modern asztrofizika egyik szent gráljának megleléséhez” – tette hozzá Anne-Marie Lagrange, a francie Grenoble Observatory kutatócsoportjának egyik tagja. „Ez pedig az óriási méretű, Föld-típusú bolygók fizikai és vegyi struktúrájának feltérképezése.”

„A 2M1207-es rendszer szokatlan tulajdonságai valószínűvé teszik, hogy az óriásbolygóból nem alakultak ki további égitestek, ellentétben a mi naprendszerünkkel” – magyarázta Dr. Chauvin. „Ehelyett a mi napunkhoz hasonló módon alakulhatott ki, egy hatalmas gáz és porfelhő gravitációs összeomlását követően.”

Ennek következményeként számos szakértő fog amellett állást foglalni, hogy a 2M1207b valószínűleg nem is egy bolygó.

„Ezt az objektumot bolygónak nevezni, nagyban függ attól, hogy mit tekintünk a bolygó definíciójának” – magyarázta az Associated Press-nek adott interjújában Lynne Hillenbrand a California Institute of Technology csillagász docense. „A szakértők között több tábor van, akiknek eltér a véleménye ebben a kérdésben.”

Természetesen a csillagászok valójában egy sziklás, Föld-típusú bolygót szeretnének lencsevégre kapni, amely egy másik csillag körül kering. Erre azonban várni kell, a szuperteleszkópok következő generációjának megjelenéséig, amelyek akár ilyen távoli, alig észlelhető égitesteket is fel tudnak deríteni. Az új felfedezés azonban addig is az első lefényképezett exobolygó címével büszkélkedhet, amelyről az Astronomy and Astrophysics című szaklapban jelent meg bővebb beszámoló.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Naprendszeren kívüli bolygó fényképét mutatták be

Jénai és hamburgi csillagászok naprendszeren kívüli bolygó első fényképét tették közzé hétfőn; a kép a 400 fényévnyi távolságra lévő, GQ Lupiként emlegetett csillag bolygóját mutatja fénypontként a Farkas (Lupus) csillagképben.

MTI Tech

2004 a bolygókutatás dicsőséges éve

Az idei esztendő a bolygókutatás dicsőséges éveként vonul be a történelembe. Január óta két amerikai önjáró laboratórium járja a Mars felszínét, július elsején pedig Szaturnusz körüli pályára állt a Cassini amerikai űrszonda. A Szaturnusznál az igazán izgalmas kalandok még csak most kezdődnek.

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

Régóta várt erre a hírre az Apple

Régóta várt erre a hírre az Apple

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Marabu FékNyúz: az igazi ellenzék

Marabu FékNyúz: az igazi ellenzék

Olasz meghívója szétszelfizte magát Orbánnal és Novák Katalinnal

Olasz meghívója szétszelfizte magát Orbánnal és Novák Katalinnal

Hamis szemétkupaccal próbálták lejáratni az ausztrál klímatüntetőket

Hamis szemétkupaccal próbálták lejáratni az ausztrál klímatüntetőket