szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A válás, vagy a szerelmi bánat nem csak érzelmileg viseli meg az embert, hanem testileg is érezhető, sőt akár halálos is lehet.

A szerelmi bánat hatása
a kokainéra hasonlít
© sxc.hu
Német kutatók szerint veszélyesebb, mint a krónikus stressz, mert itt egy percnyi szünet sincs. Az olyan hormonok, mint a cortisol, vagy az adrenalin beteges szintre emelkednek, a szívnek ritmuszavarai támadnak, a vérnyomás emelkedik, az immunrendszer nem védekezik tökéletesen, és betegséget keltő kórokozókat enged be, amelyek megtámadják a legyengült testet. A diagnózis: szerelmi bánat - írja a Die Welt című német lap online változata.
 
A kutatók 2005 februárja óta foglalkoznak a jelenséggel, amelyet "megtört szív" szindrómának is neveznek. Az igen magas adrenalin szint károsítja a szívet, sőt meg is állíthatja - írja Ilan Wittstein a New England Journal of Medicine-ben.
 
A kutató szerint az elkeseredett emberek, ha meglátják egykori partnerük fényképét, olyan állapotba kerülnek, mintha kokaint szippantottak volna, ezt agyszkenner-kísérletekkel is bizonyították.
 
A németországi Tübingen egyetemén egy kutatócsoport azt állapította meg, hogy az elhagyott nőknél a válás a szó legszorosabb értelmében nyomot hagyott az agyban, megváltoztatta az agy szövetét, hasonlóan ahhoz, ahogy a depresszió teszi. Az agy bizonyos részei, amelyek normális körülmények között aktívak, ebben az esetben nem működtek. Nem működött például az úgynevezett mandulamag, amely érzéseket és motivációkat irányít.
 
Gerti Senger bécsi pszichológus 30 férfit és 30 nőt vizsgált meg, akiknek szerelmi bánatuk volt, és ebből a vizsgálatból írt disszertációt. Szerinte öt fázisa van a válási folyamatnak, és a férfiak ugyanúgy szenvednek, mint a nők, csak éppen eltérő időben.
 
A nők szenvedése már a kapcsolat befejeződése előtt megkezdődik, s általában ők azok, akik véget vetnek a kapcsolatnak - írja a pszichológus. A legnagyobb különbség abban van, hogy ki akar a dologról beszélni. Míg a nők 93 százaléka megnyílik, a férfiaknak kevesebb, mint harmada hajlandó megosztani valakivel a szerelmi bánatot.
 
Egy olasz felmérés, amelyet 1000 fős minta alapján készítettek, azt kérdezte, hogy "volt - e már beteg szerelmi bánattól"? A férfiak több mint harmada válaszolt igennel, míg a nők közül csak minden ötödik mondta azt, hogy belebetegedett a szerelembe - írja a Die Welt online beszámolójában.
Gazdaság

Hódít a „vállalati szerelem”

Ahogy az már többször előfordult az üzleti életben, Európa követi Amerika példáját. Most az M&A (vállalati fúzió és felvásárlási) láz terjedt át az újhazából az öreg kontinensre. Európában a határokon átívelő egyesülések összvolumene az idei első negyedévben megháromszorozódott a tavalyi első negyedévhez képest, és ezzel 75 milliárd dollárra nőtt – írja az Economist.

hvg.hu Tech

Az igaz szerelem egy év után elmúlik

Olasz tudósok szerint az intenzív érzelmekkel és romantikával járó nagy szerelmek időtartama valamivel több, mint egyetlen esztendő.