szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyobb a magyarok "ökológiai lábnyoma" a fenntartható fejlődés alapján nekik járónál, és a nyugat-európai országoké még nagyobb - mutatható ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentéséből.

Az ökológiai lábnyom a természethasználat szintjét jelző mutató, és a javak előállításához, azaz a fogyasztás biztosításához szükséges földterületek méretét jelzi népességarányosan. A mutatót bevezető WWF az ökológiai lábnyom kiszámításához az embereknek mindazt az energia- és nyersanyagigényét veszi figyelembe, amely a közlekedésüktől a ruházkodásukon át a táplálkozásukig szükséges.

Környezetszennyezés. Rátettük a mancsunkat
© AP
A lehetségesnél látszólag nagyobb természethasználatra úgy van lehetőség, hogy a WWF számításában a most felhasznált, de a régmúltban keletkezett fosszilis energiahordozókat is figyelembe veszi, és területnagyságra vetíti. Az ökológiai lábnyom egyre fenntarthatatlanabb szintjét jelzi, hogy míg a 2006-os érték már 25 százalékkal haladta meg a kritikus szintet, addig 2001-ben még "csak" 21 százalékkal.

A kommunikációs vezető megjegyezte, hogy a kritikusnak tekintett 1,8 hektáros szint a fenntarthatóság szempontjából csak az elméleti felső határt jelenti. A gyakorlatban a Föld hosszú távon csak ennél alacsonyabb természeti terhelést képes elviselni. Ha az emberiség ökológiai lábnyoma tartósan magas marad, a bolygó éghajlata instabillá válik, és visszafordíthatatlan irányban változnak meg a földi élethez szükséges alapvető feltételek.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az átlagos ökológiai lábnyom 1986-ban "találkozott" utoljára a bolygó biológiailag aktív területnagyságával, azaz akkor volt még fenntartható méretű. A Természetvédelmi Világalap 150 országot vont be az öko-lábnyom vizsgálatába, ezek közül Magyarországé a 32. legkedvezőtlenebb mutató. Nem ad okot örömre, hogy a régió országai közül a magyarok mutatójánál csak az 5,5 hektáros öko-lábnyomú osztrákok és az 5,2 hektáros mutatójú csehek állnak kedvezőtlenebbül, a többi országban élők mind fenntarthatóbb szinten fogyasztanak. A lista legrosszabb helyét a fosszilis energiahordozó-felhasználásban és a környezet beépítésében "élen járó" Egyesült Arab Emírségek lakosai foglalják el 11,8 hektárral.

Őket közvetlenül az ugyancsak az energiapazarlásról híres amerikaiak 9,6 hektárja követi. Ezeknek az országoknak a mutatója azt jelenti, hogy ha a világ minden lakosa annyit fogyasztana, mint az arabok és az amerikaiak, akkor hosszú távon több mint négyszer-ötször több földre lenne szükség a Földön. Csáki Roland érdekességként említette, hogy a harmadik legrosszabb helyet foglalják el a más megközelítésekben a fenntartható fejlődés éllovasaként emlegetett finnek 7,7 hektárral. A kedvezőtlen besorolás okai a hideg tél miatt fűtésre elhasznált fosszilis energiahordozók és a kivágott erdők.

A lista utolsó helyeit fejlődő országok foglalják el. Afganisztánban az emberek ökológiai lábnyoma 0,1 hektár, Szomáliában 0,4, Bangladesben pedig 0,6. Ezekben az országokban főként a legeltetésből és az erdőhasználatból adódik az öko-lábnyom. A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet arra, hogy Kína és India ugyan jelenleg a sor vége felé helyezkedik el 1,8 hektárnál kisebb ökológiai lábnyommal, de egyre gyorsuló ütemben növekvő népességük, illetve gazdaságuk hatására a közeljövőben beérhetik Magyarországét.

Az egyéni ökológiai lábnyomát bárki percek alapján kiszámíthatja az interneten több weboldalon. A saját öko-lábnyom felbecsléséhez támpontként szolgálhat, hogy évente 4,5 hektáros ökológiai lábnyomot hagy az a budapesti, 90 négyzetméteres lakásban negyedmagával élő fiatal, aki főként tömegközlekedést és biciklit használ, repülővel évente legfeljebb 3 órát utazik, továbbá majdnem minden nap húst eszik és átlagos mennyiségű hulladékot termel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Tech

Kilenc tipp, hogyan élhetünk környezetkímélően

Bolygónkat és környezetünket egyszerűbben óvhatjuk, mint gondolnánk. Egy kis odafigyeléssel nem csak a természetet védhetjük, de akár jelentős anyagi megtakarításra is lehetőségünk nyílik.

MTI Itthon

A környezetvédelmi bizottság támogatja Fodor Gábort

Alkalmasnak találta Fodor Gábort a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) vezetésére az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága, amelynek több ellenzéki képviselője is támogatóan szavazott a testület szerdai ülésén.

hvg.hu Világ

1,9 milliárd euró környezetvédelemre az EU-ban

Megállapodtak az Európai Parlament és az uniós intézmények képviselői a környezet és természetvédelemi programok közösségi finanszírozásáról, azaz a LIFE+ programról. Magyarországnak évi 5 millió jut majd.

hvg.hu Tech

Környezetvédelem: a közeljövő nagy üzlete

Napjaink híradásaiban egyre-másra tűnnek fel a klímaváltozásról és egyéb környezeti jelenségekkel kapcsolatos nyugtalanító hírek, miközben szemernyit sem csökken a bolygó fosszilis tüzelőanyag felhasználása, ráadásul helyenként a túlnépesedés káros következményei is kezdik éreztetni hatásaikat. A korábban háttérbe szorult környezetbarát technológiák előtt most megnyílt az út, s a zöld iparág szinte egyik napról a másikra vált korunk slágerszektorává. Az alábbiakban áttekintjük azokat a területeket, ahol az elkövetkezendő időkben érdemes lesz befektetni.

hvg.hu Tech

65 nagyvállalat ökológiai hatékonyságát vizsgálták

Ma hozták nyilvánosságra azt az Európai Unió által finanszírozott felmérést, amely 65 európai vállalat ökológiai teljesítményét értékeli. Az új megközelítés pénzpiaci szempontokat alkalmaz a vállalatok ökológiai teljesítményének minősítésére. „Egy vállalat csak akkor hoz létre értéket, ha a környezeti erőforrásokat hatékonyabban használja fel versenytársainál.”

Rekordszámú áldozat New York államban, 731 halott egy nap alatt

Rekordszámú áldozat New York államban, 731 halott egy nap alatt

1800-nál is több amerikai halt meg egy nap alatt a koronavírus miatt

1800-nál is több amerikai halt meg egy nap alatt a koronavírus miatt

Rendőrt hívnak Hollókőn a turistákra, ha elözönlik húsvétkor a települést

Rendőrt hívnak Hollókőn a turistákra, ha elözönlik húsvétkor a települést