szerző:
techline.hu

Mert hát olykor a gyerek is nekilát megörökíteni a természet...

Mert hát olykor a gyerek is nekilát megörökíteni a természet „szépségeit”, vagy csak néhány percre bekapcsolva marad a kamera és adott esetben a ház mozdulatlan fehér falát rögzíti. De persze még számtalan oka lehet annak, hogy szeretnénk a videóinkat megvágni (esetleg effektekkel, látványos, jelenetek közötti átmenetekkel színesíteni, zenei aláfestéssel, vagy akár narrációval, feliratokkal, stáblistával és főcímmel ellátni).
Ha a Windows XP SP2-es változatát használjuk, nem is kell a boltba szaladnunk ahhoz, hogy egy filmet megvágjunk. A Microsoft ugyanis integrált a rendszerébe egy remek videovágó szoftvert, amely tökéletes az otthoni felhasználásra.
A Windows Movie Maker használata nem különösebben nehéz, egy kis gyakorlással roppant látványos mozikat hozhatunk vele létre a felvételeinkből.

A Movie Maker felépítése
A program bal oldalán találjuk a Filmes műveletek panelt, amelyből gyorsan elérjük az összes fontos funkciót. Vagyis itt importálhatjuk a nyers filmet, megtekinthetjük a különböző effekteket, és ha végeztünk a munkával, innen exportálhatjuk a megvágott anyagot különböző formátumokba (CD-re, fájlba, webre, DV-kamerára stb.). Bár ezeket a lehetőségeket elérjük a program menüjéből is, a panel nagyon sokszor egyszerűbbé teszi a használatukat. Ha mégsem érezzük szükségét, bezárhatjuk a jobb felső sarkában található X-szel. Ha később mégis szükségünk lenne rá, előcsalogathatjuk a Feladatok gombra kattintva a program eszköztárán.
Az előbbi paneltől jobbra találjuk Gyűjteményünket, ahová az importált nyersanyagok (képek, videók, hangok) kerülnek. Innen dobhatjuk rá a fogd és vidd módszerrel a program alsó részén található Szerkesztőre a felhasználni kívánt anyagot.

Könnyen áttekinthető felület

A Szerkesztő
A Szerkesztőnek kétféle megjelenítési módja van. Az egyik a történet, a másik az idősor. A Történet áttekintés kényelmes, és a kezdők számára talán egyszerűbb is. Itt a jeleneteket és képeket egyszerűen bedobálhatjuk a szerkesztőbe, s látványos átmeneteket hozhatunk létre közöttük, ez gyors és egyszerű módszer.
Az Idősor valamivel nagyobb szabadságot ad ennél, de a használata elsősorban a haladóknak ajánlott. Itt a videosávra tehetjük a jeleneteket, képeket, majd tetszésünk szerint szabályozhatjuk a videók hosszát, kezdőpontját, illetve a képeknél meghatározhatjuk, mennyi ideig jelenjenek meg a képernyőn. Természetesen itt is alkalmazhatunk áttűnéseket, ráadásul azokat jobban testre szabhatjuk, mint a történet nézetnél.
Az idősorban ráadásul külön dolgozhatunk a videó saját hangsávjával és az utólag importált zenékkel, hangeffektekkel. Sőt, feliratozhatjuk is a filmünket. Mindent egybevetve, jobban járunk az idősor nézettel, ha profi végeredményre vágyunk.
A program jobb oldalán találunk egy előnézet ablakot, amelyben a jeleneteket, képeket vagy az éppen vágott anyagot tekinthetjük meg, attól függően, hogy éppen melyik van kijelölve. 
Nagyjából így épül fel a Movie Maker, nem lesz a használatával komoly gondunk.

1. lépés
Első lépésben a vágandó videókat kell valamilyen módon „bejuttatni" a programba. A legtöbb modern kamera USB vagy FireWire csatlakozással köthető a számítógéphez. Ezeket a Windows XP és a Windows Movie Maker is látja, a program elindítása után egyszerűen kattintsunk a Rögzítés videóeszközről lehetőségre a program bal oldalán található Filmes műveletek listában.
Ha a filmünk már a számítógépen van (esetleg DVD-re vagy memóriakártyára rögzítette a kameránk), a Videó importálása lehetőséget válasszuk ugyan ebben a listában. Ekkor meg kell adnunk a fájl nevét, a Movie Maker pedig szépen importálja azt a számára feldolgozható formátumba.
Egy hosszabb film esetén az importálás percekig is eltarthat - a program átkonvertálja azt a munkához szükséges formátumra -, kárpótlásul viszont automatikusan jelenetekre bontja a filmet.

Importáljunk!

Ha a Képek importálása lehetőséget választjuk, a filmek mellé fotókat is beolvashatunk a programba. Ezekből később slideshowt készíthetünk, ráadásul egészen látványosan, néhány kattintással.
A felhasználni kívánt hangok és zenék importálásáról se feledkezzünk meg,  hiszen a filmek fontos alkotóelemei a jól megválasztott aláfestő zenék (ugyebár nincs is romantikus jelenet filharmonikusok nélkül) és a hang-effektek. Minden importált anyag a Gyűjteménybe kerül, mindegyikről nézőképet kapunk, a hangfájlokba pedig belehallgathatunk, ha kétszer rájuk kattintunk.

Az importált filmek, zenék, képek

2. lépés
Bár a szerkesztősor Történet megjelenítési módja egyszerűbben használható, mi bátran váltsunk át az Idősor módra a szerkesztősor tetején. Sokkal hatékonyabban tudunk így dolgozni. A PageUp és PageDown gombokkal kicsinyíthetjük vagy nagyíthatjuk az idősort (pontosabban annak beosztását változtatjuk vele), így áttekinthetőbbé tehetjük. Ha az idősorra húzott jelenet végét „megfogjuk" az egérrel, megszabhatjuk a jelenet hosszát. Ez egy videórészlet esetében egyben vágást is jelent, vagyis ha balra mozgatjuk a jelenet jobb szélét, azzal automatikusan levágunk a jelenet végéből. Ezt természetesen a jelenet elejével is megtehetjük. Képek esetében csak a jobb oldalt mozgathatjuk. Minél hosszabbra nyújtjuk a képet az idősávon, annál hosszabb ideig látjuk viszont a képernyőn a film lejátszásakor. A pontos időbeosztást a szerkesztősor tetején látjuk.

3. lépés
A jelenetek közé látványos áttűnéseket is elhelyezhetünk, ehhez kattintsunk a Filmes műveletek panelen a Videoáttűnések megjelenítése linkre. Gyűjteményünk helyén ekkor a használható áttűnések nézőképei jelennek meg. Duplán kattintva ezekre a nézőképekre, a jobb oldali előnézeti ablakban megtekinthető az áttűnés. Ha valamelyik áttűnési mód megtetszik, a fogd és vidd módszerrel húzzuk rá a szerkesztősor Áttűnés sávjára, a kérdéses jelenetek találkozási pontja alá. Hasonlóan a jelenetekhez, az áttűnések hosszát is könnyen meghatározhatjuk, ha bal szélüknél fogva az egérrel a kívánt hosszúságúra húzzuk őket.

Áttűnések használata

A Filmes műveletek panelen a Gyűjtemények megjelenítése linkre kattintva visszaválthatunk a jelenetek és a képek listájára, és folytathatjuk a munkát.

4. lépés
Persze nemcsak átmenetekkel színesíthetjük videónkat, hanem különféle effektekkel is. A Filmes műveletek panelen a Videoeffektusok megtekintése linkre kattintva ismét lecserélődik gyűjteményünk a különböző effektek nézőképeire. Az effekteket (forgatás, halványítás, szemcsézés, lassítás stb.) egyszerűen dobjuk rá a kívánt videorészletre a szerkesztősoron. Természetesen képeken is alkalmazhatjuk őket.

Látványos effektek

5. lépés
Sok esetben le kell cserélnünk a jelenet eredeti hangját zenére, vagy legalább aláfesteni azt egy halk dallammal. Utóbbi esetben a szerkesztősor Hang/Zene sávjára kell rádobnunk a kívánt dalt. A zenéket éppúgy vághatjuk, mint a jeleneteket, sőt a dal végét akár le is keverhetjük. Ehhez kattintsunk a jobb egérgombbal a hangsávon, és válasszuk az Elhalkítás lehetőséget.

A hangot is szerkeszthetjük

Ha az eredeti videó is rendelkezett hanggal, azt a Hang sávban látjuk a jelenet alatt. Ha nincs szükségünk az eredeti hangra, kattintsunk rá egyszer, majd a Delete gombbal töröljük. Ha használnánk, de nem az eredeti hangerővel, kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd a megjelenő menüből válasszuk a Hangerő... menüpontot. A csúszkával határozzuk meg a kívánt hangerőt. Ugyanitt el is némíthatjuk a klip hangját, anélkül, hogy törölnénk az eredeti hangsávot.

6. lépés
A megvágott, effektekkel tarkított és zenével aláfestett kész anyagot természetesen nem csupán mi nézegethetjük a Movie Makerben. A Filmes műveletek panelen a Film befejezése részben választhatjuk ki, milyen sorsot szánunk a kész műnek. A Mentés számítógépre lehetőség a legkézenfekvőbb, hiszen ekkor tetszőleges minőséget választhatunk a filmünknek, vagyis optimalizálhatjuk akár tenyérgépre, akár internetre, vagy akár maximális minőségre is.
Az elkészült videofájl természetesen WMV formátumú lesz, hiszen ez a Microsoft saját videoformátuma.

Több formátumba exportálhatjuk a kész filmet

Ha nem akarunk a beállításokkal bajlódni, akkor választhatunk az előre definiált lehetőségek közül is. Így elküldhetjük a filmet e-mailben (kis méretben), vagy visszaküldhetjük akár DV kameránkra is (kiváló minőségben). A Mentés CD-re lehetőséggel pedig azonnal felírhatjuk a filmet egy írható korongra.

Mint látható, a Windows Movie Maker használata egyáltalán nem ördöngösség. Nagyon gyorsan kiismerjük magunkat, s még csak telepíteni sem kell, hiszen eleve az XP része. Sőt, aki Vistát használ, annak a Microsoft videovágójának legújabb verzióját kapja (sőt, az Ultimate változatban még egy DVD menü-szerkesztő is található, így azzal a megvágott videókat rögtön DVD-re írhatjuk, látványos menüvel ellátva).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Film küldése e-mailben

A Windows XP eszközei között egy ügyes videoszerkesztő/filmkészítő program is...

Az olimpai bajnok Burján Csaba állítja, nem Kínát szidta az Instagramon

Az olimpai bajnok Burján Csaba állítja, nem Kínát szidta az Instagramon

Bloomberg szerint a többi demokrata jelöltet Trump megeszi vacsorára

Bloomberg szerint a többi demokrata jelöltet Trump megeszi vacsorára

Király Viktor a színpadi csillogás mellé egy másikat is választott

Király Viktor a színpadi csillogás mellé egy másikat is választott

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Ködös, nyálkás időnk lesz

Ködös, nyálkás időnk lesz

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta