szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Két dolog miatt azonban javasolt a használata Windowson is: ha iPodunk van, ezzel...

Két dolog miatt azonban javasolt a használata Windowson is: ha iPodunk van, ezzel szinkronizálhatjuk a legkényelmesebben a dalokat, videókat, illetve az iTunes kifejezetten kényelmes, ha nagyobb zenegyűjteményt akarunk átlátható formában tárolni és használni.
Van azonban az iTunes-hoz hasonló felépítésű és tudású alkalmazás Windowsra több is, ezek közül nekünk a MediaMonkey “jön be” leginkább (persze ízlések és pofonok). Ez sem egy erőforrás-takarékos alkalmazás, de visszafogottabban emészti fel a Windows erejét, mint az Apple-féle program. Annyit azért előre kell bocsátani, hogy a MediaMonkey elősorban akkor lehet “iTunes gyilkos”, ha megvásároljuk belőle a Gold változatot. Az ingyenes verzióból sajnos kihagytak néhány remek funkciót, de még így is nagyszerű zenekatalógus és zenelejátszó maradt.

Gyűjtőszenvedély
Megvallom, én Macen nehezen tudnám elképzelni a zenehallgatást az iTunes nélkül, számomra a felület áttekinthetősége és a nagy zenei gyűjtemény egyszerű, gyors kezelése (automatikusan frissülő lejátszási listák, gyors keresés stb.) nagyon imponál. A MediaMonkey nagyjából ugyanezt nyújtja Windows alatt, sőt, kicsit még többet is.

Kicsit emlékeztet is az iTunes-ra

A keresés itt is gyors, az albumok áttekinthető listában kezelhetők (bár a Cover Flow nézet nekem kicsit hiányzik, de többféle van itt is). Sajnos az automatikusan frissülő listák az ingyenes változatban csak részben használhatók, és persze pont a legjobb lehetőségeket tartotta meg magának a Gold változat, de hát a piacgazdaság kérem, az van mindenhol...
A MediaMonkey első indításkor átnézi a teljes gépet, hangfájlok után kutatva, és az iTunes-szal ellentétben nem helyezi át őket saját mappába (bár ez ott is kikapcsolható), hanem meghagyja az eredeti helyén. Viszont katalógusba veszi őket, s ennek tartalma kereshető, egy kattintással szűrhető különböző szempontok szerint. Rendezhetünk, csoportosíthatunk ahogy kedvünk tartja. Létrehozhatunk lejátszási listákat, az egész gyűjteményt elérjük egyetlen felületről. A fejlesztők szerint 50000 fájlig is elmehetünk, akkor sem észlelünk semmiféle akadást a fájlkezelésben. Ezt nem állt módunkban kipróbálni, de pár száz dalig garantáltan nincs probléma (ennyi volt kéznél).

Konvertálás a formátumok között

Természetesen a webről letöltött ingyenes vagy megvásárolt dalok mellé kedvenc CD-inket is rippelhetjük a programmal, tetszőleges formátumba (OGG, MP3, FLAC, WMA), megválasztott minőségben, így a CD lejátszót is elfelejthetjük, rábízhatjuk a DJ szerepét a gépre és a programra. A formátumok között konvertálhatunk is, így ha egy WAV fájlt túl nagynak ítélünk, helytakarékossági megfontolásból átalakíthatjuk mondjuk OGG vagy WMA fájllá.
Az manapság már a minimum, hogy egy lejátszó a rippelt CD-hez “lekapja” a Tag-eket az internetről, de a MediaMonkey Tag-kezelésben amúgy is nagyon otthon van: többféle szempont szerint képes beazonosítani a dalokat az internetről (a CD borító képét is “beszerzi”), végső esetben pedig remek Tag-szerkesztő áll rendelkezésünkre, ha szükség van manuális segítségre. A Files to Edit menüponttal gyorsan előkereshetjük azokat a dalokat, amelyeknél valamilyen információ nincs kitöltve.

Podcast, netes rádió és vásárlás
A programból természetesen nem maradt ki a Podcastok és internetes rádióadók “vételének” lehetősége sem. Utóbbiakat a Shoutcast és az Icecast gyűjteményekből veszi, így van választék bőven, ha hirtelen ráunnánk a saját dalokra.
Az iTunes Store helyettesítésére az Amazon.com, a CDUniverse.com, eMusic és az AllMusic.com oldalak közvetlen elérése szolgál (azért az iTunes Store a maga módján nagyon el van találva, de hát itt ez van).

Eszközök és CD-írás
A MediaMonkey segítségével az iPod és iRiver tulajdonosok is szinkronizálhatják zenelejátszójukat, de lehetőség van egyéb lejátszók szinkronizálására is. Emitt elérhető a teljes lista a használható eszközökről.
Gyűjteményünkből közvetlenül a programmal írhatunk audio CD-t vagy MP3 CD-t/DVD-t. Ehhez, újraírható lemezeket is használhatunk.
A Gold változatban van egy virtuális CD készítési lehetőség is, ami izgalmasan hangzik, bár sok értelmét én nem látom, hogy virtuális CD-t hozzak létre mondjuk egy lejátszási lista összeállítása helyett (de ez lehet, hogy az én hibám, ettől még lehet hasznos bárki másnak).

Egyéb lehetőségek
Ami viszont nagyon hiányzik az ingyenes verzióból, az a Sleep lehetőség, amely arra hivatott, hogy a megadott időben szépen elhalkítsa a zenét, majd lezárja a PC-t. Ám zenés-dadusként csak az használhatja a programot, aki áldoz a Gold változatra.
A hangzás szerelmesei viszont találnak Equalizert, aki pedig látványra is vágyna a dalok mellé, az rengeteg vizuális modullal babrálhat (ha nem elég ami a programban van, tölthetünk le még sokat a készítők honlapjáról).
A program tudását különféle beépülő modulokkal is bővíthetjük. Ilyeneket találunk szintén a készítők oldalán (például videólejátszási képességgel is megajándékozhatjuk a MediaMonkey-t), de a Winamp (2-es verzió) DSP moduljait is használhatjuk (ezekből a Winamp oldalán van választék).

Beállítási lehetőségek. Van temérdek!

Aki magyarul használná a programot, letöltheti a magyarítást innen is. Az eredeti változat pedig innen tölthető.
A MediaMonkey a gyűjtemény katalogizálásán felül abban is nagy segítség, ha átlátható formában szeretnénk mondjuk kinyomtatni dalaink adatai. Sőt, exportálhatunk HTML vagy XLS formátumba is, mi több, jópofa statisztikát is készíthetünk egy gombnyomással (kedvenc dalok, legtöbbet játszott dalok stb.).

Mini változat...

Ha nem akarunk teljes képernyős óriást látni miközben zenét hallgatunk, van mini-lejátszó nézet is (kétféle is rögtön), ha pedig bajunk van a program külsejével, hát skinezhető is.
Kell még ennél több? Aligha...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

iPod Touch tippcsokor

Az iPod Touch sikere persze nem véletlen, ha valaki egyszer kipróbálja, menthetetlenül...