szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha az ember készít valamilyen programot, az a minimum, hogy egy rövidke leírást is...

Ha az ember készít valamilyen programot, az a minimum, hogy egy rövidke leírást is összeüt hozzá, mégis miként működik az adott alkalmazás. Sok esetben azonban a vaskos kézikönyveknél vagy méretes PDF fájloknál sokkal többet ér egy látványos videó, amelyen bemutatjuk programunk lehetőségeit. Egy ilyet elkészíteni ugyan nem kis munka, jól át kell gondolnunk, miről is szeretnénk „mesélni” az oktató videóban, de ha a forgatókönyv megvan, már szinte gyerekjáték lesz a videó elkészítése a Wink 2.0-val. A program létezik Windowsra és Linuxra is, OS X-re egyelőre sajnos nem (bár ott a ScreenFlow-t kissé nehéz lenne felülmúlni).

Készül a bemutató

A felvétel elkészítésére többféle lehetőség is kínálkozik. Készíthetünk folyamatos felvételt, de azt is megtehetjük, hogy mi magunk határozzuk meg a rögzíteni szánt pillanatokat egy (szabadon definiálható) billentyű lenyomásával. A felvételen a program automatikusan képes jelölni a kattintások helyét is. Természetesen mi határozzuk meg a képméretet is, lehet teljes képernyős felvételünk, vagy rögzíthetjük csak a képernyő egy adott pontján történő eseményeket is.
Ha elkészültünk a felvétellel, a Wink szerkesztőjében találjuk magunkat, ahol képkockánként végignézhetjük a felvételt, és különböző grafikus megjegyzésekkel egészíthetjük ki, vagy ha eredetileg nem vettünk hangot, akkor utólag is rögzíthetjük azt a kiválasztott pontokon.
A különféle stílusú szövegbuborékoktól kezdve, a képeken át, egészen a különböző ábrákig mindennel kiegészíthető a felvétel – a szövegbuborékok és szöveges megjegyzések használata nagyban segítheti a videón látottak megértését (ha hangalámondással is megfejeljük a bemutatónkat, még hatásosabb az egész). A képek elhelyezésének lehetősége emellett kiválóan használható arra is, hogy mondjuk egy logót helyezzünk el a felvételen.
A fentieken kívül internetes linkre vagy a videó adott részére navilgáló gombokkal is bővíthetjük videónkat, némi interaktivitást adva neki.

EXE vagy SWF export

Az elkészült művet végül önállóan futtatható EXE vagy SWF (Flash) formátumban publikálhatjuk. Utóbbi kiváló lehetőség, ha videós bemutatónkat az interneten szeretnénk közzétenni, böngészőből lejátszható formában. Még saját betöltésjelzőt (preloadert) is készíthetünk Flash bemutatónkhoz, ha az eredetileg megtalálható négy változat nem tetszene, és persze mi döntjük el azt is, hogy a lejátszáskor igénybe kívánjuk-e venni a Wink vezérlőit.
Lehetőség van még HTML és PDF exportra is, persze így nem videót, hanem képernyőképekből álló sorozatot kapunk.
Mindent egybevetve a Wink 2.0 segítségével gyorsan és könnyen készíthetünk el egy látványos szoftverbemutatót, így mindenkinek tudjuk ajánlani, aki saját alkalmazásainak használatát szeretné látványos és könnyen érthető formában tálalni a felhasználóknak.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét